Техно парти в парижки катакомби и още 4 тенденции, които оформят градската култура през 2024 г.

Ако градът е твоята муза, си на правилното място – показваме ти промени, вдъхновения и идеи, които ще трансформират начина на живот на градските хора през следващите 12 месеца

0 коментара Сподели:
тенденции, които оформят градската култура през 2024 г.

Знаеш, че най-голямата ни любов носи името София и няма да ни омръзне да я опознаваме, обикаляме и обичаме. 

Градската култура е това, което ни кара да я наречем автентична и единствена заради всеки детайл и особеност, които мястото носи.

Хора, музеи, галерии, ресторанти и нощен живот не са ни чужди именно защото ги откриваме и преживяваме ежедневно.

И ако нашата стихия е София, то когато се отдалечим от нея, виждаме, че светът също има какво да ни даде. Затова те хващаме за ръка и водим на обиколка до близки и далечни локации, за да видиш нещата от живота и най-доброто, което 2024 г. е подготвила за градските хора. Представяме ти 5 тенденции от различни точки от географската карта, които нашата столица е добре дошла да си открадне.

Берлин, Порто, Хонконг: безплатно публично изкуство

Входът в музея ще става отживелица, а скъпите билети, за да се докоснеш до изкуство, ще останат в миналото. И през новата година иновативните проекти ще продължават да завладяват града, а зад всеки ъгъл да се появяват нови начини за изразяване на чувства и мисли чрез платна, светлини, фигури и други.

Признаваме си, арт инсталациите станаха любими и на нас и вярваме, че местните артисти са богатство за всеки град.

Тенденцията е към инвестиции, отправени към позициониране на публично изкуство на ключови обществени пространства, така че то да става все по-достъпно за аудиторията.

Мадрид, Копенхаген, Токио: дигитално изкуство навсякъде

През 2024 г. музеите също са ориентирани към промяна, като я намират в интегрирането на повече изкуствен интелект и технологии за представяне на изложби и популяризиране на семинари, курсове и лекции.

Така наречените имерсивни пърформанси и спектакли се очаква от модерни да станат предпочитани.

С което великите произведения на изкуството ще придобият гигантични размери, ще станат подвижни или ще могат да се завъртат около теб, да запълват помещението, в което се намираш. Междувременно градовете се радват на появата на все повече поп-ъп събития и пространства, което е показателно, че обществото търси нови забавления и изживявания. 

Париж, Сидни, Истанбул: изоставени или неизползвани пространства се превръщат в културни хъбове

Дори най-известните, богатите и красивите градове в света имат своите по-запустели квартали или занемарени райони. Новата година ще бъде различна за тях, защото именно тези местенца се превръщат в най-новите локации за изкуство или парти.

От стари неизползвани складове до катакомби –

парижани придават още повече блясък на техно културата и отвеждат рейва на нови локации… дори това да са подземни тунели?! Кейовете в Walsh Bay в Сидни пък стават център на фестивали, а в Истанбул общината вече трансформира отдалечени райони с богат културен произход в оживени пространства.

Лондон, Рим, Лос Анджелис: местата за хранене се завръщат към класическите ястия

През последните години се радваме на иновации в кулинарното изкуство, като ястията, които поръчваме, идват с вълнуващи презентации и приличат сами по себе си на картини.

Кухните по света обаче имат други планове за новата година,

които се изразяват в завръщане към традиционни храни и напитки с лесни и прости интерпретации. Тенденцията носи името „комфортна кулинария“ и обещава да направи класическите ястия секси. 

Барселона, Берлин, Амстердам: градски събития през нощта

Хранителни пазари, трифтинг базари, прожекции на филми, фестивали на открито – тези и подобни събития придобиват нов вид популярност, защото вече ще се случват в късните часове на денонощието.

Замисълът идва в подкрепа на индустриите и бизнесите, които се развиват като част от нощния живот на всеки град.

Това, което ни учуди, беше, че правителството на някои държави е заложило дори реформи, включващи забрана на възможността за индивидуална жалба за шум. Промените предвиждат съживяването на динамиката на града и насърчават към интеграция на подходи от клубната среда към културните събития.

12 от любимите ни изложби за 2024 г. – от Микеланджело до Наоми Кембъл

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *