Tips&Tricks за шампанското

При победа го заслужаваме, при поражение се нуждаем от него. Що е то?

0 коментара Сподели:

Предполагам, че за никого не е тайна, че Шампан е област в Свероизточна Франция. Ех, как съм й благодарна на тази земя. Именно върху тази плодовита европейска почва се отглеждат и златните гроздови зърна, които по-късно се превръщат в изящни балончета. Неслучайно патентът за производството на шампанско е уреден още в зародиша на ЕС през 1891 с Мадридския договор.

Съгласно разпоредбите названието шампанско могат да носят единствено бутилките, напълнени и запечатани по специалната технология в провинция Шампан.

Изключително съм щастлива, че в последните години българското небце е все по-готово за експерименти и си позволява да пие от тази царствена напитка и след новогодишните празници. Ето и моите 5 съвета как да консумираш шампанско през най-подходящия сезон за него. Целогодишно!

ЗВУКЪТ НА ТАПАТА
След закупуването предстои отварянето, което е наистина въпрос на трик. Няма да ви давам указания на колко градуса да държите бутилката и точно с каква нежна кърпа от египетски памук да я загърнете. Според мен има само едно адски ценно правило. Придържайте телта около тапата и я развъртайте бавно. Щото бързата работа може да ви снабди с новобоядисани стени.

СЕРВИЗЪТ
Шампанското е знак за празник. Не че не ми се е случвало да отпивам от него, разлято в пластмасова парти чашка и пак ми е било тъй сладко.

Но да пиеш шампанско в полиетиленов съд е грях.

Преди или заедно със закупуването на бутилката се увери, че разполагаш с подходящите чаши. Най-разпространени са формите „coupe”, флейта и лале. Аз лично съм най-голям фен на флейтата, която е по-издължена, тъй като за мен е най-удобна. Но която и форма да изберете, трябва да сте наясно, че чашата за шампанско не е вид снобария. Формата на тези чаши наистина разгръща потенциала на това питие и спомагат то напълно да се разтвори първо в очите, после в тялото, а накрая ако е много добра реколта, дори да удари и душата ви.

ИЗБОРЪТ
Както вече споменах, шампанското идва от Франция, но това не означава, че ако си купите бутилка с етикет от друга страна, ще сбъркате. Както и при виното, трудно е да кажем кое е най-доброто. Някой го предпочитат сухо, други – не. Добре е да обърнете внимание на храната, с която ще го консумирате.

Баналната класика на шампанско с ягоди предпочитам да я оставим за джакузитата на Митьо Пищова, освен ако не поръсите ягодите с чер пипер, което е адски готин напудрен трик.

Други плодове, които много добре кореспондират с шампанското, са прасковите и кайсиите, а ако искате да предложите на гостите си шампанско с основното, то морските ястия са перфектният избор.

ЕДНО ШАМПАНСКО ПАРТИ НЕ ПРАВИ
Колкото и да сте се изръсили за шампанското, ако консуматорите не са в настроение, все ще си е киселка забавата. Затова предлагам един изпитан трик. С моите приятелки често си организираме „дегустации на сляпо“. Прилагайте я само за напитки и храни, че иначе се получават и неудобни ситуации. Можете да я приложите и към питиета, различни от шампанско. Избирате часа и мястото за партито. Условието е всеки поканен да донесе любимо свое шампанско, което старателно и предварително вкъщи да е увил в хартия или що пък не и във вестник. След това домакинът събира плячката и започва да разлива. Това е удобен повод да обсъдите вкуса, да се предизвикате кой ще познае сорта и поне за един час да не говорите за работа, трафика и изборните резултати.

ШАМПАНСКО И ЛЮБОВ
Шампанско + любов е почти толкова идеална ситуация като познатата от детството кино + сладолед. И двете са въпрос на организация.

Защото  хубавата любов е като хубавото шампанско.

Първо гръмва тапата, после идва пяната, балончетата се събират, мъничко се разгазират, но накрая най-важен е вкусът, който остава по небцето. Вкус, който се забива в душата, не излиза от главата и те кара да искаш още.

Пиенето на бира е ритуал в чаши, който също не е за изпускане.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *