Коняк както ти харесва със Сирил Годе
Go Interview: История за изба на 600 м от брега на морето, тримата братя и новата глава от столетната история на коняци Godet
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/cognac-godet-couleur-chaude-HD-41-copy.jpeg)
Затвори очи и остави асоциациите с думата „коняк“ да рисуват картини върху въображението ти.
Сега ги отвори и забрави за всяка тях! Вместо в тъмни стаи и зад дебели пердета, днес пием коняк във високи чаши, с лед и сода или щом толкова ни харесва – в тънкостенен снифтър.
Седим на бара, където сериозните разговори са сладки приказки,
а производителите на коняк са готови да те окуражат, че това питие има само един правилен начин за консумация – точно както ти харесва.
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/cognac-godet-couleur-chaude-HD-126-1-1024x683.jpeg)
Всички ще се съгласят – конякът сам по себе си е много специално питие. Какво обаче отличава коняците Godet, какво е специфичното за тях?
Ние сме едно семейство, 15 поколения, непрекъснато пътуващи по света и изследващи различни култури. Освен, че познаваме техниката и традицията, която се предава през годините, имаме собствен поглед над всички процеси. Когато аз пътувам, успявам да се смеся с местните, да прекарам време с тях, да разбера как се хранят, как празнуват, как работят. Обогатявайки мирогледа си по този начин, смятам, че това се пренася и във философията на бранда, във вкуса на питието. Нашата изба, освен това, е само на 600 м от брега, влажността и солеността на въздуха придават необикновен почерк на нашите коняци, чийто вкус често има минерален, земен характер.
![Сирил Годе](https://goguide.bg/wp-content/uploads/cognac-godet-couleur-chaude-HD-133-683x1024.jpg)
Въпреки, че има столетна история, Godet все още е семеен бизнес. Как успявате да запазите баланса между традиция и съвремие?
Всяка наша бутилка всъщност е плод на цялото know-how, което имаме за процеса по трансформиране на гроздето в коняк, личният подход на мен и моите братя и влиянието на сегашното поколение, модата и света, в който се намираме. С годините опит сме постигнали високо ниво в производството на традиционен коняк. За мен е интересно както да го пробвам в най-базисната му форма, така и да измислям нови начини за консумация. Това неминуемо рефлектира в модерната серия на Godet – коняк от органично грозде, бял коняк, Pearadise, веган ликьорът Crème de la Crème. Моят по-голям брат Жан-Едуард, например, изобрети бяла спиртна напитка, която се произвежда точно като коняк, но няма цвят. Това беше голяма иновация в света на питието.
В този ред на мисли – да, дървото има корени, но също има корона и клони, които се разклоняват в различни посоки.
Предполагам това е начинът да съхраним традицията, но и да бъдем актуални и в крак с времето. Определено имаме късмет, че имаме това наследство като гръбнак, който ни помага да живеем собствения си живот, докато произвеждаме това изключително питие.
![Сирил Годе](https://goguide.bg/wp-content/uploads/BFP7765s-1-1024x683.jpg)
Има ли правилен начин за пиене на коняк? Какво мислите за смесването на алкохола в коктейл?
Смятам, че ние произвеждаме напитка, която подплатява и подсилва моментите. Когато си споделил времето си с приятел и сте изпили по чаша Godet, тази чаша ще направи момента още по-интензивен. По-интензивно щастие, по-интензивна тъга, точно като с лупа, през която да видиш какво се случва вътре в теб.
Относно начина на пиене – мисля, че в днешно време се връщаме към една по-базова консумация.
С малко лед, със сода… защото колкото по-малко неща добавяш, толкова повече изследваш качествата на напитката. Когато имаш висококачествен продукт, не е нужно да добавяш много към него, за да му се насладиш. А иначе, последната голяма тенденция, която е важна за нас, са именно коктейлите с коняк.
![](https://goguide.bg/wp-content/uploads/godet-21-juin-2023-HD-217-683x1024.jpg)
Има ли конкретно питие с коняк, което можете да наречете свой фаворит и защо?
Определено не съм човек, който има компетенциите на миксолозите, за да мога да кажа кое е най-доброто питие, което може да забъркаш. Това, което си приготвям у дома е много просто – коняк, тоник, лайм. Изключително освежаващо е!
Ето една от изненадите на вечерта – Ирина Денева: „Не се срамуваме да се забавляваме и знаем как. COSMOTEQUE New Year!“
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.