Пътуване до Южна Италия: Алберобело в легенди, трули и маслини

Ела с нас до не толкова популярната страна на Ботуша – там бялото е на почит, кактусите са зад всеки ъгъл, а мистерията царува

0 коментара Сподели:
Алберобело

След като крайбрежието на Амалфи привлече туристите към малките населени места в Италия, е време да те пренесем от другата страна на Ботуша!

Влизаме в регион Пулия и се отправяме към едно тайно и много специално място, което дълго време беше в списъка ни с мечтани дестинации. Е, вече не можем да го опазим от пиратите от Соренто, които все по-често акостират на източния италиански бряг. Показваме ти го в тих летен ден с малко туристи и без претенции. Пием лимончело, хапваме сладолед и наблюдаваме сгушените бели къщи с конусовидни покриви. Добре дошъл в Алберобело!

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Започваме леко информативно с това, че градът заема двата полегати бряга на река.

Южният бряг, Rione Monti, събира туристическата дейност – магазини, заведения, музика, но и северната страна, Rione Aia Piccola, не бива да се пренебрегва. Там ще срещнеш местни, а също доста по-спокойна атмосфера за разходки и снимки. Пътят от Бари до Алберобело показва огромни територии с маслинови дръвчета!

Мястото е може би и най-известният град в Пулия.

И въпреки че няма море, се радва на вниманието на пътешествениците, които търсят не суета, а история. Алберобело всъщност е такъв, какъвто го виждаш на снимка – красив, чист, с бели конусовидни къщи, които се наричат трули и са залепени една за друга, оформяйки центъра на градчето. Говорим за около 1400 трули, датиращи още от XVI век, които можеш да откриеш не само тук, но и на места и в южната част на Италия. Извън Ботуша се срещат още в Малта и Оман!

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Няма покрив – няма данък

За да отидеш на дадено място, ти трябва причина – спонтанно решение, подарък от близък, незначително бягство или голяма мечта. Ние намерихме още един повод да посетим тази дестинация, след като не успяхме да проучим мястото, нито да намерим автентична историята зад създаването му. Срещнахме разнообразни теории и не можем да ти потвърдим една, затова ти представяме няколко, които намерихме за забавни, интересни и полезни.

Някои разказват, че местните са измайсторили трулите, за да избегнат плащането на данъци.

Направили покривите без хоросан, което позволявало лесното им демонтиране. Така, ако кралят разпоредил проверка, собствениците на земя разглобявали таваните на постройките си за часове и успявали да се измъкнат от отговорност. Положението е: ако къщата не разполага с покрив, то няма как да бъде определена като годна за живеене и съответно няма да се плаща за нея. Разбира се, след като проверяващите напускали града, трулите добивали своята цялост. Според историята това „гонене“ продължило до края на XVIII век , когато кралят променил статута на Алберобело и го определил като „кралски“ град, освобождавайки жителите от данъци.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Гората преди къщата

Други теоретици твърдят, че тази част на Пулия някога е била огромна гора и е било забранено да се издигат постоянни сгради, защото ще пречат на природата. Затова селяните, които обработвали близката земя, решили да построят временни конструкции от скали и камъни, с което се появил и Алберобело.

Впрочем самото име на града подкрепя тази теория, тъй като в превод означава „красиво дърво“.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Дървото на войната

Още една история защитава, че трулите на Алберобело се появяват вследствие на природата. Тук обаче разказвачите не идолизират гората, а едно конкретно дърво. Растението, наречено arbor belli се превърнало в символ на града, но и в дървото на войната. Легендата разказва, че управляващите се скарали за земя – графовете на Конверсано влезли в конфликт с херцогство Мартина, които поискали да увеличат приходите си чрез колонизиране на района. Тогава територията била само с дървета, а местните решили да построят между тях и къщи, заявявайки собствеността си.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Оставяме на страна легенди, митове и теории, за да обърнем внимание на пътуването ни до Алберобело.

Преди да ти издадем какво да правиш и видиш на място, ти даваме още една причина да потърсиш свободно време и да посетиш града. Дестинацията е една от четирите обекта на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, които могат да бъдат намерени в Пулия. А освен като забележителност – градът е супер опция за хубави снимки.

Най-популярната спирка за целта е Belvedere Santa Lucia,

която гледа към града отвисоко. Иначе, можеш да обикаляш без посока, трулите са навсякъде. Имай предвид, че ще направиш деня си още по-хубав, ако успееш да си запазиш нощувка там или срещнеш отзивчив местен, който да ти даде възможността да видиш постройката отвътре. Ние ти намигваме, че къщите само изглеждат малки и ниски – всъщност размерите са достатъчни като условия за живот. Интериорът, разбира се, също е в бяло!

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Но Алберобело не е просто трули – градът е дом на малък музей, посветен на производството на зехтин в областта. Казва се Museo dell’Olio, посети го!

Не подценявай и туристическите магазини – има модни находки, интересни декорации за дома и красиви ръчно направени сувенири. Още повече, не знаеш кога късметът ще ти се усмихне – например ние попаднахме на усмихнат продавач, който предложи да се качим до отворената тераса на къщата му, за да видим гледката.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Друг съвет е да разглеждаш, ама наистина!

Да наблюдаваш знаци, детайли по стените, надписи и най-вече да поглеждаш нагоре, където по покривите на трулите се крият символи. Дочухме, че гидовете ги разделят в три категории: християнски, езически и магически, като слънца, луни, котви, сърца служат като талисмани на постройката и се смята, че носят късмет на живущите в нея.

Не си тръгвай без да си видял и Trullo Sovrano – най-известната постройка в града и най-голямата такава къща в света.

Алберобело: Легенди, трули и маслини

Бонус идеи!

Първо, в района ще откриеш километри с маслинови дръвчета и ако не си вземеш зехтин или маслини от производител, то поне си поръчвай маслини с виното, когато седнеш на ресторант.

Второ, храната!

Редувай сладолед със сладолед, но и опитай традиционния за Алберобело сандвич с туна, каперси, салам и кашкавал. Дюшеш идват и близките локации – морският град Монополи и Полиняно а Маре, които са на едни никакви 40 минути с кола.

Отбий се непременно!

За този, който още не е посетил Бижуто в короната на Италия: Амалфи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *