Пет от най-добрите ски дестинации в Европа за 2024-та излизат на пистата

Завъртаме глобуса, за да ти посочим наши любими зимни курорти, които съчетават ски изживявания с качествена почивка

0 коментара Сподели:
Най-добрите дестинации за ски

Тръпката от пистите, безкрайното бяло, гледката от върха, усещането, че летиш – време е за ски и сноуборд!

София ще ни прости едно кратко бягство, защото започваме 2024 със селекция места в чужбина, на които да прекараш мечтана зимна почивка. Използваме сезона, за да те заведем до няколко дестинации в Европа, които си заслужават вълнението и репутацията на едни от най-добрите ски курорти в света. Там ще откриеш блещукащи склонове, които си мечтал да покориш, и обилни количества снежна пудра, върху която да оставиш твоите следи. Хващай щеките, слагай каската и се спусни по пейзажа от локации, които ще ти подарят букет от адреналин, предизвикателства и емоции.

Ле Менюир, Франция

Сгушено в сърцето на Френските Алпи, Ле Менюир се слави като завладяващо място. 

Той се намира в популярната, най-голямата свързана ски зона в света – Трите долини, и често е засенчван от Вал Торенс, Мерибел и Куршевел. Ние обаче го избираме първи и му се доверяваме като по-бюджетна от останалите, но също толкова специална дестинация. Мястото споделя своята ски зона с други курорти, като по този начин позволява достъп до близо 600 километра световноизвестни писти. Там има по нещо за всеки – от тези, които преоткриват снега и идват с първите си ски, през любители, които са влюбени в карането отдавна, до професионалисти, за които планината е дом. Освен нивата на трудност по пистите локацията разполага с модерна лифтова инфраструктура, която позволява бърз транспорт по едни от най-новите съоръжения в света. Като бонус идват красивата архитектура на местата за настаняване и après-ski сцената с множество барове, ресторанти и клубове.

Вогел, Бохин, Словения

Летните пътувания до бреговете на езерото Блед оставяме за след 6 месеца, Словения през зимата е облагодетелствана да получава сериозен снеговалеж недалеч от Националния парк „Триглав“ и да се превръща в зимна страна на чудесата. Мястото има само 22 километра склонове, по-голямата част от които са лесни и приятни за спускане, но разполага и с отклонения, подходящи за авантюристи. Гледката е един път – към ледените води на езерото Бохин лифт картите са около половината от цената на други известни европейски курорти, а Блед и Любляна са на по-малко от час път с кола. Препоръчваме ти в почивния ти ден да се възползваш от леденото катерене и обиколката със снегоходки.

Ливиньо, Италия

Над 115 километра за покоряване, теренен парк, пълен с черни писти, и безмитно пазаруване са това, което привлича повечето хора към склоновете на Ливиньо, част от италианските Доломити. Локацията е един от най-високите и сигурни за сняг ски курорти, като осигурява сезон от ноември до май. Освен това там се намират Mottolino and Carosello 3000 – едни от най-известните терени за фрийстайлъри. Храната е на приемливи цени, а настаняването е в места стил хижи. Лифт картите позволяват достъп до близкия Сен Мориц, а Милано е на една ръка разстояние.

Аринсал, Андора

Малка по площ, но с планини, които ще те накарат да възкликнеш, Андора приема гости през зимата и ги изпраща към Валнорд, ски зона, включваща Пал, Ордино-Аркалис и Аринсал. Ние залагаме на последното място, където насладата е гарантирана с 90 километра писти, състоящи се от предизвикателни места за избралите ски училищата там, както и спиращи дъха червени и черни терени, подходящи за екстремните скиори и сноубордисти. Нощният живот там печели овации като място, предоставящо среща с едни от най-добрите артисти и DJ-и, а столицата Андора ла Веля е перфектна за еднодневна екскурзия. За тези, които мечтаят по-скоро за спа след ски – има избор от процедури, дейности и съоръжения, които ще се погрижат да се възстановиш и разпуснеш. 

Ясна, Ниски Татри, Словакия

За финал оставихме най-големия курорт в Словакия и – внимание! – сред най-бюджетните в Европа – Ясна.

Дестинацията е един от водещите зимни курорти в Централна Европа и предлага над 50 километра писти в комбинация от склонове, леки наклони и фрийрайд места. Ясна дава достъп и до емблематичния връх Чопок, до който се стига с кабинков лифти, който отваря панорамна гледка към Националния парк „Ниски Татри“. Това е най-достъпната дестинация в Европа за настаняване, като нощувката често струва не повече от 70 лева, а предлаганата храна комбинира менюта с традиционни словашки и международни ястия, всички на „народни“ цени.

10-те типа зимни курортисти, с които се сблъскваш по склоновете

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *