В 19 ч. те чакам на площада

Кои са най-интересните площади в Европа и си заслужават капучиното?

0 коментара Сподели:

Етюд-и-те на София

Площадът е любимо място за разходка на градските номади. Ако в древността площадите са били по-скоро израз на държавното могъщество и арена за зрелищни гладиаторски битки, място за пазар или манифестация, то днес площадите са идеална локация за селфита с хубав фон, ароматни кафенета и хубави бутици.

Внимание: Този текст има за цел само да те информира къде на Google Maps са разположени едни от най-интересните площадни местенца. Задължението да ги посетиш си остава изцяло твое.

1.  ПЛОЩАД „СВЕТИ ПЕТЪР И ПАПАТА". Него наистина е трудно да го зърнете, но пък площадът си е все там и е отворен за всички. Пиаца „Сан Пиетро“, както звучи на италиански, се намира точно срещу всеизвестната базилика „Св. Петър“. В центъра на площада се намира огромен обелиск.

Легендата разказва, че местните вярвали, че в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на Юлий Цезар.

По принцип Италия е богата на площадни локации и повечето улици в почти всеки град водят до площада.

2. Продължаваме с GENDARMENMARKT в Берлин. Този площад не се простира върху голяма площ, но впечатлява с всичко, което го заобикаля. Въпреки че тероризмът се опита да посегне на друго подобно място в Берлин, днес следа от ужасния инцидент с камион бомба няма никаква и масовите събития продължават да се организират. Надявам се, че и през идващите коледни празници германците няма да ме разочароват и ще подредят уютните си коледни базари именно на площадите. Gendarmenmarkt е символичният център на обединен Берлин. На Gendarmenmarkt се намира и Konzerthaus Berlin – оазисът за феновете на класическата музика. Пред сградата пък задължително свирят музиканти любители, които мечтаят един ден да са на голямата сцена. Gendarmenmarkt определено е пространство на свободата, архитектурата му пренася очите в една просторна гледка, свободна от тълпи и продавачи на захарен памук и царевица.

3. Темата за площадите вълнува много европейци. Преди две години френската медия Литернот прави запитване сред читателите си, в което те да посочат кой е любимият им площад. Победителят е GRAND PLACE в Брюксел. По мое мнение това не е просто площад, а цяла ботаническа градина.

На всеки две години този площад се превръща в цветна градина и е покрит с килим от цветя, изписващи най-различни мотиви.

4. Англичаните могат да те поканят на чай на техния ТРАФАЛГАР СКУЕР. Този площад е чест зрител на различни протести, но и на много фестивали и концерти. Типичните за всеки площад гълъби в Лондон са голяма тема за лондончани. През последната година гълъбите на Трафалгар Скуерстават все по -малко. Спорът между природозащитниците и общинарите по темата гълъби се задълбочава все повече. Едните считат, че изпражненията им загрозяват сградите и увреждат каменните предмети, а понякога дори са и заплаха за здравето, а другите са на мнение, че птиците трябва да живеят свободно и необезпокоявано. През 2003 дори е въведен закон, който забранява храненето им. Така че бъдете внимателни. Повече снимки, по-малко солети и просо. След като се тагнете от Трафалгар Скуер, непременно продължете по стълбите, които водят към Националната галерия и си пригответе поне един цял след обяд време за нея.

5. Във Франция буквално ми се струва, че са попрекалили с площадите. Навсякъде са и са много изпипани. Сигурна съм, че всички сте чували за PLACE DU CARROUSEL, който се намира точно пред Лувъра и на който, както знаем от филмите, по времето на Луи XVI са провеждани много празненства, които той е давал в чест на любовницата си мадмоазел де Лавалиер.

Затова ще ви разкажа за един друг френски площад за познавачи, обсипан с най-хубавите и ароматни върби, които някога съм виждала. Площад „ГАРИБАЛДИ“ се намира в Ница, столицата на Френската Ривиера. В центъра на този площад е разположена красива статуя на Джузепе Гарибалди, който е считан за един от най-храбрите италиански революционери и е роден в Ница. Този площад е заобиколен от всички страни от кокетни френски ресторанти, които за наше туристическо щастие предлагат любимите на всички пътешественици True Happy hour time, който, съобразен с френската точност, се простира във времето от 18 до 21 часа. Така че още в ранните вечерни часове всички посетители на града да могат да опитат от най-добрата реколта розе в съотношение три за две.

6. Колкото и да пътувам, винаги се връщам с усмивка в София. Много съм щастлива, че особено през уикендите улиците на София все повече се озвучават от чуждестранна реч. Столицата ни определено е интересна туристическа дестинация и най-накрая започна да събира все повече преглеждания в туристическите приложения. Неизбежно е, когато пътува, човек да сравнява. Едва когато се насладих на площад „Гарибалди“ в Ница, се досетих, че и в София си имаме такъв.

Той е малък и нелош, а по това време на годината с леко зеленина и умерено по софийски прашен.

Смело е да кажем, че този площад притежава класически европейски вид, но пък носи европейски дух, защото походът, който организира Гарибалди заедно със своите ребелс в Италия, получава огромен отзвук и носи вдъхновение и кураж на български революционери като Георги Раковски и Петко войвода. Та ако се чудиш къде да си чукнеш следващата среща, на „ГАРИБАЛДИ“ има и хубав сладолед.

Пренеси се в рая на тези двама пътешественици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *