Gridlok, стожерът на американския дръм и бас

HippieLandia Festival посреща една от ярките звезди на тъмната музика

0 коментара Сподели:

С три албума в актива (Welcome to Violence, Break the System и Void) и някоолко десетилетия на сцената, Gridlok може да се смята за един от стожерите на американския дръм енд бейс. 

Негови са класики като Standing Room Only, Mood Swings и Bottomfeeder, които бързо налагат тъмния му стил на световната сцена. През 2003-а той основава и собствения си лейбъл, Project 51, който обединява творчеството на още редица артисти, които следват наложения от него стил.

Ще чуем точно и ясно какъв е той в петък, на второто издание на HippieLandia Festival, а сега го поразпитваме контролно това онова, за да разберем малко повече за човека зад музиката.

Здравей! Радваме се да те посрещнем отново в София? Какво се случва с теб напоследък?
Малко от това, малко от онова. Преместих се наскоро от Сан Франциско в Амстердам, така че може да се каже, че това е голямата промяна. Също така току-що излезе и новият ми албум Z3R0 H0U2 за Blackout.

Можеш ли да ни разкажеш малко повече за себе си и как стана част от световната дръм и бас сцена?
Американец съм и навлязох в сцената някъде около 1998, когато реших да избягам от традиционната музика и вложих енергията си в jungle-а и дръм и баса. Започнах да издавам за Technorganic Recordings, лейбъл, който движех заедно с един добър приятел, но скоро след като се преместих в Сан Франциско, се свързах с Hive и заедно започнахме да издаваме за Violence Recordings. Мога да продължавам по темата с часове, но май това е основното.

Добре познат си като един от пионерите на американската дръм и бас сцена, а също и като един от легендарните продуценти по цял свят, имаш свой собствен лейбъл, често си по турнета… Каква е тайната?

Правя това, което смятам за правилно, и това, което обичам. Доста е просто всъщност!

Дръм и бас сцената еволюира непрекъснато. Вярваш ли и следваш ли определени „тенденции“ в електронната музика?
Винаги е имало и винаги ще има определена мода в музиката. Най-добрите иновации обикновено остават, а другото бива забравено. Трябва да се изпробват нови работи, така че съм определено „за“.

Какво представлява сет на Gridlok в момента?
Общо взето, варирам между сет с тонове от моята музика, издавана през годините, или пък сет, пълен с парчета, които смятам, че са най-подходящи за танцуване. Напоследък дори комбинирам сетове, където има и от двете. Никога не съм пускал много от моята музика по партита, така че това е нещо ново за мен и, честно казано, трябва да призная, че е доста приятно.

Поздравления за новия албум. Разкажи ни малко повече за него и колаборациите, които си направил? Има ли скрити послания?
Благодаря! Z3R0 H0U2 е моят първи проект, откакто се преместих в Европа. Щастлив съм, че е готов и че е на пазара, така че да мога да продължа живота си, хе-хе. Отне доста време да се завърши покрай цялото преместване, а отделно ми се случваше и доста в личен план. Всеки, с когото колаборирах, е много талантлив, а някои смятам дори за добри приятели, така че… да, мисля, че определено пасват много добре в албума. Ако издам скритите послания… няма да са скрити вече, нали?

Май никога не съм го казвал досега, но има ДОСТА скрити неща в моята визия и музика през годините и често НИКОЙ не е успявал да ги открие.

Това е, общо взето, цялостната тема към Trick EP-то от 2004-та, като още очаквам някой да разкрие загадките.

И последно – какво да очаква публиката на 23 юни?
Останал съм с много приятни спомени от посещенията ми в София – винаги много топли и хубави хора, както и тъмни, шумни, препълнени партита с много вайб. Смятам просто да споделя общата ни любов към дръм и баса по начина, по който знам най-добре!

Благодарим ти! 😉

Разбери къде какви фестивали има това лято и иди на поне един.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *