Грешно време, грешно място, грешен човек

Колко далеч би стигнал, за да изчистиш собственото си име - споделяме ти за Accused, новия ни любимец от Netflix

0 коментара Сподели:
Accused

Използваме близостта на уикенда, за да ти препоръчаме история, която буквално ще те залепи за екрана.

Трилър селекцията на Netflix обикновено не разочарова. Британският Accused е поредното доказателство, че ако продукцията не те хваща за гърлото, няма нужда да я хвалиш. Филмът с участието на Шанейл Кулар, познат ни от сериала Sex Education, остави отпечатък и предизвика нашите аплодисменти към смелостта на режисьора да засегне неудобни теми. Говорим за Филип Барантини, който смело е наричан „мозъка зад номинирания за Bafta – Boiling Point“.

Новият му проект се фокусира върху не толкова привлекателната страна на социалните мрежи.

Той изобличава опасността и силата на влияние на онлайн пространството като катализатор в разпространението на информация, дори и недостоверна. Ние, тъй като силно вярваме, че това е тема, за която трябва да се говори по-високо, те вземаме с нас на обиколка около сюжета на продукцията.

Accused има своето лице в притеснения за живота си Хари, погрешно обвинен в тероризъм. Той е посочен като престъпника, заложил бомба в лондонското метро, а социалните мрежи спокойно изпълняват основната си функция и разпространяват невярната информация по най-бързия начин. Публикации и съобщения със заплахи заливат компютъра на главния герой, а изход от публичния линч сякаш няма.

Виртуалният лов на вещици кулминира в нощта, в която Хари е принуден да се заключи в дома си, след като онлайн тормозът преминава на живо.

Accused

Филмът предизвика вълнения около увеличаващия размерите си проблем с достоверността на най-достъпния източник на информация. Доверието в интернет пространството се засилва, докато самото то необезпокоявано, неконтролируемо и нерегулируемо произвежда количества неистини.

Негативните страни на онлайн пространството се умножават чрез свободното дистрибутиране на теми като ксенофобия и расизъм.

Приемайки продукцията като точна препратка към действителността, обвиненият в тероризъм всъщност става жертва и на квалифициране спрямо външния си вид. Така познатият похват при обвинение – стереотипизирането, действа безпогрешно и расата и брадата на момчето сякаш потвърждават, че именно човек с неговата визия би извършил престъпление.

Accused

Сюжетът на сериала изглежда опасно близък до съвременната действителност.

Мнозина вече похвалиха Барантини за хвърлянето на светлина върху толкова важни въпроси. Ние се присъединяваме към тях и те съветваме с две ръце да отделиш време на тази продукция.

И докато сме на филмова вълна – България първа след Япония гледа изумителната нова анимация на легендарното студио „Гибли“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *