Girl Power в света на телекомуникациите

Показваме ти още две лица, на които светът на телекомуникациите им отива – виж повече за стажантската програма Hub by Yettel

0 коментара Сподели:

Те са от младото поколение умни и вдъхновяващи момичета, които опровергават схващането, че светът на технологиите е само за мъже. Бавно, но сигурно доказват точно обратното. Габриела Машова и Златина Сотирова – накратко, Габи и Злати, са част от новия випуск стажанти, който Yettel посрещна в края на миналата година. Вече няколко месеца те са в чудния свят на телекомуникациите и няма две мнения – той определено им отива. 

Ученическа любов 

Още в Английската гимназия учителката на Злати по математика я запалва по числата и математическите формули. Така решава, че иска да продължи именно в този посока. Днес учи „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет, и то на немски език. „Компютърните технологии са ми интересни, защото ни дават възможност да създаваме иновации, да решаваме сложни проблеми и да формираме бъдещето“, казва 21-годишното момиче от Пловдив. 

В ученическите години се заражда и интересът на Габи към информатиката. Като част от курса ѝ по предмета посещават голяма софтуерна компания. Това е моментът, в който си казва, че един ден иска да работи на такова място. Завършва „Телекомуникации“, като и до днес помни безсънните нощи, в които проектира оптична комуникационна мрежа като част от дипломната си работа.

И за да ни впечатли още повече, защитава и магистърска степен по киберсигурност. 

Габриела Машова

В света на телекомуникациите 

Каква е връзката между хотелиерството и телекомуникациите? Че добра бизнес логика е нужна и за двете. Затова когато Габи и Злати кандидатстват за стажантската програма Hub by Yettel, една от задачите, които получават, е да изготвят цялостен проект за хотел – от това къде да бъде разположен и колко персонал да има, до реставрацията му и колко да струва стаята. Напълно непознати трябва да заработят като екип – да са креативни, изобретателни, бързи и единодушни в решенията си – истинска бизнес симулация, с която отлично се справят. 

Така двете заслужено се нареждат сред новите стажанти в Yettel.

Днес Габи е в отдел „Осигуряване на приходи“, където работи с бази данни. „Харесва ми, че стажът не е краткосрочен, а продължава цяла година – така добиваш цялостен поглед върху компанията и бизнеса, а самият ти учиш пълноценно“, казва тя. За Злати още първият ден е достатъчен, за да разбере, че е на правилното място – „запознах се с всички в екипа и ме приеха като част от тях“. Тя е в отдел „Управление на търговски канали“, където отговаря за отчетите на магазинната мрежа. 

И за двете момичета стажът в телекома е възможност да учат в реална бизнес среда,

но и да останат за постоянно, както често се случва – от старта на Hub by Yettel през 2016 г. до днес, 85% от стажантите в програмата са останали за постоянно в компанията. 

Златина Сотирова

Жените в технологиите 

Една жена може да допринесе по много начини за технологичния бранш, смята Габи. „Ние често развиваме различен стил на решаване на проблеми, което може да доведе до новаторски решения. Многообразието не е само етичен въпрос, но и стратегически – компаниите, които го насърчават, често постигат по-добри резултати и са по-иновативни“, казва тя. Злати също вярва, че жените внасят креативност. По-важното, според нея, обаче е да работим рамо до рамо и да не се делим, за да ползваме различните си силни страни. 

„Ела, за да останеш“ – историята на Никол и Николай по пътя към успеха

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *