5 филма, които да те приковат към дивана

Просто си вземи 3 свободни дни и 5 пакета пуканки

0 коментара Сподели:

Селектирахме за вас 5 филма, заради които ще поискате да се завиете с одеялото и да не мръднете от дивана цял уикенд. Някои са доста старички и бършем праха от забравените истории, други са биографични, комични или тъжни…

ЕФЕКТЪТ НА ПЕПЕРУДАТА – THE BUTTERFLY EFFECT, 2004

Спомените са едно от най-хубавите неща в живота, защото не забравяме лица, моменти или места. Но за Евън Треборн (Аштън Къчър) спомените от детството са ужасяващ преход към неизвестното. Той получава затъмнения по време на някои случки от детството си, а това заболяване е наследил от баща си, който е в лудница цял живот. В тъмните слоеве на ума на актьора сякаш има пропаст… Но когато прочете спомените си, написани на хартия, той променя миналото към нова посока всеки път. Въпросът е какво се случва с приятелите му и любимата му всеки път, когато той реши да прочете миналите спомени с тях?

Побиват те тръпки от тази мисъл, а филмът е една тъжна история, наситена с много екшън и неизвестност.

Въпросът е какво бъдеще очаква Треборн?

МЕМЕНТО – MEMENTO, 2000

Леонард (Гай Пиърс) губи краткотрайната си памет и всеки ден за него е ново начало. И той като предишния герой се бори да си спомни, но уви, не може да промени миналото, въпреки че много иска да върне един специален човек, който е загубил. Жената на Леонард (Кери-Ан Мос) е изнасилена и убита жестоко от неизвестен извършител и само този спомен той не може да изтрие от паметта си. Всеки ден се буди, не помни какъв ден е или какво се е случило вчера, но помни, че трябва да отмъсти за смъртта й. А следите и уликите той татуира по тялото си, за да го доведат до убиеца. Това не е обикновен трилър с много кръв и драма, това е истинска човешка история, любовна и трагична, състрадателна, прожектирана само в 1 час и 53 минути… А докъде водят следите? До задънена улица!?

НАРЪЧНИК НА ОПТИМИСТА – SILVER LININGS PLAYBOOK, 2012

И в най-тъмните и самотни моменти има светлина в тунела.

Може и да е фенерчето на телефона, което свети в психиатричната клиника в стаята на Пат Солитано (Брадли Купър).

След няколко прекарани месеца в психиатрията заради развода с бившата си съпруга, Пат се връща у дома. Баща му не е кой да е, а самият Робърт де Ниро – строг, но справедлив баща, който се опитва да изправи сина си на крака и да продължи напред. Но веднага след излизането от клиниката той се запътва да търси бившата си съпруга. Обсебен от нея, Пат не спира да я търси, да мисли начини да се съберат и това го докарва до нервни сривове. Докато не среща една от приятелките на бившата си жена, в опит да предаде писмо до бившата си чрез нея. Тя се казва Тифани и е толкова интересна и сякаш странна по свой начин. А когато съдбата ти е резервирала място за двама в ресторанта, ти отиваш, нали?

ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ – THE USUAL SUSPECTS, 1995

За любителите на криминалните филми това е една от класиките в жанра, събрала умели мошеници, един пистолет и наркобос на един кораб в морето. В полицейското управление в един късен следобед дребният крадец и мошеник Спейси разказва на дежурния полицай една много заплетена крими история. Знаем само какво се случва на един кораб в Лос Анджелис, който е бил запален, имало е масова стрелба и оставени много въпросителни. Спейси е страничен наблюдател в случката, а историята разказва за обичайния заподозрян Кайзер Созе, един от най-зловещите подземни босове в града, когото никой не е виждал. Въпросът е не кой е заподозреният, а кой е страшният бос Созе? Много въпросителни оставя Спейси след разказа си в полицията, а после, като си тръгва, пъзелът се нарежда…

ЧОВЕКЪТ ВЪРХУ ЖИЦА – MAN ON WIRE, 2008

Адреналин, една жица, две сгради и истинската история на магьосника Филип Пети. Филмът ни връща в 1974 година, когато Пети се качва върху сградата на Световния търговски център на 411 метра нагоре – 110-и етаж, опъва жица и започва да ходи във въздуха… А предисторията на магьосника ви запленява с големия ентусиазъм на едно малко момче, влюбено в магията. Борбата за постигане на мечтата – това крепи Пети в приключението на живота му. След много трудности, малко финанси и подготовка между дърветата в парка той успява да се изкачи по асансьора на сградата. Въпреки че това е незаконно, той събира екип от доброволци, които да му помогнат в изпитанието. Но какво се случва на 411 метра нагоре?

Адреналинът сякаш става все по-наситен, а горе е по-страшно, защото виждаш единствено… долу.

Комедия, трилър, крими, биография, ами има за всеки по нещо, а накрая ще чакаме още истории, забравени на рафтовете в онлайн видеотеката, които да ни трогнат или разплачат. Но тези филми доказано носят емоция, вълнуват всички сетива в нас и се побират в уочлистата ни за почивните дни.

Вместо само да гледаш, Jameson ти дава шанс да си режисираш филма сам!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *