Градините по света, които завинаги ще останат в историята

Go Story: Красота докъдето поглед стига – показваме ти нашия топ четири с впечатляващи зелени площи

0 коментара Сподели:
Градините по света, които завинаги ще останат в историята

След като те заведохме в софийските летни градини за чудо и приказ,

с които заведенията ни примамват в топлите летни нощи и дни, е време да се разходим по света и да обърнем поглед към градините, които не просто са изписали имената си със златни букви в историята, но са запечатани завинаги в съзнанието на артисти, велики художници, ненадминати поети и влюбени в тях навсякъде по целокупната земя. Дали говорим за истинското езеро с водни лилии, от което е инспирирана великата творба на Клод Моне „Водни лилии“, или за спиращите дъха зелени площи, в които Луи XIV се е разхождал и е мислил как да изуми света с поредното постижение на Франция –

всички тези места достойно са спечелили прозвището си на легендарни.

И ако Райската и Гетсиманска градина или Висящите градини на Семирамида първи изплуват в съзнанието ти, когато говорим за велики градини, останали в историята, то чети нататък. Нашият топ четири ще те накара веднага да букнеш билет до тези земни оазиси. Красота докъдето поглед стига!

Градините на Клод Моне

Живерни, Франция

Най-легендарните, едни от най-обичаните и определено едни от най-рисуваните градини в света. Това са градините на изумителния художник Клод Моне. Уникалното тук е, че са изобразени познати теми от най-добрите му картини като „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“. Красиви храсти и копривни растения изобразяват „Ада”, който е разделен от „Рая”, където пък могат да се видят хиляди рози, чиито бодли са премахнати. До тях се намира алея, засята с тис, която символизира „Чистилището”. През пролетта в тези градини разцъфтяват цели 30 хил. растения. Градината е разположена на 80 км западно от Париж,

в селцето Живерни (Giverny), където Моне и семейството му се установяват през 1883 г.

Дворът почти веднага започва да се засажда с редки видове растения. Централните алеи пред къщата са осеяни с железни арки от преплитащи се рози. Цели розови храсти буквално са превзели оградата около имението.

Любопитна подробност е, че художникът всъщност не харесвал организирането и подреждането на градината.

Поради тази причина той оставя насажденията да растат сами или както се изразява – „на свобода“. Къщата и градините на Клод Моне са отворени за посетители, като са особено атрактивни през май и юни, затова не пропускай да им се порадваш.

Градините на Версай

Версай, Франция

Няма по-впечатляващо, спиращо дъха и величествено място от Градините на Версай, разположени в град Версай, Франция.

Огромни площи, перфектни геометрични фигури, безупречна поддръжка и истинска кралска аура могат да бъдат видени и усетени тук.

Една от най-известните градини в света е направена специално за Луи XIV от дизайнера Андре Ле Нотр (André Le Nôtre). Освен многобройните градини и паркове в нея могат да се видят и 55 басейна и фонтана, 400 скулптури и 42 км пътеки. Във Версай всичко – форма, размер, цвят, растения, вода и скулптури, е изградено в определено съответствие, намерено е съвършеното съчетание за представяне на абсолютното. Паркът е симетрично изграден около основната ос изток – запад, свързана с пътя на слънцето и утвърждаването му като върховно митологично божество. Второстепенни оси и диагонални алеи свързват отделните елементи и кръгли басейни.

Всичко е симетрично, дори да е изградено на няколко нива.

Различно е отношението към растителността – дърветата например са щателно окастрени, за да изградят истинска архитектурна забележителност от растителност. Цветните лехи се разполагат в близост до двореца и със своята подредба не само че не нарушават хармонията, но я допълват. На фона на техния пъстър килим изпъква дворецът, величествено издигнат на огромна тераса, откъдето човек може да им се наслаждава и да оцени тяхната симетрия и простота.

Вниманието е насочено към формата.

Например южната цветна леха – Parterre du Midi, е организирана чрез добре подрязан нисък чемширен жив плет, обрамчващ ниски цветни картини, а в северната цветна леха – Parterre du Nord, чемширените огради се редуват цветни и тревни площи. Между тези две цветни лехи са разположени двата орнаментни басейна, които са обхванати от пръстен от скулптури, символизиращи реките на Франция. Местоположението на парковите елементи в тази част на градината е подчинено на принципа на намаляване на нивото с цел постигане на по-добра перспектива, когато се гледа от нивото на водната територия. Любопитен факт е, че при построяването на Версайските градини за напояването на всички растения е ползвано по-голямо количество вода, отколкото изразходвал цял Париж. През 1979 г. градините и замъкът са вписани в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

„Градината на Европа“

Лисе, Холандия

Холандците са нацията, която показа на света как отглеждането на лалета може да бъде превърнато в истинско изкуство. Уменията им за създаване на разкошни градини изобщо не правят изключение. Градините „Кукенхоф”, познати още като „Градината на Европа”, се намират близо до холандското градче Лисе.

Мястото е признато за най-голямата цветна градина в света!

Според официалния сайт на парка всяка година в него се засаждат над 7 млн. луковици на лалета. През 1949 г. група ентусиасти – производители на лалета, решават да направят от градината място за изложби на лалета. Проектът се оказва успешен и изложенията продължават да се организират и до днес. „Кукенхоф” е отворен за посещения между последната седмица на март до средата на май всяка година.

Градини Тиволи

Тиволи, Вила Д‘Есте, Италия

Вила Д‘Есте е аристократичен ренесансов дом в градчето Тиволи,

недалеч от Рим, известна със своите стъпаловидни градини, украсени с множество изящни фонтани. Построяването е възложено от кардинал Иполито II д’Есте, син на Алфонсо I д’Есте и Лукреция Борджия. От 1918 г. насам вила Д‘Есте е собственост на италианската държава. По време на Втората световна война вилата понася значителни разрушения, след което е реставрирана. През 2001 г. е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 г. нейният парк е обявен за „Най-красив парк на Европа“. Д‘Есте и нейните невероятни градини заемат около 4,5 хектара и включват 51 фонтана, 398 чучура, 64 водопада и 220 езерца, захранвани от 875 метра канали и каскади и задвижвани изцяло по естествен път от силата на гравитацията, без намесата на помпи.

Като най-красиви и впечатляващи се открояват Овалният фонтан, фонтаните Нептун и Органът, Богинята на плодородието,

3-те басейна с риба и Алеята на стоте фонтана. От терасите на вила Д’Есте се разкрива красива панорамна гледка към Рим, като при ясно време в далечината се вижда характерният купол на базиликата „Свети Петър“. Както казахме в началото – красота докъдето поглед стига. Пожелаваме си да обиколим поне няколко от тези градини на земните радости преди края на лятото. Съветваме и теб да не ги пропускаш.

Ресторантите с лятна градина в София – представяме ти 29 градски оазиса

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *