Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Go Story: Показваме ти една история, която остава, и едно вино, което вълнува - вдигаме наздравица за Zaara Estate

0 коментара Сподели:
Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

В подножието на Южен Сакар, в с. Главан, на 300 дка собствени лозови масиви Zaara Estate е малката семейна винарна,

създадена от симбиозата между две идеи – тази на завръщането към корените и тази, при която старите практики са надградени с модерно оборудване и нови технологии.

С предци, славили се като добри винари с лозя за пример,

Красимира Недева поема по пътя на винопроизводството и го постила с много идеи, енергия и любов към красивия Сакар.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Каква е в сърцевината си философията на Zaara Estate, която искахте да заложите още от самото начало?

Zaara Estate е „място над нещата“. Над и отвъд монотонния ритъм на ежедневието, отвъд напрежението и грижите и навътре в себе си. Над нещата, които трябва да забравиш понякога, за да си припомниш кой си всъщност. Още в началото бяхме наясно, че концепцията ни не е комерсиална – и вината, и хотелът ни са бутикови и никога не сме допускали компромис с качеството за сметка на количеството. Дори продуктите, с които приготвяме храната в ресторанта, отглеждаме сами в Сакар. Имаме собствени градини, стада и млекарница, а каквото не успяваме да произведем, набавяме от малки местни ферми. Изобщо всички наши усилия са насочени към създаването не просто на продукт, а на цялостно изживяване, в което нищо не е случайно. Не масово, а съкровено лично.

С какво избата е по-различна от други в България и Европа?

Гордеем се с немалко неща в сравнително кратката история на винарната. Създадохме първото българско вино, отлежавало на дъното на Черно море. Обединихме се с останалите винари от Сакарския регион, за да популяризираме Сакар като винена дестинация, и вече имаме сериозен брой успешни проекти зад гърба си. Но това, с което най-много се гордея, е, че застанахме и продължаваме да заставаме зад множество каузи, в името на които създадохме специалната серия вина Cauza.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Вината от серията веднага привличат вниманието – не само като винени качества, но и като идея и визия. Разкажи ни повече за Cauza.

Създадохме тази серия с идеята приходи от нея да се заделят за различни значими каузи, които подбираме на всеки две години. За всяка от тях създаваме лимитиран етикет, свързан с каузата, който всеки път възлагаме на различен артист. Първата кауза беше възстановяването на унищожените от пожари сакарски гори. Втората е свързана с незрящите хора, а приходите от серията подпомагат фондация „Очи на 4 лапи“ в отглеждането и обучението на кучета водачи. Съвсем скоро предстои да обявим и каузата за следващите две години и да представим новия етикет.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Традиционно винопроизводството е доминирано от мъже, но жените заемат все по-знакови позиции в индустрията. Какви са твоите впечатления като дама, част от този бранш?

Името DOGMA и логото на първородната ни серия са вдъхновени от учението на богомилите, в което женската енергия е възприемана като първична. Тя е тази, която твори. Женската сила ражда творческия импулс, а мъжката реализира на практика, за да даде по-късно отново път на женското начало, което балансира полученото цяло и го прави хармонично, завършено, устойчиво. Виждах и още виждам тези принципи в създаването на вино и мисля, че едни от най-хубавите вина в България се правят от жени. Точно защото хармонията, мекотата и балансът, а както вече казахме – и произтичащото от тях търпение, са важните качества във винения свят.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Да имаш собствена винарна, която съчетава в себе си и хотел, и ресторант, звучи като голямо предизвикателство. Какво те мотивира да продължаваш да развиваш бизнеса с нови идеи и какви са някои от предизвикателствата, които срещате?

Да, действително е предизвикателство. Изискванията на институционално ниво са големи, процедурите – тромави. Бюрократични спънки губят времето ни и ни принуждават да се занимаваме с бумащина вместо със смислени неща. Законът за виното и спиртните напитки изостава от новите тенденции и предизвикателства на съвремието ни. Липсва всякаква работна ръка, още повече квалифицирана. Но в действителност точно преодолените трудности и предизвикателствата, с които си се справил, правят успеха сладък. Като виното и хората биват облагородени при подходящите условия. Аз съм изключително енергична и непрекъснато кипя от идеи за нови начинания, експерименти и предизвикателства от мен към мен самата. Никога не спирам на едно място, постоянно съм една крачка извън зоната си на комфорт. Защото искам следващия път, когато някой се върне при нас или отпие от виното ни, да се изненада, да се усмихне, да открие нещо ново, да почувства удовлетворение, че е направил правилния избор. Искам да бъдем част от възпитанието на българския потребител в градивна критичност към услугите и стоките с български произход.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Къде е мястото на българското винопроизводство върху световната винена карта? Кои са най-силните страни, на които да заложим, и аспектите, които можем да подобрим?

След 2000 г. ситуацията в българската винена индустрия започна да се променя. С предприсъединителните земеделски фондове и програми много български винари и чужди инвеститори успяха да осъществят проектите си за модерни изби и лозя. Това постепенно започна да преобразява цялата винарска индустрия и за броени години из всички лозаро-винарски райони изникнаха малки, средни и големи, отлично проектирани и добре оборудвани нови винарни. Считам, че българското вино има достойно място на световната винена карта. Светът е пренаситен от интернационални сортове, защото навсякъде може да опиташ едно Шардоне или Мерло например, но за широката световна публика все по-интересни стават местните български сортове – Тамянка, Мавруд, Гъмза, Сандански мискет и т.н. Това е една от силните страни на българското винарство и трябва да бъде приоритет на страната ни, за да имаме световен успех. Смятам, че държавата също трябва да положи много повече усилия, за да могат българските лозаро-винари не просто да съществуват, но и да се развиват и да печелят от инвестициите, които са направили.

Сакар над нещата: Красимира Недева, която бутилира изживявания в Главан

Разкажи ни за плановете, които смятате да осъществите в най-скоро време, какво да очакваме от Zaara Estate през годината?

Както казах, аз съм човек, който непрекъснато има планове и идеи в главата си. Някои осъществими, други не. Споделям всичко с екипа и често се раждат уникални проекти. В хотелската ни част предстои обновяване и разширение на спа зоната ни с включени много нови процедури, някои от които с винени продукти. Замисляме много и разнообразни събития, които ще организираме както самостоятелно, така и заедно със сдружението на сакарските винари, с които тази година сме планирали да достигнем нови висоти по отношение на събитията „Винен тур Южен Сакар 4х4“.  По отношение на виното също ни предстоят важни начинания – обявяването на следващата ни кауза, както и най-новият ни и особено вълнуващ за мен проект „Тероар в бутилка“, за който нямам търпение да разкажем повече. Със сигурност ни очакват и още много спонтанни вдъхновения, които ще ни озарят през идната година и с удоволствие ще споделяме в социалните мрежи и на zaaraestate.com.  

Вината на Zaara Estate са част от препоръчаните от Go Guide, които можеш да разпознаеш в магазините по специалния етикет или да откриеш на сайта wine.goguide.bg.

Местата в Лозенец, които донесоха пролетта в София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *