9 сериала, които си гледал, ако си бил дете през 90-те

Сериалите, с които пораснахме

0 коментара Сподели:

Детството през 90-те имаше своите вълшебни мигове.

Хем играехме много навън, хем бързахме да се приберем вкъщи навреме, за да не изпуснем любимия си сериал. Нека си спомним 9 от сериалите, които със сигурност са допринесли значително за формирането на детския ни светоглед. Вероятно някои от тях са изиграли роля и в изграждането на твоя характер, когато телевизията диктуваше живота.

 СПАСИТЕЛИ НА ПЛАЖА (BAYWATCH)

Помниш ли късните следобеди през 1998 г.? Всеки делничен ден по тогавашния „Канал 1“ на БНТ се излъчваше „Спасители на плажа“. Началният му час го помня добре и до днес – бе точно 18:40 ч. Приключенията на спасителите и спасителките в яркооранжеви бански бяха хит както сред първолаците, така и сред техните баби и дядовци.

Във всеки епизод спасителите рискуваха собствения си живот, за да спасят някого от бурните морски води. Тяхната работа често се преплиташе с личния им живот. Влюбваха се, караха се, сприятеляваха се…

Главната роля в сериала бе на спасителя Мич Бюканън, изигран от актьора Дейвид Хаселхоф. Той бе шефът на другите по-млади спасители, които идваха и си тръгваха през различните сезони.

Ролите на спасителки бяха изиграни от актриси и модели като Кармен Електра и Памела Андерсън, с които, нека си признаем, много момчета тогава преживявахме първите си влюбвания.

ДОСИЕТАТА X (X FILES)

Помниш ли онзи сериал, страшния, който го даваха много късно вечер, за да не ги е страх децата, но ние всички будувахме, за да не изпуснем поредната страшна мистерия, свързана с работата на агентите на щатските тайни служби Скъли и Мълдър? Да, точно така – това беше сериалът „Досиетата Х“.

Мистериите, които агентите Скъли и Мълдър разгадаваха, често ставаха повод да заспиваме на светната лампа, замисляйки се върху мотото на сериала: „Истината е някъде там“. Не само сюжетите, които често провокираха истеричните писъци на жертвите на мистериозни престъпления, а и самата мелодия в интрото на серила бе достатъчно страшна, за да ни се изправят косите и да прекараме нощта в таласъмища. И на другия ден, когато дремехме на училищния чин, си обещавахме повече да не го гледаме. Но ние го гледахме пак, и пак, и пак… Защото колкото бе страшно, толкова бе и интересно.

AЛФ (ALF)

Ако си бил дете на 90-те, просто е неизбежно да не си гледал приключенията на симпатичното извънземно Алф и на семейство Танер. Семейството любезно бе приютило Алф, след като той катастрофира с космическия си кораб в задния им двор.

Повечето деца тогава не осъзнавахме какво означава понятието „извънземно“, като най-често възприемахме Алф за куче или за мечка. За нас беше важно, че Алф е симпатично същество, което искрено ни забавляваше със своите щуротии.

За да му спестят бъдещите мъчения от експерименти като първото живеещо на Земята извънземно, семейство Танер бе приютило Алф и го криеше от околния свят. Алф обичаше да яде котки, но така и не му излезе късметът с домашния любимец на Танер – котаракът Лъки.

И макар и да беше странен и често да забъркваше огромни бъркотии, Алф бе добро същество, като често даваше много стойностни житейски съвети на своя „стопанин“ Уили,

на неговата съпруга Кейт и на двете им деца.  

ПРИЯТЕЛИ (FRIENDS)

Макар и ситкомът „Приятели“ да не се излъчваше в България преди началото на XXIвек, той заслужава почетно място в настоящата скромна класация, тъй като ще остане важна част от нашето порастване. Приключенията на шестимата забавни приятели на около 30-те години, живеещи в Манхатън, бяха част от нашето ежедневие. 

В САЩ сериалът започва да се заснема през 1994 г., като последният му епизод е излъчен през 2004 г. В ролите бяха артистите Дженифър Анистън, Матю Пери, Кортни Кокс, Мат ле Бланк, Лиза Кудроу и Дейвид Шуимър – иначе казано, едни от най-популярните американски актьори днес.

УТРЕШЕН ВЕСТНИК (EARLY EDITION)

Помните ли приключенията на Гари Хобсън, на когото всяка сутрин някой му оставяше утрешния вестник пред вратата? Съвестта на Гари бе толкова силна, че той се чувстваше длъжен да спасява човешки животи всеки ден. И го правеше. Той неведнъж е спасявал Чикаго от природни катаклизми.

Гари не знаеше кой оставяше вестника, върху който всяка сутрин котаракът му мяучеше. Така и не разбра до самия последен епизод. Знаеше единствено, че имаше 24 часа, за да промени нещата така, че никой да не пострада. И почти винаги успяваше.

НА ГОСТИ НА ТРЕТАТА ПЛАНЕТА (3rd ROCK FROM THE SUN)

Ситкомът „На гости на третата планета“ започва да се излъчва през 1996 г. в САЩ и само няколко години по-късно вече е един от най-гледаните ситкоми в България. В края на 90-те години от него се излъчваха по два епизода всяка делнична вечер.

В сериала проследявахме забавните приключения на 4 извънземни същества, притежаващи човешки облик, чиято цел бе да изпитат какво е да си землянин и да чувстваш – нещо непонятно за притежаващите извънземен разум. Те имаха мисията да докладват на своята цивилизация какъв е животът на Земята – третата планета от Слънцето. Извънземните живееха с хората, влюбваха се в тях, страдаха с тях. А нас всичко това ни разсмиваше до сълзи.

ВНИМАВАЙ КАКВО ГОВОРИШ (MIND YOUR LANGUAGE)

„Внимавай какво говориш“ е британски комедиен сериал, който се излъчваше вечер по Нова телевизия към 1995-1996 г.  В него се разказвашеза училище за възрастни, в което чужденци учат английски език, като „учат“ е твърде силно казано. Те са от най-различни места по света и от различни култури, говорейки английски твърде развалено.

Сериалът по изключително ведър начин иронизираше до болка познатите ни предразсъдъци и стереотипи по отношение на хората от други култури,

като буквално ни заливаше с добро настроение и ни караше да се смеем на висок глас.

 СЕМЕЕН ЛЕКАР (MEDICO DE FAMILIA)

Ако сте били страстен телевизионен маниак като повечето деца на 90-те (и ако сте имали кабелна телевизия вкъщи!), със сигурност сте гледали сериала „Семеен лекар“, който в България се излъчваше по „Евроком“. Поне веднъж седмично ставахме свидетели на приключенията на личния лекар Начо Мартин, който е вдовец, на трите му деца Мария, Чечу и Анита, както и на най-близките им роднини и приятели. Сериалът беше хем комедиен, хем драматичен, което създаваше невероятна атмосфера и уют във вечерите през 90-те години. И най-важното – много поучителен и даващ позитивен пример за това, как трябва да протичат нормалните отношенията между хората в едно семейство.

ГРЪМ В РАЯ (THUNDER IN PARADISE)

Кечистът Тери Хълк Хоугън изигра главната роля в сериала „Гръм в рая“, от създателите на „Спасители на плажа“. Сериалът се излъчва в САЩ през 1994 г. и малко след това започнаха да го дават и в България по тогавашната телевизия „7 дни“.

Това бе сериал за двама бивши служители на морски военни сили, живеещи в тропически курорт във Флорида. Използвайки своята високотехнологична лодка, те пътуваха по света, преследвайки и борейки се с жестоки престъпници. Но им се налагаше да балансират опасната си работа под прикритие с отговорностите за дъщеричката на Спенсър – Джесика, която живееше с тях. Бившият модел Кели, която притежаваше плажен ресторант в курорта, се грижеше за нея, докато Спенсър и Бру бяха на мисия. Сериалът съчетаваше хем истински екшън сцени, хем моменти, в които се заливахме от смях. Именно той превърна Хълк Хоугън в най-популярния кечист у нас.

А на какви важни уроци ни научиха най-популярните сериали?

Съвременен сериал, заслужил си специално място в сърцата ни, е Stranger Things:

Кои са бюти тайните на лятото?! Виж ги в новото ни видео

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *