София вече има площад „Филип Трифонов“ – посветен на незабравимия Ран от „Момчето си отива“

В квартал Лозенец, в пресечната на улиците „Крум Попов“, „Акация“ и „Милин камък“, се появи един много важен площад

0 коментара Сподели:

Той е Ран, онова момче в разцвета на своето юношество, с тъмната униформа и бялата риза.

Онова момче, което каза: „Една боза от 6 стотинки“, а репликата му остана култова милион години по-късно. Онова, което беше целунато от Невена Коканова в кадър и онова, което с безмълвните си сцени във филма ни накара да усетим повече от хиляди думи. Той е актьорът Филип Трифонов – Ран от „Момчето си отива“, Радослав – Славчо“ от „Гардеробът“, Тинко от „Като песен“, младият инженер от „Преброяване на дивите зайци“, Чурека от „На чисто“, отново Ран от „Не си отивай!“, Филип с култовата реплика:

„Ай, сиктир! Десет дена ще ѝ свиря под прозореца, да не е Лайза Минели“

от „Оркестър без име“, Поета от „Лавина“, архитект Стоев от „Адио, Рио“, режисьора Петко Деспотов от „Мадам Бовари от Сливен“, Моториста от „Маймуни през зимата“, Фипо от „Малко късмет за по-късно“ и още и още. Филип Трифонов ни напусна на 6 януари 2021 г. на 73 г., но ролите му, невероятната му харизма, талант и достойнство останаха в сърцата на мнозина.

Ето защо с радост научихме новината, че София вече си има площад „Филип Трифонов“, наименуван на легендарния актьор.

Площадчето се намира в квартал Лозенец, на място, което събира улиците „Крум Попов“, „Акация“ и „Милин камък“. Филип Трифонов е живял наблизо, а в момента споменът за него е запечатан от поставена на място възпоменателна пейка, наподобяваща кинолента, върху която е образът на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма „Момчето си отива“.

Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев. Ние казваме едно огромно браво на този проект и си пожелаваме –

славните момчета от златните години на българското кино никога да не си отиват – и от паметта, и от сърцата ни.

За още от същото – виж Най-великите двойки в БГ киното

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *