City Walk: КвАРТал-а

Ела с нас на обиколка в най-красивите места на Стара София - там където миналото определено има креативно бъдеще

0 коментара Сподели:
City Walk: КвАРТал-а

снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Между бул. „Дондуков“ и бул. „В. Левски“ и между бул. „Сливница“ и бул. „Мария Луиза“ е скрит един от най-проспериращите и интересни софийски региони от началото до средата на миналия век.

С интересното минало и важното историческо значение днес кварталът отново е огрян от светлина, а интересните спотове за хапване и пийване ни изненадват от всеки ъгъл и дават цвят в гурме картата на града. Правим тур из най-любимите ни местенца в този откъс от София, които работят неуморно не само за добрия ѝ имидж, а и за по-добрата репутация на периметъра.

Altruist

Altruist

Започваме разходката от мястото, което още с името си загатва, че благосъстоянието на посетителите, за тях е от особено значение. Това е причината всичко което предлагат да е изпипано в най-мъничък детайл. Обстановката на модерно градско кафене, постерите по стените и ангажимента им към опазването на околната среда са само част от причините да ги заобичаш. Останалите елементи, като ароматните чаши кафе, специалните чаени блендове, майсторските сладкиши, печива и торти от „Нещо сладко“ напълно отговарят на представата ни за съвършено градско прекарване.  

ул. „Екзарх Йосиф“ 49
088 627 0555

Art.E

Art.E

Една от най-артистичните и очарователни отбивки в КвАРТал те очаква с отворени обятия и с огромното си разнообразие от ръчно изработени порцеланови изделия. Независимо дали ще заредиш собствения си дом с мъничко уют и цвят или ще зарадваш любим човек без повод – тук е същински пъстър оазис за тези, които обичат естетичните и нестандартни елементи. В магазина им ще откриеш целия асортимент на бранда – добре познатите емблематични чаши, но и много други изненади. Отбий се, събери идеи за подаръци или пък вземи на себе си някое от разкошните им творения. 

ул. „Веслец“ 17
088 828 8119

Café 1920 

Тук, до един от непреходните символи на София, това местенце с гледка към динамичния град и аромати, загнездващи се в съзнанието, пази своето достойно място и става задължителната спирка за всеки ценител на добрия вкус. Café 1920 са пионери в облагородяването на района и винаги са работели с каузата да покажат красивото лице на Стара София. В резултат на което, районът започна да се променя, да става все по-пъстър, актуален и колоритен. Те са и едно от малкото места, които отварят в 8:00, готови за закуска, съставена от куп вкусотии. Един ден в района би изглеждал така – хапване, кафе и сладки приказки тук и разходка из крафт магазинчетата, Женския пазар и романтичните улички. 

бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60
089 012 1920

Cush Bar

Cush Bar

Няма как в разходката си да не се отбием и до Cush Bar, който се оказва е по-големият брат на Парен каша духа. Това местенце е добре познато като пристан за питиета и приятно прекарване, с атмосфера подтикваща към кино културата и нейния бляскав необятен свят. Ситуиран е точно на входа на Дом на киното и както се досещаш, е пряко обвързан с всички готини събития, които се случват там. Cush Bar е подходящ както за по кафе, така и за вечерен отдих след някоя интересна прожекция. Чакаме те там!

ул. „Екзарх Йосиф“ 37
088 870 0493

Cush.be

Cush.be

Стигаме и до една от емблематичните отбивки в КвАРТал – печатницата Cush.be. Тук ще откриеш всички добре познати авторски дизайн постери, стикери, чанти в стотици варианти, портмонета, плажни кърпи, скинове за сноуборд, одеала и какво ли още не. Печатницата работи и с повечето ти любими български заведения и компании, като им изготвя висококачествени рекламни материали и допринася с печатането на плакати и флаери. Независимо дали под формата на някоя фънки чанта или друг проект, вероятността да си виждал работата им от първо лице е голяма. 

ул. „Цар Симеон“ 53А
088 870 0293

Sito Studio 

Sito Studio

Това необикновено споделено пространство за ръчен ситопечат предлага курсове по сериграфия, цианотипия и линогравюра. Мисията им е да запознаят хората с алтернативни техники на печатане и да развият творческите им амбиции в нови посоки. Sito Studio работи и колаборира с творчески студиа, музеи и галерии, като предлага отворен достъп за местни и чуждестранни визуални артисти в областта на илюстрацията, графиката, фотографията и дизайна. Всички творби тук се отпечатват ръчно, като по този начин всеки принт е уникален и притежава още по-висока графична стойност. Отбий се, имат и много други изненади. 

ул. Цар Симеон 66 (вход от ул. Веслец)
089 681 6908

Дом на киното

Дом на киното

Най-новият член в семейството на Cush е легендарният кино спот – Дом на киното. Въпреки старото си статукво, мястото е любим арт салон на столичани, а и все така актуален. Сега е част от голямата картинка и от основната мисия – да стане пълнокръвен културен хъб, насочен към киното, но в същото време с поглед, отправен към музикалните и визуалните изкуства. Тук определено може да се насладиш на пълноценно изживяване с интересни заглавия, фестивали и всякакви събития, свързани със седмото изкуство. Допълни с чаша вино и се отдай на чара на тази любима частица от София.  

ул. „Екзарх Йосиф“ 37
02 980 7838

Ad hoc Passage

Ad hoc Passage

Защо не добавиш в ежедневието си още мъничко разкош? Това очарователно споделено пространство за ръчно изработени произведения на изкуството те очаква на ул. „Веслец“ 19. Тук ще откриеш множество арт превъплъщения под формата на картини, бижута, дрехи, аксесоари и много други. 

ул. „Веслец“ 19
087 986 8690

Alchimia 

Alchimia

Ателието за съвременна бижутерия съчетава традиционни занаятчийски практики с нови цифрови технологии. Чрез опит и чувствителност, те трансформират идеите си в материя и форма. Изделията им преминават отвъд конвенционалната представа за бижута, като разширяват полето на съвременните ювелирни обекти с по-голяма социална и емоционална ангажираност. 

ул. „Веслец“ 21
089 789 4924

From Barista Coffee & More

From Barista Coffee & More

Разходката не продължава без една ароматна доза от кофеиновото богатство на кафе посланиците от From Barista Coffee & More. Тук кафето е култура, преживяване и страст, а атмосферата и всички вкусни опции осъществяват една почти романтична и много вълнуваща връзка между него и хората.   

ул. „Бачо Киро“ 26-30
088 902 2011

Select Flowers 

Select Flowers

Креативният подход на студиото за букети винаги успява да изненадва с нови неща, да експериментира с форми и цветове и да декорира по неповторим начин всякакви събития. Очаквай коледните им венци, както и разкошните подаръчни сетове за предстоящите празници. Работят с предварителни поръчки.

ул. „Екзарх Йосиф“ 57
087 830 4502

Коя е новата пешеходна зона на София?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *