5 събития, с които да посрещнеш 24 май

Креативна селекция на събитията тази седмица

0 коментара Сподели:

Идва онова време в годината, в което журналисти тичат с микрофон в ръка и питат наред: „Знаете ли какво честваме днес?“ Ако наученото в училище е започнало да избледнява, вместо да се криеш от потенциална телевизионна излагация, ти предлагаме да опресниш набързо знанията. Ако пък си от тези, чиято памет е безпогрешна, спокойно – имаме нещо и за теб.

ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ“

Достатъчно е да отделиш час и половина, за да извървиш пътя на Кирил и Методий от IXв., та чак до днес. Пътеводител ще ти бъде документалният филм на Ралица Димитрова, в който ще видиш една уж позната история, но пречупена през призмата на много народи – чехи, словаци, македонци, руснаци, поляци и, естествено – българи. Любопитно е да се види как всички те приемат и почитат делото на двамата братя, затова настани се удобно и се приготви за гледане.
Кога: 24 май, сряда, 11:00ч. и 16:00ч.
Къде: Национален музей „Земята и хората“, бул. „Черни Връх“ №4
Вход: свободен

ГОВОРИ МИ НА BALGARSKI

Преди време ни попадна професионална автобиография, написана изцяло на шльокавица. Ако в момента си мислиш „О, това нищо не е!“, пусни историята си в кутията за приказки и ела да се посмеем на тези и други абсурдни ситуации. На сцената ще излязат Башар Рахал, Рут Колева и кой ли още не, а разказите ще се въртят все около несполучливата употреба на кирилица. За това дали момъкът с автобиографията е успял да си намери работа, нямаме информация.
Кога: 24 май, сряда, 19:00ч.
Къде: Sofia Live Club, подлез НДК
Вход: 10лв

JSI LANGUAGE CAFÉ SOFIA: EXTRA SALVIC

Казват, че ако владееш един славянски език, няма да срещнеш особени трудности в разбирането и на всички останали, особено ако сте седнали на една маса. Понеже сме си леко скептични, решихме да тестваме тази теория, като се отбием сряда вечер в Culture Beat. Ако и ти си на принципа “око да види, ръка да пипне“, трябва само да потвърдиш присъствие и да си отворен за нови запознанства. Пък и е забавно да чуеш как поляк се опитва да повтори най-дългата дума в българския език.
Кога: 24май, сряда, 18:00ч.
Къде: Culture Beat Club, НДК, пл. „България“ №1
Вход: свободен, с предварително записване

КИНЕДОК 2017: „КЕЙМБРИДЖ“

Кинедок е чудесна инициатива, целяща да извади зрителите от стандартните киносалони и едновременно с това да популяризира европейското документално кино. Този път, тематично за 24 май, фокусът ще бъде върху образованието. Ще те разходим до Долни Цибър – селце в Северозападна България, където почти всички жители са от малцинствата, и ще разбереш защо другото му име е „Ромският Кеймбридж“. Лентата е носител на редица награди, защото задава важни въпроси като това какво кара хората да търсят развитие и по-добро бъдеще.
Кога: 24 май, сряда, 20:00ч.
Къде: MAZE, ул. „Христо Белчев“ №1
Вход: Свободен

СКРИТИ БУКВИ – ГРАФИТИ ФОТО ИЗЛОЖБА

В деня на славянската писменост ти предлагаме да погледнеш на азбуката под друг ъгъл – този на уличните артисти. Ако си падаш по графити или типография, мини през Dextrophobia и се гмурни в цветната красота, която ще откриеш там. Ще те очакват фотографии на букви, открити по тесни улички и булеварди, а по време на изложбата ще видиш и графити артиста RAYS във вихъра си. Успееш ли да изпишеш името си с наличните снимки, ще има и награда.
Кога: 24 май, сряда, 17:30 – 20:30ч.
Къде: Dextrophobia Rooms, ул. „Цар Самуил“ №50Б
Вход: свободен

Чуй какво слушахме миналия петък и си свиркай цяла седмица.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *