Break a leg – суеверията и поверията, в които (не) вярваме

Прочети за късмет

0 коментара Сподели:

Дали защото ти трябва малко надежда, някакво оправдание за нещо случило се или защото си прекарал половината си живот пред блока с бабите, предполагам, че като много други вярваш на суеверията. Със сигурност има процент от земята, който не им се поддава и това най-вероятно са животните. Независимо от това обаче, вярваш или не, със сигурност си чувал много и най-разпространените суеверия, като например за черната котка, която всъщност си търси храна по тротоарите завалийката, а ти вземеш, че спреш в ступор или по-лошо – почваш да се въртиш в кръг, някой те вижда, озоваваш се на 4-ти км… и какво се оказва, в крайна сметка черната котка ти пресече пътя, blame it on the cat. По този повод с цел да избегнеш такива бъдещи смущения ти предлагам да продължиш да четеш, иначе денят ти няма да тръгне добре.

„Не подарявай празно портмоне.“
Поверието гласи: „Ако подаряваш портмоне на някого, не може да е празно, сложи поне една стотинка“. А защо да се ограничаваме само с една стотинка? Значи там, откъдето тръгва тази идея, или е била онази Словакия от Eurotrip, или не са познавали парите.

 „Не си подсвирквай, защото е на без пари.“
Еми как да е на пари, като не сложи повече пари в портмонето. Ама иначе не си подсвирквай. Това ми напомня за други варианти на суеверието – много хубаво, не е на хубаво или много смях води до плач или там както беше. Ами ДА, вместо това хейтвай, облъчвай другите със злоба, със сигурност е по-добре!

 „Не се подават в ръцете пръстен, сапун или солница, защото ще се скараш с човека.“
Аз пък ти казвам, че това не е вярно. Хората що сапун са си подали в затвора и пак се обичат.

„Ако носиш лапичка от заек, е на късмет.“
Това поверие, или така да кажа препоръка, не ми пречи, защото вярвам в плацебо ефекта и наистина, ако си мислиш, че ти носи късмет, може и да си прав, но също ще ти донесе и гнева на веганите.

 „Счупеното огледало и седемте години нещастна любов.“
Ако огледалото се е счупило, докато си се оглеждал, съжалявам, ама нещастната любов няма нищо общо с огледалото.

„Ако кихнеш, някой си мисли за теб.“
А защо не е измислено поверие за другото физиологично облекчение?

 „Ако ти трепне дясното око – ще се сбъдне това, което си намислил.“ Ако ти трепнат и двете или целият трепериш, значи си прокълнат от Божинката.

 „Ако видиш коминочистач, е на късмет.“
Със сигурност там, откъдето идва това поверие, коминочистачите не са искали пари, а също и не са им пророкували за живота. Моят съвет е, ако видиш коминочистач – бягай!

 „Ако подаваш игла на някой човек, убоди  го, защото иначе ще се скарате.“
А като го убоцкаш, няма да се скарате? Е, разбира се, ако боцкането е обвързано с една друга каста, това поверие може и да е вярно.

 „Ако отпиеш от чашата на някой друг, ще научиш тайните му.“
Ето къде бил ключът от платката. Цял живот ходения по врачки, ясновидци и ходжи, а то трябвало само да отпиеш. То така и Едуард Сноудън от колко чаши пи момчето…

„Обуй си два различни чорапа против уроки.“
Това според мен идва от някой изключителен класик, който толкова го е мързяло да си изпере чорапите или просто да намери два еднакви, че си нямаш и представа.

 Като за финал ще обединя три, които според мен имат причинно-следствена връзка помежду си:
„Ако, докато шиеш, иглата се счупи, в скоро време ще срещнеш млад мъж“. После: „Ако изпуснеш стъклена чаша с вино и се счупи, те очаква голяма любов“. „Ако разсипеш кутия с много кибритени клечки на пода, очаква те сватба“.
Така, да преговорим, ако ти си сам/а и в търсене на любовта, следвай тези стъпки: купи си някаква игла, по-фина такава (made in China), абе направо клечка за зъби и й направи дупка. След това вземи някакъв парцал, нещо елементарно и започни да шиеш  върху твърда повърхност, като забиваш иглата с все сила. Тук целим счупването. Като счупиш иглата, налей си вино за добре свършената работа, а после си помисли за Гърция и изтряскай тази чаша на пода. Накрая, за да не си създаваш двойна работа при чистенето, поръси с кибритени клечици. Готово!

След няколко дни любовта ще почука на вратата ти, но не се разочаровай и не ставай агресивен, ако инкасаторката просто е дошла да запише показателите на водомера, пък знае ли човек… може би това не е случайно.

Ето и още едно поверие: Ако си дал, значи има смисъл да си тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *