5 начина да помагаш на природата и на бюджета си едновременно

Изкуството на войната за по-хубаво бъдеще

0 коментара Сподели:

Една птичка пролет не прави, но ако всички птички си мислят така, пролетта никога няма да дойде. Пролетта е топли слънчеви лъчи, съживяващи капки дъжд и свежият полъх на вятъра. Тя прилича много на енергийната пролет с тази разлика, че втората трябва сам да създадеш. Как? Като се включиш във войната срещу въглеродната зима и станеш част от войската за по-хубаво бъдеще. Знаем, че не е лесно да победиш такъв мощен враг, но както всяка война, и тази ще бъде спечелена от малките, ежедневни битки, които води всеки от нас.

„ЕКО ВОИН“ STARTER PACK
Набави си артикулите, нужни на всеки истински еко воин – започни с чанта за пазаруване за многократна употреба. В магазините ще откриеш безумно готини дизайни с еднорози, картини на Ван Гог и идейни надписи. После се снабди и с шише за вода за многократна употреба, което може да е в тон с пазарската ти чанта. Ако избереш колелото пред колата и градския, цена няма да имаш.

Така никога повече няма да ти се налага да даваш пари за билетче, найлонови торбички и пластмасови шишета с вода и ще спестиш купища природни ресурси. Също ще изглеждаш супер.

ИЗЛЕЗ ОТ МРЕЖАТА И НАХРАНИ ВАМПИРИТЕ
Чувал ли си за „вампирското състояние“ на електронните устройства? Това е режимът „в готовност“, който изпива огромни количества електричество ежеминутно. Изключи от мрежата всичко, което не ползваш в момента – тостер, кана или телевизор, и най-големия вампир – зарядните на телефон, таблет и лаптоп. Не забравяй да си cool – намали отоплението през нощта, защото се спи по-хубаво на хладно. Сметката ти за ток също харесва това.

ЗАТЪМНЕНИЕ (ПОЧТИ ПО TWILIGHT)
Домашните ти електронни вампирчета, за разлика от побратимите на Дракула, обичат светлина. Парадоксално можеш да победиш в битката с тях, като поканиш мрака на гости – загаси лампата, когато не си в стаята, намали я, ако не четеш или пишеш.

Продължи и извън дома си с въпроса „Нужна ли е тази светлина на някого в момента?“. Тоалетната в бара? Кухнята в офиса?

И един бонус съвет: избери тъмна тема за телефона и лаптопа си, батерията ти ще издържа по-дълго.

ПАЗАРУМУВАЙ
Това велико действие е едно от най-силните оръжия във войната за зелена енергия. Ако купуваме като умопомрачени, никакви пазарски торби за многократна употреба не могат да ни спасят. Тук има няколко стъпки, които можем да следваме. Пазаруването трябва да е планирано и да знаем какво точно ни трябва. Винаги можем да украсим буркан, вместо да си купим нов свещник, или да облечем шише в канап и да го ползваме за ваза. Ако не разполагаме с необходимата стока – трябва да помислим дали можем да си я намерим на старо. Да живеят всички винтидж, секънд хенд, дрип, трифт и т.н. шопове! Повторното използване на вече създадените продукти е добре за портмонето ти и за природата. А и всички обичаме тези щандове със стари книги.

Колкото до храната, купувай от местни производители, така ще спестиш разходите за доставка. Избери краставицата без найлонова обвивка, провери дали можеш да рециклираш опаковките на продуктите, които купуваш. Намали консумацията на месо, чието производство създава допълнителни емисии въглероден диоксид. Закусвай всеки ден, така ще ядеш по-малко през деня, а вечерта ще можеш да си приготвиш вкусна вечеря вкъщи. Всички ще спечелят от това (е, може би без веригите за бързо хранене).

ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК СЪДЪРЖА ДО 90% ВОДА, А КРАСТАВИЦАТА – 99%
Нито за мозъка, нито за краставицата става дума, а за водата, въпреки че миналия път доста писах за нея тук. Стъпка към спестяването на този ценен ресурс е да затваряш крана при всеки удобен момент – докато си търкаш зъбите, докато се сапунисваш, докато вдигаш чиниите след вечеря, но ти се ще да започнат сами да се мият. Изборът на душ пред вана също е добро решение. 

Войната за енергийна пролет се води на много фронтове и все повече хора се обединяват в името на един живот, в който се грижим за Земята като добри стопани, а не като алчни узурпатори.

Решителните малки битки ще донесат победата – присъедини се и ти.

Тази статия е вдъхновена от целите за устойчиво развитие на ООН и кампанията „17-те цели за 2017-а“ на Българските младежки делегати към ООН, програма на Дружество за ООН в България.

За недостига на чиста вода и решението на проблема.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *