Коняк както ти харесва със Сирил Годе

Go Interview: История за изба на 600 м от брега на морето, тримата братя и новата глава от столетната история на коняци Godet

0 коментара Сподели:

Затвори очи и остави асоциациите с думата „коняк“ да рисуват картини върху въображението ти.

Сега ги отвори и забрави за всяка тях! Вместо в тъмни стаи и зад дебели пердета, днес пием коняк във високи чаши, с лед и сода или щом толкова ни харесва – в тънкостенен снифтър.

Седим на бара, където сериозните разговори са сладки приказки,

а производителите на коняк са готови да те окуражат, че това питие има само един правилен начин за консумация – точно както ти харесва. 

Всички ще се съгласят – конякът сам по себе си е много специално питие. Какво обаче отличава коняците Godet, какво е специфичното за тях?

Ние сме едно семейство, 15 поколения, непрекъснато пътуващи по света и изследващи различни култури. Освен, че познаваме техниката и традицията, която се предава през годините, имаме собствен поглед над всички процеси. Когато аз пътувам, успявам да се смеся с местните, да прекарам време с тях, да разбера как се хранят, как празнуват, как работят. Обогатявайки мирогледа си по този начин, смятам, че това се пренася и във философията на бранда, във вкуса на питието. Нашата изба, освен това, е само на 600 м от брега, влажността и солеността на въздуха придават необикновен почерк на нашите коняци, чийто вкус често има минерален, земен характер. 

Сирил Годе

Въпреки, че има столетна история, Godet все още е семеен бизнес. Как успявате да запазите баланса между традиция и съвремие?

Всяка наша бутилка всъщност е плод на цялото know-how, което имаме за процеса по трансформиране на гроздето в коняк, личният подход на мен и моите братя и влиянието на сегашното поколение, модата и света, в който се намираме. С годините опит сме постигнали високо ниво в производството на традиционен коняк. За мен е интересно както да го пробвам в най-базисната му форма, така и да измислям нови начини за консумация. Това неминуемо рефлектира в модерната серия на Godet – коняк от органично грозде, бял коняк, Pearadise, веган ликьорът Crème de la Crème. Моят по-голям брат Жан-Едуард, например, изобрети бяла спиртна напитка, която се произвежда точно като коняк, но няма цвят. Това беше голяма иновация в света на питието.

В този ред на мисли – да, дървото има корени, но също има корона и клони, които се разклоняват в различни посоки.

Предполагам това е начинът да съхраним традицията, но и да бъдем актуални и в крак с времето. Определено имаме късмет, че имаме това наследство като гръбнак, който ни помага да живеем собствения си живот, докато произвеждаме това изключително питие.

Сирил Годе

Има ли правилен начин за пиене на коняк? Какво мислите за смесването на алкохола в коктейл?

Смятам, че ние произвеждаме напитка, която подплатява и подсилва моментите. Когато си споделил времето си с приятел и сте изпили по чаша Godet, тази чаша ще направи момента още по-интензивен. По-интензивно щастие, по-интензивна тъга, точно като с лупа, през която да видиш какво се случва вътре в теб.

Относно начина на пиене – мисля, че в днешно време се връщаме към една по-базова консумация.

С малко лед, със сода… защото колкото по-малко неща добавяш, толкова повече изследваш качествата на напитката. Когато имаш висококачествен продукт, не е нужно да добавяш много към него, за да му се насладиш. А иначе, последната голяма тенденция, която е важна за нас, са именно коктейлите с коняк. 

Има ли конкретно питие с коняк, което можете да наречете свой фаворит и защо?

Определено не съм човек, който има компетенциите на миксолозите, за да мога да кажа кое е най-доброто питие, което може да забъркаш. Това, което си приготвям у дома е много просто – коняк, тоник, лайм. Изключително освежаващо е! 

Ето една от изненадите на вечерта – Ирина Денева: „Не се срамуваме да се забавляваме и знаем как. COSMOTEQUE New Year!“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *