Саундтракът на лятото: Най-горещите музикални фестивали през 2024

Завъртаме глобуса и правим планове за топлите дни – обикаляме Европа в търсене на музика

0 коментара Сподели:
Саундтракът на лятото: Най-горещите музикални фестивали през 2024

Най­-накрая са тук.

Дните, в които царува такова безбрежие, че на теб ти е абсолютно достатъчно просто да стоиш и да съзерцаваш наситено синьото небе или изпотената от ледени капки чаша просто защото няма закъде да бързаш. Слънцето се задържа все по­-дълго в небето, на душата ѝ е леко,

а програмата за музикални фестивали прелива от пищност.

Затова се постарахме да съберем на едно място някои от най­-вълнуващите и разнообразни предстоящи европейски летни музикални фестивали, които гарантират поредното незабравимо лято за всеки меломан, чието сърце винаги бие в унисон с любимата песен.

Primavera Sound Barcelona

29.05-2.06, Испания

Сред най­-популярните и посещавани събития в чест на музиката от 2001 насам е Primavera Sound в столицата на Каталония. От първите си стъпки като еднодневно събитие в Побле Еспаньол до днешния му статут на

фестивал с международен отзвук, което превръща Parc del Fòrum в световна музикална столица,

Primavera Sound e музикалният разказвач на своето време и място с несравними и легендарни участия, като The White Stripes, Gorillaz, Arctic Monkeys, Erykah Badu. Тази година сцената оглавяват изпълнители като Lana Del Rey, FKA Twigs, Pulp, PJ Harvey. Не знаем за теб, но ние вече проверяваме полетите до слънчева Барселона…

Glastonbury

26.06-30.06, Великобритания

Легендарният британски фестивал се провежда за първи път през 1970 г. под името Pilton Pop, Folk and Blues Festival. Тогава има скромните 1500 присъстващи, а билетите струват само един паунд. До 1971 г. фестивалът е преименуван на The Glastonbury Fayre и датата е преместена, за да съвпадне с лятното слънцестоене.

Тъкмо тогава се превръща в емблема на свободомислещите хора

и през 1971 г. е издигната първата пирамидна сцена, вдъхновена от Голямата пирамида в Гиза. Днес Glastonbury се нарежда сред най­-популярните, обичани и посещавани музикални фестивали, а през 2024 ще го оглавят имена като Coldplay, Шаная Туейн, SZA.

EXIT Festival

10.07-14.07, Сърбия

EXIT e балкански рай за всeки меломан, който обича да избухва с дръм енд бейс, техно и хип­хоп. Миналата година изданието беше грандиозно в чест на 50 години хип­хоп култура. Тогава легендарните Wu Tang Clan бяха придружени от дъбстеп феномена Skrillex, емблематичната електронна група The Prodigy и хипнотизиращата шведска пънк група Viagra Boys.

С нарастващото очакване за предстоящото издание през юли EXIT разкри впечатляващ line up,

включващ хедлайнери като Black Eyed Peas, виртуозния китарист на Rage Against the Machine Том Морело, трап легендата Gucci Mane и британския DJ Carl Cox. Сгушен в историческите граници на зашеметяващата Петроварадинска крепост с изглед към Нови Сад – втория по големина град в Сърбия, – фестивалът може да се похвали с колосален мащаб, a ние можем да потвърдим, че сърбите знаят нещо или две за купоните.

NOS Alive Festival

11.07-13.07, Португалия

С мотото „плаж през деня, музика през нощта“ лисабонският NOS Alive обещава убийствени мелодии,

които ще те накарат да будуваш и подскачаш до ранни юлски зори. Тази година хедлайнър е британско­албанската поп дива Дуа Липа, която се очаква да издаде горещо очаквания си трети студиен албум съвсем скоро. Към Дуа се присъединява друга британска поп икона Джеси Уеър, а ако това не е точно твоят жанр – няма проблем. Любимците ни гръндж икони Pearl Jam също са хедлайнери заедно с канадската инди рок група Arcade Fire. Чикагските алтрок легенди The Smashing Pumpkins също са тук, както и британският певец Майкъл Киуанука, чиято песен Cold little heart ние лично крещим с пълно гърло всеки път.

Hills of Rock

25.07-27.07, България

Най­-мащабният български фестивал за рок и метъл музика се завръща това лято подобаващо

с хедлайнера, който ще запали сцената още през първия фестивален ден – КoЯn. След прекъсването през 2023 г. фестивалът се завръща на Гребната база, Пловдив, и ако ти си лягаш и заспиваш с рок и метъл, би било непростимо да изпуснеш тези 3 дни с имена като Bring Me The Horizon, Loathe и PAIN.

Montreux Jazz Festival

05.07-20.07, Швейцария

Женевското езеро привлича джаз легенди още от далечната 1967 г. до ден днешен.

През последния половин век всички от Майлс Дейвис и Бил Еванс до Ела Фицджералд, Нина Симон и Франк Запа са удостоявали фестивала с присъствието си. Всяка година програмата става все по-­звездна и разнообразна и често освен очевидния джаз присъстват класически рок, модерен соул и хип­ хоп изпълнители. Това лято можеш да слушаш Паоло Нутини, Jungle, Deep Purple, Sting, Duran Duran и още много…

Sziget Festival

07.08-12.08, Унгария

Един от най-големите фестивали в Европа, The Sziget, отново ще превърне остров Обуда в 3­-ти район на Будапеща, в

място за райско бягство за шест изпълнени с музикална еуфория дни този август.

Тук директно изчезваш в друго измерение, където атмосферата е наелектризирана от огромни тълпи от щастливи хора, настроени на една и съща честота. Навлизайки в своята 31-­ва година, фестивалът започва като малко събиране, преди да се превърне в един от любимите на континента; Sziget е избиран два пъти за най­-добър музикален фестивал в Европа през 2012 и 2015 г. Тази година сред хедлайнърите са имена като Сам Смит, Fred Again, Big Thief и Stormzy.

Tomorrowland

19.07-29.07, Белгия

Едва ли има човек, който да не е чувал за един от най­-грандиозните фестивали за електронна музика, който от 2005 г. насам расте по зрелищност, мащаб и слава. Tomorrowland е символ на dance културата и като такъв обещава поредна порция незабравимо лято този юли. Освен фестивала през лятото, на 18 октомври Tomorrowland ще отпразнува своята 20­-годишнина с шоуто Our Story в Ziggo Dome по време на Amsterdam Dance Event.

15 000 души ще станат свидетели на музикалната история на Tomorrowland,

представена от симфоничен оркестър, който ще обедини класическа и електронна музика на живо на сцената. Май не е за изпускане, а?!

City Walk: Пловдив в заведения, магазини и вълнения – локациите, които избираме тази пролет

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *