Защо Берлин е западноевропейската София?

Kак немската столица прилича на София и те кара да се чувстваш у дома

0 коментара Сподели:
Защо Берлин е западноевропейската София?

Столицата на нашата мила държава притежава специфичен чар,

който отразява забележителната комбинация от красива природа и градски вайб, изразен чрез разнообразното ни историческо наследство, културни събития и силно желание за активен живот. Когато човек пътува и сравни големи западноевропейски столици с нашата скъпа София, той може неминуемо да усети топлината и оживеността, с която немската столица го посреща, и лесно да се идентифицира с този град. Но защо точно Берлин от всички градове прилича на София?

Архитектура

Немската столица е място с голяма историческа важност, което неизбежно се отразява в архитектурната стилистика на града. С изграждането на Берлинската стена по време на Студената война градът бива обособен на две части, които са под различно идеологическо управление. Източен Берлин, под комунистическо управление, изгражда множество институционни тухлени сгради с импозантна визия, както и добре познатите ни панелни постройки. Макар и малко грозни и сиви, те придават специфичен чар, който ти позволява да усетиш влиянието на стария режим, докато се движиш из огромните булеварди.

Защо Берлин е западноевропейската София?

От друга страна, Западен Берлин е въплъщение на модерния капиталистически свят,

където безпределни стъклени сгради движат икономическото развитие на страната. Транзицията между двете части е неусетна, защото и на двете места присъстват характерни черти на другата. И на двете места индустриалното развитие на града те кара да изпитваш страхопочитание от потенциала на човешкия труд. Безспорно в по-малък мащаб това може да се наблюдава и в София, където определени квартали притежават достолепни исторически паметници, а други отразяват модерното строителство, високия стандарт на живот и икономически просперитет. Сградите около Докторската градинка въплъщават такава еклектична комбинация от стилови различия.

Зелени пространства

Берлин притежава изключително голямо количество паркове, градинки и зеленина в най-широк смисъл. Когато искаш да избегнеш забързания начин на живот, неусетно можеш да се пренесеш в красив парк катоTiergarten, Victoria Park, Görlitzer Park, където природата омагьосва личността ти и позволява моменти на заслужен отдих и спокойствие. Най-високата точка на Victoria Park предлага изглед към всички части на града и е перфектното място за посрещане на изгрева с любим човек. От друга страна, Борисовата градина, Южният парк или Паметникът на Съветската армия също позволяват да се потопиш в зашеметителната красота на природния ни свят, дори и като се намираш в най-активните части на града. Но най-вече, където и да се разхождаш, непременно ще забележиш палитрата от зелени дървета, които украсяват градовете и повишават настроението ти.

Уютни заведения с вкусна храна

В сърцевината и на двете места присъстват много заведения с уникални вкусови предложения и уютна атмосфера. Разнообразните ресторанти апелират към всякакви предпочитания в оживена обстановка. Берлин притежава много (вкусни) бъргър заведения като легендарния Burgermeister. Това е развиващ се тренд и в София, където също можеш да намериш забележителни бъргър заведения навсякъде из центъра. Друг вид заведения предлагат уникални домашно направени вкусови комбинации, които задоволяват нуждите ти за нещо ново. Креативните менюта на заведенията апелират към изследователите на гастрономическия свят, които искат да имат незабравимо вкусово преживяване. Една разходка из цветния Kreuzberg ще те запознае с различни видове кухненски предложения и несъмнено ще те накара да се върнеш в този рай на кулинарното изкуство.

Активен културен живот

И двата града притежават разнообразни културни събития,

които биват посещавани заради силния интерес на хората за това да живеят активно и да извличат максимално много от динамичното време, в което живеем. Голямото количество клубове са превърнали Берлин в столица на електронната музика, която привлича хора от всички части на света. Вечерите, прекарани в световноизвестния Berghain, ми показаха напълно непознат свят на клубно преживяване и хората там въплъщават истинското значение на думата хедонизъм. София предлага различно прекарване в по-малки, интимни венюта (клубове), където хората могат да осъществят лесен контакт с нови хора. Театри, галерии и исторически забележителности присъстват усилено и на двете места, което предоставя възможността за лесно естетическо удовлетворение чрез различни форми на културни мероприятия.

Лесен достъп до нови места

Защо Берлин е западноевропейската София?

Това да можеш безпроблемно да избягаш от забързания градски режим и да отдъхнеш сред красива природна гледка е ценна възможност, с която не всяка столица може да се похвали.

Леснотата, с която се стига до Витоша или Панчарево, позволява на всеки да разнообрази ежедневните си преживявания с ново прекарване. Подобно на София, Берлин предлага бърз достъп до места като Потсдам или Ванзе, където човек може да види забележителни гледки и неусетно да прекара почивните си дни в опознаване на архитектурни паметници, спорт или просто почивка сред природата. Разходка из потсдамския Sanssouci те пренася във времето на великите немски крале и те кара да чувстваш възхищение от перфектната симетрия и финес, с които замъкът е построен. И двете столици позволяват на всеки бързо да достигне до ново място, което крие собствена красота и несравним чар, докато все пак оставаш в близост до големия град.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *