3 топ места за айляк край Пловдив

0 коментара Сподели:

Етюд-и-Те на София

Пловдив си е Пловдив и винаги има какво още да предложи, но ако любопитството ти прехвърля пределите на тепетата, Капана, Гребната, Главната и още много знайни и незнайни пловдивски местенца, ето 3 предложения за теб извън пределите на града.

Гарантираме ти блаженство на душата или по пловдивски казано – „айляк“.

ВЕКОВНИТЕ ЧИНАРИ КРАЙ БЕЛАЩИЦА

Белащица се намира на няма и 10 км от Пловдив и определено има с какво да се похвали. Гората от вековни чинари, която се намира до селото, е повече от впечатляваща. За да стигнете до нея, е най-добре да спрете в селото и да питате откъде да минете. Хората са любезни и с удоволствие ще ви упътят. Стигнете ли до гората, гледайте да не си загубите някъде увисналите в удивление ченета. Причудливите достолепни дървета образуват прекрасни сенки и форми, а между тях  клокочи рекичка. Приказна идилия и невероятно място да се изпълнява висша форма айляк.

Хората са разчупили природните дадености с няколко маси, беседки и пейки и е направо абсурдно да не се спретне барбекю, докато студените води на реката охлаждат бири и сайдери.                                                                                                                                                           

ГОРНОВОДЕНСКИ МАНАСТИР "СВ. СВ. КИРИК И ЮЛИТА"

Манастирът се намира на 15 км от Пловдив, посоката е Асеновград. Разположен е в гористо възвишение, което е част от Родопите. Създаден е през XIV век, като многократно е разрушаван и възстановяван.

Днес дворът на манастира впечатлява с поддържания си, приветлив вид, а в средата му се намира църква, покрита с бели каменни плочи, която внася колорит.

Цялата гледка е абсолютна наслада за окото и душата.

В църквата има доста противоречиви елементи, като издълбани пентаграми и тамплиерски знаци, така че може да събуди въображението на всеки конспиратор и любител на истории за масони. Повечето символи са скрити под килимите на пода и стените.

Край манастира се простира поляна, която е чудесна за пикник. Тя е отделена от светата обител с достатъчен брой дървета, което не те кара да се притесняваш, че в близост има място, носещо религиозна тежест. В сенките на дърветата има няколко пейки и маси, но поляната е достатъчно голяма и осеяна с места, където човек да разпъне одеяло и айлякът му да е достатъчно далеч от евентуални други посетители.

БАЧКОВСКИ ВОДОПАД

Да, Бачковският манастир е популярна дестинация, но ние няма да говорим за него, а за невероятно красивия Бачковски водопад, който създава усещане за приказен свят само на 20 км от Пловдив.

До водопада се стига изключително лесно, защото пътеката до него се намира точно пред манастира. По нея се върви без затруднения – няма наклон, така че, дори да не сте от особено активните натури, ще успеете да стигнете за 10 – 15 мин. Край водопада има доста беседки и пейки, но пък и немалко хора, така че добра идея е да се вземе одеяло за пикник.

Айлякът в близост до падащата от 15 метра вода е абсолютно блаженство, което задължително трябва да се изпита.

Какво чакаш? Грабвай си доброто настроение, кецовете, раницата и си угоди с един блажен ден в природата край Пловдив!

Виж какво ще откриеш в картата на Пловдив за напреднали.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *