Щрак, Марийке, на selfie портрет

Да живееш в тренд

0 коментара Сподели:

#It'sall'boutthemoney#It'sall'boutthedundun #dododo#dumb

Едно гадже скоро ми вика "Много си черногледа! Какво му е на времето, в което живеем? Хората са все по-опитни, технологиите все по-развити, свободата все по-осезаема?" Не ме питайте какво стана с гаджето. След като разберете моето мнение за тази "еволюция", сами ще се досетите.

Ок. Живеем в тренд. Аз навярно съм една от онези задръстени жени, които нямат нито едно селфи в огледалото. Нито в баня, нито в асансьор. В мен сигурно живеят някакви зли демони, които един ден ще изригнат и ще счупят на малки парчета всички селфи стикове, ще спукат като балон устите – американски понички,

и накрая ще зачеркнат от историята на човечеството хаштага като институция.

Освен изостанала аз съм и ритаща срещу древните открития, защото селфито датира от 1914 г. Тогава княгиня Анастасия Романова, дъщеря на руския император Николай II, първа насочва фотоапарата си към огледалото. Така, едва 13-годишна, си прави селфи. Случайност, която век по-късно ще се превърне в мания, социален феномени бизнес. 

Selfie от първо лице или защо камерата отзад отдавна не е достатъчна

Представям си как в момента, в който щракнеш физиономията си, на челото ти се залепя банкнота. Би било готино. Селфи модата доведе до промяна в технологиите. През 2010 Apple, този сочен плод от дървото на познанието, пусна телефон с предна камера. Оттогава насам няма смартфон без такава. Роди се selfie stick-ът. Брандовете като хищници захапаха този дигитален тренд. Харчеха се близо $ 20 млн. за реклами по време на „Оскар“ церемонията. „Селфито“ на звездите, направено със Samsung, има по-голям ефект от всяка друга реклама на бранда.

И ето ни в китното време, когато не е нужно да излизаш от стаята си, за да бъдеш таргетиран.

Опитен инфлуенсър е не просто хоби, не просто професия, това е титла, с която се окичиха редица селебритита, къде псевдо, къде съвсем, хора, предимно жени с гумени глави и силиконови цици, които не умеят нищо друго, освен да се продават. Егати колко съм завистлива. Колко съм неконцептуална с тези мои селфита, в които държа книга, която никой не иска да си купи от мен… 

Фейл или окей е селфи-то?!

Една от мамите на селфито, Ким Кардашиян, риалити звездата, жената, която стана известна с обема на задните си части, е куриозен талант в областта на селфи маркетинга. Превърна себе си в продукт, в бранд, събра в касичката си милиони и дори издаде книга. Не, книгата не е с текст. Пази боже. Това е роман със снимки. Selfish стана бестселър, добавяйки още няколко милиона към хонорара ѝ. После се съблече чисто гола и се снима, за да докаже, че

жената, която се предлага като живо месо, ще спаси света. Или беше красотата? 

Другото селфи бедствие, родната Николета Лозанова, се използва, макар и доста безуспешно, като витрина, на която излага различни продукти, включително и себе си. Фантазията ѝ е доста по-завинтена и тя просто краде стилове на обличане от чуждите звезди. „Модната диктаторка“ е имитаторка, без почти нито една оригинална снимка. Дори идеите ѝ за пози са взети от Ким Кардашиян.

Но каквато ни държавата, такива ни и инфлуенсърите.

Все сме в 50 години назад. 

Но в природата на човек е заложено да се показва! По този начин той заявява пред света: Ето ме! Тук съм! Виж ме! В ДНК-то ни е заложено и да гледаме. Още от праисторическо време хората са се озъртали наоколо, за да търсят други лица. Това е рефлекс за защита, рефлекс за оцеляване. И макар дамите, които печелят от този рефлекс, да нямат представа, че боравят с тънка психология, то те го правят добре. Но аз като човек, който дори Instagram няма, си давам сметка за феномена. И ви казвам: не се сърдете на посредственото, което се появява от нищото и обира лаврите. То е изящно кухо и няма как да е наясно, че му липсва съдържание – на него самото НЕ МУ ЛИПСВА. Не скачайте и срещу хората, които го промотират и печелят от шарената, шумоляща опаковка – парите са що-годе приемливо оправдание в този случай. Но разберете, че зло са тези, които харесват посредственото, които го обгрижват и го чешат по коремчето. Те са причината то да съществува. Така беше с чалгата в музиката, така е и с чалгата в литературата и във всички останали аспекти на нелепия ни социум. Морал, критерий, вкус, класа? Къде? Посредственото не пристига, за да направи хората тъпи консуматори. То е тук, защото те вече са такива.

Историята на един нарцис

7 начина да се изложиш с помощта на смартфон

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *