Златно лято в града

Имам среща с любов в бутилка

0 коментара Сподели:

Вървя по напуканите тротоари и толкова ме е яд, че в средата на юли трябва да съм разделена от плажа. В главата ми се върти на черен фон с червени премигващи букви: „Всичко, което е далече от морето, е провинция“. В този момент мразя Хемингуей заради това, колко прав е бил. Изобщо нямам представа, че минути по-късно ще съм го изиграла по своя си начин.

Отивам на уговорена среща, обещали са да ме заведат на такова място, което спасява далечните места от морето от това да се превърнат в провинция. Скептична съм.

Всяка столица има безброй барове, но хубавите места са кът. Знам си го. Баровете са като църквите, но много по-смислени. Атмосферата им е специална селекция от вътрешна традиция, нотките на външна градската култура и престижните напитки, които предлагат, са магическа колаборация между двете. Още щом пристъпиш прага мелодията на подбраната музика, ароматът във въздуха и интериорът трансформират мръсната юлска жега в златно лято, което може да докоснеш и почувстваш в този градски оазис. Барманът винаги слуша колкото трябва и налива достатъчно от най-доброто за компенсация на всички липси.

Връхчето на обувката ми акостира пред местенце, което телепортира усещането за морски бриз и свежест пред мен. Море, на километри си, но някой те е откраднал и взел частица от пясъчното ти сърце тук, в града. В косата си започвам да долавям аромат на италианско кафе и кокос.

Човек навсякъде може да си има море и златно лято дори в града, стига да намери своето място под слънцето.

Аз го намерих първо в…

BEACH BAR

Достатъчно популярен, за да срещаш нови лица и да не ти омръзват стари, но винаги просторен, за да си представяш, че някоя вълна може да плисне в краката ти, а после, още солен, да се озовеш пред парка на Народния театър, където фонтанът, пускащ сянка с женски форми, успява да разхлажда всяка пейка.

В зоната на любимата ни улица, точно на "Раковски" 106, всичко започва да наподобява морска ивица.

Лятното безвремие идва да флиртува с теб, докато се излежаваш на шезлонга и отпиваш от специалното меню с коктейли, което се обновява всеки сезон. Класическите миксове с ирландско уиски, хибискус и ванилия или кубински ром и ананасов кордиал са в бясна надпревара с изстудения чист сайдер или производните коктейли с него. Така започва всичко. След този бар  настървено исках да селектирам специалните градски местенца. Винаги, когато имам нужда да променя обстановката, знам, че мога да задигна бутилка сайдер в ръка, ледените му капки ще се стичат по ръката ми и след няколко крачки ме очаква артистичният Народен, пълен с хора до сутринта. И за да си сигурен, че това е барът, се информирахме каква е предстоящата програма от 20 юли, когато гостува българската група Paraplanner с гласа си Александрина. През август четвъртък е специален ден, защото точно тогава може да се насладим първо на  Aled Ordu & The Clavexperience, на 17 август няма как да пропуснем прелестната Preyah, а точно преди финала на горещия месец MEY ще ни вдъхнат сили за по-хладния септември.

BY THE WAY

Ако представата ти за лято не е точно морска ивица, сол и шезлонг, може да откриеш златната си среда в този бар, където интериорът е уютен и топъл заради елегантния си дървен бар. Това е първото впечатление, а то е като любов от пръв поглед. Както казва един приятел, „отивам в дървото на живота“, защото атмосферата те пренася в един сгушен замък, където въпреки високите температури може за миг да си представиш, че си в планинска местност. Швейцарската точност в миксирането на напитките затвърждава това усещане. Зад бара винаги с поглед ще те следи професионалист, който дори само по чертите на лицето ти или плъзгането на погледа по бутилките ще разбере кое е твоето любимо. След това по индивидуалния ти вкус ще създаде коктейл, вдъхновен от теб. По юлски препоръчваме нещо добро колкото легендарното им „Мохито“, а именно лек сайдер с вкус на круша и пресен сок от лайм.

PUBLIC BAR СОФИЯ

Във водовъртежа на града, където витаминозно се скупчват заведения. Там между "Солунска" и "Гарибалди", до една специална пресечка на "Ангел Кънчев" ще попаднеш пред стълби, които те призовават да ги изкачиш. Public bar магнетично приканва градските хора с афинитет към висококачествени напитки и задушевна атмосфера. Инсталацията от огромни медни крушки, които са с футуристичен привкус, придават на мястото онзи европейски нюанс, който рядко се открива по нашите ширини. Пространството винаги очаква твоите танци, а списъкът с нови и преобразени коктейли никога не свършва. Всичко, което барманът ти предложи с бяло вино, мента или водка, заслужава категоричното ти „Да!“.

Само тук можеш да опиташ специалния прочит на коктейл Somersby Apple, за който ми разказаха снощи с възторг за карамеловите нотки, слайс ябълка и ароматен розмарин, които превръщат 2017 в удоволствие.

АТЕЛИЕ СОФИЯ

Тръгнеш ли по бул. "Стамболийски" от "Света Неделя", брой до три за щастие и направи ляв завой. Продължи по ул. "Цар Самуил" и срещу двора на Немската гимназия ще откриеш златната перла на града. Скрито под черупката си, за да запази чистотата на своя блясък, там те очаква "Ателието". Създателите му знаят, че детайлът прави вълшебството. Тук музиката не е просто за да пречи на разговорите, а за да попиташ: „Кое е това парче?“, понеже следващите няколко седмици ще въртиш само него.

Името олицетворява атмосферата на мястото, което е изпълнено с произведения на изкуството и те кара да се чувстваш поставен в тънката червена линия между свобода и градска, лека аристократичност или по-точно изтънченост на вкуса, което си личи във всяка дребна подробност тук.   

И ако тези места не са ти достатъчни, а искаш да направиш нещо по-диво, не ти трябва нищо повече от няколко броя изстудено Somersby и група весели приятели, за да си направите вечерно парти в парка. Любимата Борисова градина винаги очаква посетителите си със своите зелени площи, огромни и прохладни пространства. Царицата на парковете е подходяща не само вечер, защото в покрайнините й има кътчета, които очакват твоето шалте и гозби за един летен пикник, който след месеци ще се превърне в незабравим спомен.

Съвсем не е сама в лятната задача да задоволи всеки градски каприз, защото едно от любимите ни места за чил е Докторската градина. Какво по-хубаво след лежерна разходка по уличките или след натоварващ ден в офиса да оставиш проблемите настрана, да минеш през магазинчето до работното място и да вземеш нещо разхлаждащо и леко, а след това да се наслаждаваш на залеза. Това е по-добро от йога.

Един друг първенец е нашият Южен парк, който е златен не само през есента. Подходящ за разходка, пикник, вечеринка или мощно събиране с приятели, което граничи с купон на открито. В различните си части на юг от всичко градско ще почувстваш едно освобождаване от оковите, които ритъмът на града може да ти е сложил.

Не ти трябва нищо повече от подходяща компания, хубава напитка и твоето място, за да си създадеш златните летни моменти в града.

Това са студените бири за горещото лято.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *