5 брутални провокации на Banksy

Не знаем кой е артистът, но винаги разпознаваме творчеството му

0 коментара Сподели:

Banksy е анонимен и скандален, политически некоректен и абсолютно гениален. От старта си в Бристол през 90-те, до световната му инвазия през последните години, графити артистът не спира да ни шокира отново и отново. Изобилстващите му с деца, полицаи и плъхове картини са далеч над сатира, те често откровено се гаврят с попкултурни величия и всевъзможни обществени институции.

Ето кои са любимите ни избухвания на Banksy:

Slave Labour (2012)

Покрай празненствата за XXX летни олимпийски игри в Лондон Banksy реши да забие ножа до дръжката в сърцето на индустриалния капитализъм с тази тъжна истина. Как ли се е почувствала кралицата от това обвинение в експлоатация на детски труд в потните мазета на Азия? Най-вероятно не е фен.

The Elephant In The Room (2006)

Всички сме чували израза „Да обърнем внимание на слона в стаята“. В един доста екстремен арт терористичен акт Banksy го визуализира по време на първата си американска изложба Barely Legal. Проблемът, върху който артистът обръща внимание, е най-очевидният – експлоатацията на животните за забавление на хората.

Dismaland (2015)

През 2015 Banksy създаде собствен увеселителен парк в графство Съмърсет, Англия. Срещу символичен вход от 3 паунда на човек посетителите можеха да се отвратят от гледки с Дисни герои в ситуации, подобни на новините. Примерно блъсната от каляска Пепеляшка и малката русалка Ариел в лодка като бежанка.

Cardinal Sin (2011)

Banksy не си подбира битките и без страх се изправи срещу най-могъщата организация на света – Католическата църква. Произведението Cardinal Sin беше изложено в Ливърпул насред разгара на скандала със сексуалните посегателства срещу деца и опитите за покриването им. Затова лицето на свещеника е пикселизирано като на престъпниците в медиите.

Girl With Balloon (2018)

Girl With Balloon, символ на невинността, любовта и надеждата, във вид на графити е едно от най-популярните творения на Banksy. Рамкирана картина достигна до цена 1 милион паунда на търг в "Сотбис", Лондон. След което пред ужасените погледи на всички присъстващи частично се саморазруши. Добрата новина за купувача е, че според експерти произведението на изкуството в този вид струва още повече.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *