Кратка история на секс играчките

Let’s talk about sex: “Бззз” – време е да извеждеш сексуалния си живот на друго ниво

0 коментара Сподели:

През февруари определено всичко е любов, но в най-романтичния месец в годината няма да обърнем поглед към Купидон, който е верният помощник във всяка заплетена любовна история, а ще погледнем към едни доста по-практични помагачи на любовния фронт – секс играчките. Тези джаджи са предпочитани от мнозина, избягвани от други, но винаги предизвикващи небивал интерес, когато заговорим за горещи удоволствия.

Е, драги експериментатори – нека сложим батериите, пуснем зарядните и светлините, чуем онова нежно „бззззз“

на работещ вибратор и се впуснем в опознавателен трип в историята на първите секс играчки. Ако пък искате да откриете отново страстта си и да изведете сексуалния си живот на друго ниво, не забравяйте да разгледате предложенията на нашите приятели от passion.bg – oнлaйн ceĸc мaгaзин c пoвeчe oт 7000 пpoдyĸтa. Там, където технологиите са превърнати в уреди на безграничното удоволствие.

С код GOGUIDE10 получаваш 10% отстъпка от цената на всички техни артикули.

Кодът не важи за вече намалени продукти. Кодът не може да се комбинира с други промо кодове, отстъпки или промоции и важи до 15.03.2024 г. включително.

Началото откакто свят светува

Едва ли някой подозира, но секс играчките датират отпреди повече от 28 000 години. Никой не може да определи точната дата на създаване на първата секс играчка, защото още при разкопки на обекти отпреди хилядолетия са намирани древни фалоси, изработени от камък, бронз и дърво. Фактите до момента ни разкриват как езически цивилизации са използвали женските оргазми като ритуални жертвоприношения до това как археолози са открили устройство с два края за двама любовници в руините на Помпей. Сексуалните помощни средства категорично са били използвани през цялата ни позната история.

През 2005 г. германски археолози откриват може би най-стария вибратор в света,

направен от алеврит, в пещера в Баден-Вюртемберг в Южна Германия. Древните каменни фалоси на около 28 000 години са идентифицирани като част от една от най-ранните секс играчки на земята, съдържаща 14 каменни фрагмента с размери около 20 сантиметра дължина и три сантиметра ширина. През 1992 г. дървен „обект“ на 2000 години е открит в римския форт Виндоланда, Нортъмбърланд, и категоризиран като 6,5-инчова резба на фалос, използвана за сексуално помощно средство. Други играчки, открити и датирани от около 500 г. пр.н.е., са издялани от камък, направени от кожа и дърво, като някои дори са от камилски тор и смола. Смята се, че сред най-старите секс играчки също е тебеширен фалос, открит в Membury Rings в Дорсет. 2000-годишните гробници на китайската династия Хан също съдържат колекция от древни секс играчки, включително вибратори от бронз и нефрит. С тях освен сексуално удоволствие древните запушвали и всички отверстия на починалите, за да може от телата им да не изтече жизнената енергия „чи“ и с нея те да преминат в задгробния живот.

Good Vibrations

Негово величество вибраторът е първият официален уред, който се появява на пазара на удоволствието след Древността. Думата „вибратор“ първоначално е била използвана около 1400 г. сл.н.е. и произлиза от латинското dilatо, което означава „разширявам“, и италианското diletto, или „наслада“. В Древна Гърция обаче първообраз на вибраторите са били продавани като „олисбос“, помощно средство за жени, докато съпрузите им отсъстват. Гърците са направили и уред, наречен „олисбоколикс“, изработен от твърд хляб, който е предлаган на шега като по-мека алтернатива. Подобни уреди, както и препоръки за „тазов масаж“ са били предписвани първоначално като медицинско средство и във викториански Лондон на жените, страдащи от безсъние и тежест в корема.

Те са били диагностицирани с „женска истерия“.

„Хистерия“ първоначално е била гръцката дума за матка, което накарало лекарите да заключат, че „тазовият масаж“ и помощните сексуални играчки са най-добрият възможен лек за тази диагноза. През XVIII век във Франция се създава уред, наречен Tremoussir, който претендира да е първият „съвременен“ вибратор. Уредът се навивал, подобно пружина, но действието му било толкова кратко и неефективно, че скоро спрял да бъде използван. Чак през 1850 г. на пазара се появяват вид гумени вибратори – най-близки по изработка на тези, които познаваме днес. В Америка през 1869 г. изобретателят Джордж Тейлър създава задвижвания с пара уред, наречен Manipulator, а след него през 1880 г. д-р Джоузеф Гранвил от Лондон създава първия електромеханичен вибратор.

Той предшества първите електрически ютии и прахосмукачки с десетилетие.

До 1909 г. вибраторите имат елитен медицински пазар, съпровождан с „изпитани и тествани“ статии, които редовно се появяват в публикации в Good Housekeeping. Тъй като по това време сексът се класифицира само като проникване, употребата им все още не се счита за сексуална.

Жените гордо показват вибраторите си до края на 20-те години на миналия век,

докато играчките не се появяват в ранните порно филми, което кара благоприличните омъжени дами да скрият, че имат по един у дома. Освен вибраторите в сексуалната история се свидетелства и за секс-кукли още през XVII век, когато френските моряци често отивали в морето със своята Dame de Voyage – предшественик на гумените надуваеми кукли от 1904 г., които били направени от парцали. Един от първите и най-популярни вибратори в Америка през 30-те и 40-те години пък става устройството Andis Vibrator,

което е рекламирано и за мъже, и за жени,

защото стимулира кръвообращението на различните части на тялото. Заедно с него в Холивуд става особено популярен и уредът Magic Wand, който обещава на жените, че ще отслабнат чрез масаж с „магическата пръчка“ в проблемните зони, но че могат да я използват и за облекчение на цялото тяло и премахване на стреса.

От 60-те до днес

През 60-те и 70-те години, когато всичко е свобода и жените изключително много държат на своята еманципация, сексуалните задръжки напълно падат и в западните общества открито започва да се говори за мастурбацията като за нещо положително. Точно тогава художникът и сексуален педагог Бети Добсън, започва да преподава семинари по мастурбация само за жени. Добсън защитава тезата, че мастурбацията е един от начините, по който жените могат да си върнат собствената автономия и да работят за освобождение. Това е и периодът, когато вибраторът става публично известен като „секс помощно средство“.

Дотогава те са рекламирани като „лични масажори“, за да се избегнат законите

като Закона за непристойните устройства в Тексас, който забранява използването на сексуални помощни средства. Добсън лично препоръчва „магическата пръчка“ Hitachi на жените, които се присъединяват към нейните групи. С времето устройството на Hitachi става една от най-популярните и признати секс играчки на всички времена.

От преди 28 000 години до днес технологиите толкова много ни изненадват, че в момента можем да се насладим на всичко – от анални топчета, вибратори във всякаква форма и материал до смукатели за клитори и жестоки хай-тек секс играчки, които могат да бъдат контролирани от разстояние от партньора ни за максимална наслада. Признаваме си, че дизайнът на повечето съвременни секс джаджи е толкова красив, че бихме ги поставили като декорация в спалните си, а ако и ти искаш доза вдъхновение за следващото си секс приключение, някои от най-добрите секс играчки те очакват на passion.bg.

Отвори им широко вратата и избирай смело – през февруари всичко е позволено.

Тяхно Величество Фетишите – от А до Я

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *