Алберобело: Легенди, трули и маслини

Разказваме ти за километричните маслинови горички и изобилието от трули, които са причината градче в Пулия да е една от най-популярните туристически дестинации това лято

0 коментара Сподели:
Алберобело

Преди няколко години туристите откриха богатствата на крайбрежието на Амалфи

и юруш всички към него. Снимки от лодка с чаша шампанско, такива пред лимонени дръвчета, после върху мотопед, след това зад мотопед, предпоследно между цветните къщи и накрая с тъмния пясък от плажа.

Признаваме си, и ние имаме от същите.

Напоследък манията се изпарява и забелязваме все повече приятелки инстаграмърки да се отбиват до едно тайно място, което сме пазили да споделим, когато същите пирати от Соренто акостират на източния италиански бряг. Посети търсачката за снимки от Южна Италия и ще се появят необикновените бели къщи с конусовидни покриви. Е, това е Алберобело. Оприличаваме постройките му като „къщи на хобит“ и те вземаме с нас на обиколка.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Алберобело заема двата полегати бряга на пресъхнала рекичка. Южният бряг, Rione Monti, събира туристическата дейност – магазини, заведения, музика. Северната страна – Rione Aia Piccola, е пренебрегвана, но всъщност крие по-приятната спокойна атмосфера за разходки и снимки.

Мястото е може би най-известният град в Пулия.

И въпреки че няма море, се радва на вниманието на пътешествениците. Алберобело е какъвто го виждаш на снимка – букет от бели конусовидни къщи, наречени трули, които са залепени една за друга и оформят центъра на градчето. Говорим за около 1400 трули, датиращи още от XVI век, които можеш да откриеш в южната част на Италия. Извън Ботуша ги има само на места в Малта и Оман, а за появата им се разказват легенди.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Няма покрив – няма данък

Някои казват, че местните измайсторили трулите, за да избегнат плащането на данъци, наложени от испанския крал по онова време. Направили покривите без хоросан, което позволявало лесното им демонтиране. Така, ако кралят разпореди проверка, собствениците на земя буквално разглобявали за часове таваните на постройките си. Та, когато няма покрив, няма как да бъде определена като нечия къща и съответно няма и длъжници. Разбира се, след като проверяващите напускали града, трулите добивали своята цялост. Според историята това упражнение продължило до края на XVIII век , когато кралят променил статута на Алберобело и го нарекъл „кралски“ град, освобождавайки жителите от данъци.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Гората преди къщата

Намират се и такива, които твърдят, че тази част на Пулия някога е била огромна гора и е било забранено да се издигат постоянни сгради, защото ще пречат на естеството на гората. Затова селяните, които обработвали близката земя, построили временни конструкции от скали и камъни. Самото име на града – Алберобело – подкрепя тази теория, тъй като в превод означава „красиво дърво“.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Дървото на войната

Още една история, приличаща на теорията с природата. Тук обаче разказвачите не идолизират гората, а едно дърво. Растението, наречено arbor belli се превърнало в символ на града, но и в дървото на войната. Както графовете на Конверсано, така и херцогство Мартина искали да увеличат приходите си чрез колонизиране на района и така се създал конфликт между двата населяващи земята народи.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Оставяме на страна легендите, защото Алберобело е един от четирите обекта на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, които могат да бъдат намерени в Пулия. А освен като забележителност градът се смята и за най-фотогеничният в района.

Най-популярната спирка за снимка е Belvedere Santa Lucia,

която гледа към града отвисоко. Полезна идея също е да посетиш трулите, но отвътре. На живо ще откриеш, че къщите са малки и ниски, но когато видиш интериорът им ще разбереш, че е достатъчен за размерите на всекидневната ти. Има домакини, които първоначално ще се намръщят, като ги помолиш за снимка, а после ще те черпят едно лимончело.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Не всичко е трули – Алберобело също е дом на малък музей, посветен на производството на зехтин в областта. Казва се Museo dell’Olio.

Между другото, не подценявай и туристическите магазини – има находки. В същите обекти можеш и да попаднеш на готини собственици, които да ти предложат да се качиш до терасата на покрива им. Е, подготви се за константно рекламиране на къщата или забележка да не пропуснеш кутията за дарения, но пък ще разполагаш със спомен на фона на така забележителните конусовидни покриви.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Когато излезеш от трулите, погледни нагоре. Техните покриви крият символи, които местният гид разделя в три категории: християнски, езически и магически.

Слънца, луни, котви, сърца

служат като талисмани на постройката и се смята, че носят късмет на живущите в нея. Използвай рисунките, за да направиш снимката още повече твоя. Отскочи до Trullo Sovrano – най-известната постройка, най-голямата такава къща в света, а и единствената двуетажна. Имай предвид, че някои от трулите приемат гости. Така че една нощувка ще ти позволи утро с тази специална гледка.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Накрая споделяме няколко бонуса, които ще доукрасят пътуването ти. В района ще откриеш километри с маслинови дръвчета. И не ти препоръчваме, задължаваме те да си поръчваш маслини с виното, когато седнеш на ресторант.

Да отваряме ли темата за сладоледа?

Към него добави класическият сандвич за Алберобело с туна, каперси, салам и кашкавал – където и да питаш, ще ти го направят. Дюшеш идват и морският град Монополи, и Полиняно а Маре, които са на едни никакви 40 минути с кола. Отбий се, ако остане памет на телефона.

За този, който още не е посетил Бижуто в короната на Италия: Амалфи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *