Хаяо Миядзаки и трите филма, които промениха анимацията завинаги

Go Watch: Персонажите на „Гибли“ плюс един филм от ментора – Исао Такахата

0 коментара Сподели:
Хаяо Миядзаки

Хаяо Миядзаки е основателят на легендарното студио „Гибли“, 

завладяло милиони фенове на анимацията и издигнато до култ сред най-големите си почитатели. Населена със светове, в които въображение­ то препуска, необезпокоявано от бариери или граници и герои – смели последователи на личния си вътрешен порив, вселената на японеца е богата, вълнуваща и красиво меланхолична.

След 10-годишна пауза „Момчето и чаплата“ бележи своеобразното завръщане на Миядзаки към режисурата,

макар героите му никога да не са ни напускали истински. Сан от „Принцеса Мононоке“, Чихиро или Безликия дух от „Отнесе­ на от духовете“, или Тоторо („Моят съсед Тоторо“), според някои успехът на студио „Гибли“ се дължи именно на пълнокръвните и същевременно магични персонажи, които обитават истории­те на японеца. „Момчето и чаплата“ гледаме на Киномания, а със следващите четири заглавия се настройваме на Миядзаки вълна.

My Neighbor Totoro (1988)

Докато опознават гората и околностите покрай новия си дом, двете сестри Сацуки и Мей откриват „Тоторо“ – горските духове, явяващи се в малка, средна или голяма форма, когато имаме нужда от подкрепа.

Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Създаден преди основаването на „Гибли“, тук откриваме ключови послания, които впоследствие стават емблематични за Миядзаки. В постапокалиптичен сценарий едно момиче се опитва да спаси човечеството от екологично бедствие 1000 години след като война опустошава цивилизацията.

Spirited Away (2001)

Магия, мистерия, светлина и чудовища – 10-годишната Чихиро попада в свят на духове, през който се учи да навигира, преди да забрави името си. Спечелил „Оскар“, Spirited Away е филмът, който извежда „Гибли“ на широката международна сцена и запознава милиони с работата на Миядзаки.

И един филм от ментора – Исао Такахата!

Grave of the Fireflies (1988)

Бездомен и гладен, 14-годишният Сейта се опитва да защити и разсее 4-годишната си сестричка Сецуке от ужаса и невъзможността за оцеляване след бомбардировките над Кобе – събитие, преживяно от самия режисьор – Такахата.

Fun Fact

Eдна от по-малко популярните характеристики във филмите на „Гибли“ е илюстрираната храна. Рамени, яйца, темпура и десерти – анимациите са пълни с храна, която предизвиква неустоим апетит.

Йоргос Лантимос в дълбините на човешката психика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *