Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА – вдъхнови се със следващите зелени идеи

Success Story: У дома, на работа, сред природата – малките крачки водят до големите промени, виж!

0 коментара Сподели:
Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА

Зелени идеи, равноправие или баланс – успешните компании не просто доминират пазара с продуктите и услугите си, но и подкрепят идеите, които променят обществото ни към по-добро. През май представяме корпоративната социална отговорност, която превръща бизнесите от работно място в компания, към която искаш да принадлежиш, заради идеологията и общите възгледи, които споделяте.

Готови решения за дизайн, хиляди страници вдъхновение и десетки успешни кампании в полза на планетата.

Шведската компания и идеологията ѝ за по-­малък въглероден отпечатък успява да спечели и потребителите, и нас със зелените си идеи и множеството успешни практики в тази посока. Положителна не само за хората, но и за планетата, стратегията на ИКЕА е не просто бизнес модел, а философия за по­-устойчиво бъдеще и по­-осъзната употреба на ресурси.

Планета за хората и хората за планетата

Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА

Точно като пътна карта ИКЕА чертае People & Planet Positive стратегията с повече от едно наум: постигането на каквито и да е резултати изисква преосмисляне не само на начина на живот и потребление, но също и възприемане на нови методи на работа.

Целта на стратегия­та е да активира вземането на решенията, които водят до положителните промени,

към които всички се стремим. Освен ангажимента за положително въздействие върху климата на фокус е и възможността за възстановяване на ресурси, както и стремежът към балансиране на икономическия растеж и положителното социално въздействие с опазването и възстановяването на околната среда.

Кръговратът на вещите

Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА

В забързаното всекидневие на съвременния човек кръговратът на живота изглежда сякаш неразривно свързан с кръговрата на… вещите.

Кога да изхвърлиш старите мебели, дали да ги ремонтираш, има ли начин да ги използваш повторно и как да рециклираш – дилемите са разрешими много по­-лесно, когато можеш да разчиташ на системи и услуги, позволяващи на кръговата икономика да съществува и на битово ниво. Посветени на тази идея, в ИКЕА разработват все повече продукти, които да могат да бъдат лесно ремонтирани, повторно използвани или рецик­лирани като последна стъпка в жизнения им цикъл. Що се отнася до пластмасата – иначе евтина, лека, пластична и широко приложима, в ИКЕА вярват във всички нейни качества, но знаят и колко голяма част от отговорността е да се използва и рециклира по правилния начин.

Ето защо всеки продукт за еднократна употреба постепенно се извежда от пазара –

от интериорните решения чак до продуктовите опаковки. В момента цели семейства продукти се редизайнват, за да се минимизира използването ѝ, а там, където няма заместител, се заменя с рециклирана/рециклируема пластмаса.

Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА

3 неща, които да направиш у дома

  1. Използвай ефективна LED крушка
  2. Суши дрехите си на простор вместо в сушилня
  3. Вземи щори за изолация, които ще намалят разходите ти за охлаждане през лятото
Устойчиво бъдеще в полза на планетата с ИКЕА

Устойчиви и у дома

Нашите домове и начинът, по който живеем, оказват огромно влияние върху цялостното благополучие на планетата. Смята се, че домакинствата консумират една трета от глобалното потребление на енергия и 10% от потреблението на вода. Именно чрез полагането на целенасочени грижи за по-ефективен живот у дома, където бихме могли да ограничим отпадъците, да спестим енергия и да полагаме грижи за вещите си, тази статистика може да бъде повлияна положително на глобално ниво. Когато се осигури възможност на хората да генерират и използват възобновяема енергия, потреблението също ще намалее.

Целта е до 2030 г. всички продукти с пластмаса да бъдат заместени с рециклирани алтернативи.

Отговорността на ИКЕА към по-­устойчиво бъдеще може да вдъхнови и теб да започнеш да мислиш повече в тази посока. Никога не е късно и никога не е в повече. Все пак малките крачки водят до големите промени.

Научи повече на www.ikea.bg

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *