Новата литературна вълна в научната фантастика

Go Read: Space Oddity

0 коментара Сподели:
Go Read: Space Oddity

В научната фантастика единственото правило би трябвало да бъде – преминавай границите, колкото се може по-смело, и колкото се може по-надалече.

И всъщност фантастиката винаги е опирала до това, докъде стига авторовото въображение. Но като всеки друг жанр тя също е страдала от сериозни периоди на застой и скука, в които едно и същи мотиви сякаш се въртят в една и съща орбита. Слава на Космоса, в момента фантастичната литература преживява ренесанс. И ти представяме три от неговите модерни шедьовъра.

„Земното минало“, Лиу Цъсин

Превод от китайски: Стефан Русинов

Go Read: Space Oddity

Безспорният фаворит на читателите и критиката, трилогията на китайския писател Лиу Цъсин, рестартира златната ера на научната фантастика. Ако има жанров роман (в този случай трилогия), който е направил революция в съвременната литература, то това е „Трите тела“ – първата книга от трилогията, носителка на престижната награда „Хюго“. Това е смела история, в която науката, физиката, животът и смъртта се преплитат, а човечеството е изправено пред най-голямото изпитание – сблъсъка с извънземна цивилизация и нуждата човечеството да се предпази от самото себе си.

„Издихание“, Тед Чанг

Превод от английски: Владимир Полеганов

Макар да е автор на едва два сборника с разкази, Тед Чанг е едно от най-блестящите имена на съвременната научна фантастика. Автор на разказа, екранизиран от Дени Вилньов и превърнал се в кинохита Arrival, Чанг е възможно най-необикновеният автор, на когото можеш да се натъкнеш. Неговите сюжети пътуват през времето и пространството и лъкатушат между магия и наука, като почти изтриват границата между двете. Студент по анатомия човърка собствения си мозък? Възможно е, стига да не е човек. Детегледач робот? Колко далечно е близкото бъдеще и колко възможна е научната фантастика? Това е тема, която е достойна за дълги лекции, проведени от умове като Тед Чанг.

„Орикс и Крейк“, Маргарет Атууд

Превод от английски: Богдан Русев

Маргарет Атууд е не само една от най-добрите живи писателки, но и една от онези с най-необятно въображение.

Фантастичните ѝ романи са дръзки, мащабни, човешки и изненадващи. „Орикс и Крейк“ е блестящ пример за такава книга – постапокалиптично бъдеще, в което човечеството е изчезнало и от него е останал (може би) един единствен човек. Лабиринтите от неговите спомени за живота преди, за любовта и приятелството, за онова, довело света до гибел, са опияняваща приказка за живота и смъртта, за науката и душата, за началото и края. Ако не ти се чете за извънземни и космос, но пък искаш нещо отвъд въображението и обикновеното, това е твоят роман.

Последната книга на великия Педро Алмодовар излиза на български

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *