Кога легендите ни се превърнаха в грозни лозунги?

"Господ вече отдавна май не е българин, нали?"

0 коментара Сподели:

На кръстовището на ул. „Гурко“ горя полицейски бус и кофи за боклук, запалените контейнери се гасиха с водно оръдие, на място дойдоха пожарни автомобили и линейки.

Бой, ранени и арестувани – това беше картинката след протеста срещу Българския футболен съюз пред Националния стадион „Васил Левски“ снощи. Запалянковците основно скандираха „Оставка“ и обидни квалификации към БФС и към президента Борислав Михайлов.

Но този протест беше нещо много повече от недоволство на футболни запалянковци към трагичния български футбол през последните 15 години.

Този протест беше с ясното съзнание, което въплъщава изреченията – „Оляхте се вече!“ и „Докога?“. Този протест беше против това, срещу което се борим всички във всяка сфера – корупцията, едноличното управление, ширещата се шурубаджанащина, монопола, окупирането от властта на несменяемите, на диктаторите, на вечните, на наглите, на прекаляващите, на мятащите салфетки, на тези, които се гаврят със скъпи за нас неща – спорта, държавата, града, ценностите ни, важните ни сакрални съкровища. Онези, в които макар и трудно още вярваме. Българските ни надежди, спортните ни бази, гордостите ни, златните ни момчета и момичета, онези с постиженията и българското знаме на стълбичките.

Go Guide не се изказва по политически теми и не заема страна в конфликти, които не засягат нашите ресори – готини локации, барове и заведения, музика, каузи, концерти и събития.

Go Guide обаче много обича града ни, а това, което му се случи снощи, беше недопустимо. Това, което се случва на българския спорт от години също.

Категорично заклеймяваме насилието и агресията на футболните агитки, мятането на павета и безсмислената агресия. Не искаме София да е потрошена, горяща, счупена и под обсада на полиция и водни оръдия. Не искаме обаче и легендите, идолите ни да девалвират.

Да пропадат рязко надолу. От „лъвове“ и „златни момчета“, от легенди и онези, на които целувахме вратарските ръкавици, голите глави и златните кръстчета, защото поставиха на колене футболния свят през една легендарна година, сега за тях приятелите ни да пишат – „Изключителен талант се иска да обедниш фенове на „Левски“, ЦСКА, „Черно море“, „Спартак“ – Варна, „Ботев“ – Пловдив, „Локомотив“ – Пловдив, и „Берое“ и още маса отбори.

Да отвратиш и хора, които не гледат български футбол. 30 години след „Парк де Пренс“,

Емо, Боби, Данчо – вие сте символ на арогантност, безпардонно поведение, цинизъм и алчност в едно. По-добре да не се беше случвал Париж 1993 г.“. Не искаме красивите ни спомени от тогава да се заменят с грозни сцени и абсолютни безобразия, свързани с управлението на спорта у нас.

Преди време, когато имаше масови протести против политическото управление на страната, на табелите и плакатите се появиха няколко култови лозунга. Те гласяха – „Когато отвратителните остават, отвратените си тръгват“ и „Не сме платени, мразим ви безплатно“. Сега тези думи сякаш губят смисъл, но се заменят с още по-страшни – „Оставка, легендите отдавна паднаха“.

Не кога ще се повтори паметната 1994 г. е въпросът, а докога цар Футбол ще е най-тъжният човек в стаята, най-бедният, най-окаяният. Господ отдавна май не е българин вече, нали?

За още от същото – виж 10 постижения на български спортисти, които все още прославят страната ни

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *