Палачинки по(чти) тайландски

Една прецепта от Изтока за така любимите съботни палачинки

0 коментара Сподели:

По време на пътуването ми в Тайланд някак си съвсем естествено успях да изкарам цял месец на манго, кокосови орехи, пад тай и едни божествени тайландски кокосови палачинки, наречени khanom krok. Спомням си един конкретен продавач на палачинки, на улицата до бунгалата ни на остров Koh Tao. Всяка сутрин си купувах палачинки от него, а той превръщаше приготвянето им в изкуство. Khanom krok са мънички и могат да бъдат гарнирани както със сладко, така и със солено (за любителите на смесените вкусове). Тези традиционни палачинки имат и своята солена версия, наречена hoi tod khanom krok – палачинки с хрупкави миди и бобови кълнове. Да наблюдаваш как уличен търговец ги прави е изключително любопитно, особено ако ноктите на този търговец са по-дълги от 3 см…

Носят се разни легенди за уличната храна в югоизточна Азия (може би донякъде и с основание), но аз твърдо заставам зад думите си, като казвам, че да отидеш в Тайланд и да не пробваш уличната кухня би било голяма грешка. Това е едно от най-автентичните неща, с които се сблъсках по време на пътуването ми там. Пътуваш километри на скутер по дълъг, пуст път и изведнъж, в нищото изниква барака. В тази барака има една много възрастна дама, която готви. Менюто се състои от всичко на всичко пет блюда, написано е на тайландски, а тя не говори английски.

Поръчваш си на сляпо и се надяваш да не ти сервират пържени хлебарки с къри, а накрая пристига огромна порция божествено вкусна риба с ориз, манго и салата за два долара и половина.

Връщайки спомените си назад, се сещам как един ден си купих палачинки и си ги взех за из път с надеждата да им се насладя на плажа. Впоследствие ми се наложи почти да се сбия с две много нахални маймуни (а кои маймуни не са?), внимавайки все пак да не бъда ухапана, за да спася скъпоценните khanom krok.

Следователно, когато се прибрах в България, изминаха седмица – две, а аз несъзнателно си бях създала ритуал денят ми да започва с порция мънички тай палачинки, затова реших да опитам да си ги направя сама. Тъй като някои от съставките са по-трудни за намиране, а и честно казано – приготвянето на традиционните палачинки е по-трудоемко, измислих една своя версия на khanom krok, която на вид може би не се доближава особено до оригинала, но на вкус определено го докарва.

Необходими са ти следните съставки: оризово брашно – 3 чаши, кокосови стърготини, брашно от тапиока (не е задължително), екстракт от ванилия, сироп от агаве (мед или кленов сироп), кокосово мляко (от консерва), кокосово мляко (от кутия, разредено) и кокосово масло.

Смеси всичко и гледай консистенцията да е с гъстотата на каша. Намажи тефлонов тиган с малко от кокосовото масло и изчакай, докато загрее. Със супена лъжица сложи части от тестото в тигана, да се изпържат до златисто, после ги обърни. Накрая минипалачинките могат да бъдат гарнирани с каквото искаш. Ние ги обичаме с парченца ананас.

Искрено се надяваме тази рецепта да ти се получи, в противен случай ще се наложи ние да ти ги приготвим, толкова са вкусни. Дано в близост до теб да няма нагли маймунки.

Виж как оставихме шоколада в миналото и с какво го заместихме.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *