Маргарита Стойкова – талантът, който гори отвътре навън

Go Guest: Срещаме те с едно момиче, което привлича успеха

0 коментара Сподели:
Маргарита Стойкова

Ако си като нас и я следиш отдавна, може би си забелязал непримиримия ѝ поглед и категорична заявка

още в първите късометражни филми, в които участва, или появяването ѝ като бунтарката тийнейджърка в сериала „Татковци“. Ако си пропуснал омагьосващите ѝ зелени очи, то непременно са те приковали във филма „Диада“ на режисьорката Яна Титова, където младата изгряваща звезда Маргарита Стойкова прави убийствена роля. Тя е едва на 19, но вече е номинирана като един от 10-те изгряващи европейски таланта и точно на 19 февруари ще се яви на церемонията по връчването на наградата European Shooting Stars („Европейски изгряващи звезди“) на кинофестивала „Берлинале“.

Маги е нашият февруарски огън,

който гори толкова силно отвътре навън, че няма как да не запали и теб. С талант, вяра и онзи маниер, който казва: „Дойдох, видях и завладях!“. Дами и господа, ето какво ни каза момичето, на което предричаме изключително бляскаво бъдеще:

Маргарита Стойкова

Здравей, Маги! Поздравяваме те за страхотната ти роля и за номинацията за European Shooting Stars, но преди да стигнем до този бляскав успех – кажи ни кога се запознахте с актьорската професия и любов от пръв поглед ли беше това? 

Актьорството винаги си е било някъде там, вътре в мен. От малка съм се възхищавала на всичко, свързано с Холивуд, обожавах да гледам филми и да ходя на кино. Първо обаче в живота ми се появиха балетът и модерните танци, защото майка ми е балерина. Тя имаше школа в Пловдив и аз по дефолт започнах, като танците са една огромна част от живота ми и в момента много ми помагат в актьорската професия. Все пак ясно си спомням първия път, когато си казах: „Аз искам да стана актриса!“.

Това беше, когато гледах ролята на Яна Титова на голям екран във филма „Стъпки в пясъка“.

Маргарита Стойкова

Ах, тази Яна! Явно тя се оказва твоята свързваща нишка – от началото на твоя път до този голям успех с филма ѝ „Диада“, в който ти изпълняваш главната роля. 

Да! Някой ще каже, че я подкупвам, но не е така! (Смее се.) Всъщност Яна ме извика за първите късометражни филми, които снимах – „От другата страна“ за фондацията на „Доза щастие“. Тя ме е забелязала от моя YouTube канал, в който преди качвах забавни видеа и стана доста популярен. След това отново тя ми се обади и за кастинга на сериала „Татковци“.

Разкажи ни сега как се стигна до това именно ти да станеш Дида – главната героиня в „Диада“?

Вече бяхме към края на снимките на „Татковци“, когато Яна качи обява за отворения кастинг за „Диада“. Аз бях с нея на снимките на сериала същия ден и ѝ казах, че много искам да участвам. Тя ме покани, но истината е, че въобще не си е представяла мен за тази роля. По-скоро ме извика, защото вече бяхме близки. Кастинг след кастинг обаче – цели шест кръга почти през ден – явно съм успяла да я убедя и всъщност да си спечеля мястото.

Маргарита Стойкова

Как се случват снимките на толкова мащабен проект?

Всъщност „Диада“ беше причината да се преместя окончателно в София, защото Яна ми каза, че ще снимаме четири месеца през лятото, но трябва да съм тук и преди това за репетициите. За мен беше изключително любопитно, имаше и много предизвикателства. Наложи се да сваля 10 килограма за ролята, да остана един месец без телефон, за да се съсредоточа максимално в образа, но всичко това беше ЗА филма и определено си струваше. За пръв път след снимките осъзнах и че „Диада“ е нещо много повече от филм. Ние постоянно ходим в училища и говорим за превенцията от всички опасни неща, които се случват на тази възраст, на която е Дида – насилието в училищата, наркотиците и т.н. След филма разбрах колко е важно това да имаш глас, да си популярен, за да те чуят тези млади хора и наистина да можеш да им повлияеш положително.

Да си посланик и да говориш за една тема табу с цел превенция и защита.

Маргарита Стойкова

Разкажи ни за твоя персонаж Дида. Каква е тя, приличате ли си, успя ли веднага да влезеш в нейните обувки?

Не, не успях веднага да вляза в обувките ѝ. Когато прочетох сценария за пръв път, си казах, че аз никога няма да мога да стига до такива крайности. С много работа обаче и с много разкази на Яна за самия образ, за това как е стигнала дотам и какво ѝ се е случило преди това, успях да я усетя. Когато заминахме за снимки, аз вече се чувствах готова. Дида беше станала част от мен, познавах я и знаех, че мога да я направя.

Кое е най-важното послание, което носи „Диада“?

Най-важното послание на филма според мен е, че никога не трябва да обвиняваме само едната страна, защото всеки има своята истина и от двете страни заедно идва промяната. Много млади хора казват: „Възрастните са проблемът“. Но проблемът е и в тях.

„Диада“ създаде разговор и диалог между поколенията, което за мен е най-ценното.

Маргарита Стойкова

Да преминем към голямата новина – как се почувства, когато разбра, че си номинирана за European Shooting Stars („Европейски изгряващи звезди“) на кинофестивала „Берлинале“?

Първо да започнем от това, че аз изобщо не знаех за тази награда. Веднъж с Яна гледахме нещо за Алисия Викандер – актрисата, която всички познаваме от Tomb Raider, и Яна ме попита дали знам нещо за нея, аз ѝ казах, че я знам от филма. Тогава тя ми обясни, че Алисия Викандер с първата си главна роля в киното в шведския филм Till det som är vackert печели European Shooting Stars. Аз попитах какво е European Shooting Stars, а

Яна ме закова с най-зловещия поглед някога и ме попита как може да съм актриса и да не знам за тази награда,

всеки мечтае за нея. Тогава аз ѝ казах: „Ок и аз ще я спечеля“. Тя се засмя и ми отговори да не бързам толкова. След това обаче се оказа, че отговарям много добре на критериите, и след „Златна роза“ ми съобщиха, че ме номинират от българска страна за European Shooting Stars. Когато дойде време за резултата, имахме zoom call с организаторите и те ми съобщиха, че съм избрана. Много се зарадвах, а Яна буквално полудя. Празнувахме цяла вечер, беше страхотно.

Маргарита Стойкова

Какво е твоето супер качество, каква е тайната сила на Маргарита?

Аз много силно вярвам. Просто усещам, че ще се случат нещата, вътрешно ги манифестирам и сякаш ги знам. И за наградата беше така – когато казаха какви са критериите, веднага си казах: „Ами то това съм аз!“, и вътрешно усещах, че ще се случи. Също – много обичам да обичам, това е любимата ми фраза.

Какво предстои?

Може да ни гледате в „Мамо?“ – интерактивния авторски спектакъл на Яна Титова на сцена „Дерида“ на 13 февруари и 8 март. Отделно ще кандидатствам в Лондон догодина актьорско майсторство, в момента мечтая да имам агент в Берлин, за да опитам да стъпя и на европейска и световна сцена, а цяло лято отново ще съм в Лондон за мастъркласове.

Маргарита Стойкова

Какво да им кажем на тези хора?

Най-важното нещо е да сте щастливи с това, което правите. Трябва да сте щастливи с работата си, с партньора си, с начина си на хранене, с всичко, което е важно за вас. Ако не сте щастливи – просто го променете.

Това е единственото, което има значение – да сте щастливи тук и сега.

Chef Александър Таралежков: „Не се страхувай да вървиш по своя уникален път!“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *