Влизаме в тайните къщи – съкровища на София с три впечатляващи истории

Показваме ти най-интересните къщи от стария еврейски квартал, които са съхранили духа на времето

0 коментара Сподели:

В деня на София ѝ отдаваме почит, като показваме най-специалните ѝ кътчета.

Благодарение на Мартина Стефанова, която стои зад любимия ни квАРТал, се гмуркаме в софийските потайности, с любопитни сърца свиваме по старите улици на историческия център на града и потъваме в сгради, не просто съхранили духа на времето, а разказващи ни такива любопитни истории, че умовете ни още не ги побират.

Мартина е част от ядрото на квАРТал, културен мениджър, продуцент и арт критик,

заради която всички разбрахме за разкошната реновирана къща на ул. „Веслец“ 23, за която ти разказахме тук. Марти е и човекът, който ни запозна с Николай – протегнал ръка на сградата и реновирал я за нов живот, чиято история можеш да видиш тук. В деня на София обаче тя решава да ни заведе до едни от съкровищата на квАРТал, които не просто са страхотен пример за архитектурни шедьоври, но пазят истории, и то какви! Ела заедно с нас и чуй какво разказва Мартина и къщите. Повярвай ни – заслужава си!

Къщата с фонтана и пауните

Отново на ул. „Веслец“, точно срещу реновираната зелена къща, виждаме една от първите жилищни сгради, които са се строили началото на миналия век – около 1910/15 г. Тя е първа от този вид, в стил сецесион, в която всъщност са отсядали дипломати и гости на царя. Мястото е точно по средата на пътя от гарата до Двореца. Те са идвали от Централна гара, отсядали са тук и така са били близо до Двореца, тъй като, ако продължите нагоре по улицата, ще стигнете точно до него. Настоящите собственици откриха старите планове на тази сграда, от които излязоха наистина изумителни неща и сега предстои това да е първата къща, която по желание на собствениците ще възстанови изцяло оригиналния си вид и ще си върне оригиналните архитектурни елементи. Предстои да видим и много се надяваме това да се случи.

Тук обаче има и още по-вълнуваща история – във вътрешния двор на сградата се откри, че по план е имало фонтан и истински, живи пауни.

Фонтанът е бил наистина впечатляващ, на няколко нива и с виенска архитектура. Представете си това разкошно време – гостите на царя са отсядали в тази огромна приказна сграда, излизали са в ранния следобед във вътрешния двор с тоалетите си и посребрените прибори и са пили чая си точно пред този фонтан с разхождащи се отстрани пауни.

В момента тук има паркинг на вътрешен двор, но когато възстановим и тази сграда, тя ще показва повече от историческото си наследство. За съжаление фонтана и пауните няма да върнем, но ще видим страхотни архитектурни елементи.

Къщата на първия гинеколог

Това също е една от емблематичните къщи в квартала. В нея е живял един от първите възрожденци – лекар и гинеколог. Долу, където в момента е кафе Altruist, е бил кабинетът му, а горе апартаментът.

Любопитното е, че в момента внукът на този човек също живее над кафенето, като е съхранил цялата история на своята фамилия с всички детайли и артефакти.

Вътре наистина е като в музей, в който с бели ръкавици ни е развеждал сред семейните им съкровища. Интересното е, че бюстът на първия гинеколог е запазен и изложен в Altruist и всеки може да го види, а внукът поразително много прилича на дядо си.

Този наш възрожденец, лекар и първи гинеколог бил изключителна фигура в София – помагал е на първите книжари, печално обесени на Лъвов мост и превърнали се в негов символ.

Къщата на Боян Болгар

Това розово бижу пред нас е изключително любопитно, защото е строено от бащата на Боян Болгар – много известен български писател, автор на романи, пиеси и есета. Емблематичното е, че тя отново е от онези паметници, съхранили изключително прецизно много архитектурни елементи на епохата, но 20 години е оставена на произвола на съдбата. Слава богу, собствениците в момента се опитват да я възстановят,

като са успели да реновират напълно оригиналните ръчно рисувани плочки в нея от 1905 г.

Съхранено е и оригиналното ковано желязо на парапетите. Металната врата към вътрешния двор също е автентична. Виждаме страхотни елементи и на таваните, когато се влезе във входа, стълбите също са автентични и много интересни.

Надяваме се и тя като реновираната зелена къща да възвърне стария си блясък и да продължава да впечатлява, защото точно тези безценни сгради са причината да се роди квАРТал Фестивал. С него ние пазим и възстановяваме изчезващото  нашето архитектурно наследство.

Къде всъщност е квАРТал и каква е историята му

Когато се върнах в България преди 10 години и видях как постепенно тези исторически къщи започват да се рушат и са извадени от списъците на Общината, наистина ми стана много тъжно. Трябваше да съхраним квартала, чието каре е от „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“, като по средата „Раковски“ го разделя метафорично на два бели дроба. Както знаете, историята му е впечатляваща – това е бил занаятчийския квартал, бохемският квартал, кварталът, където е стигала ул. „Търговска“. Търговците на цяла София са били точно тук. Тук са живели също много интелектуалци – от Вазовия кръг, приближените около Яворов, Йосиф Хербст – един от първите журналисти, и множество други имена. Тук са били и книжарите, които към онзи момент са печатали онази забранена българска литература. Има редица истории за първите пекарни, които са били тук и по време на Втората световна война са изхранвали софийското население.

Цялото това културно наследство с тези сгради започва да изчезва през 1944 г. след бомбардировките.

Тогава улица „Търговска“ бива откъсната от квартала, както и периферията му. В откъснатото от бомбардировките пространство и празно за онзи момент се построяват новите сгради – Ларгото, ЦУМ, институциите. Кварталът неслучайно е отделен и забравен, защото идеята на тогавашната власт е била всичко буржоазно и непартийно да бъде изолирано от централната софийска част. Тогава и 80% от българските евреи бягат в Израел и изоставят разкошните къщи, които са били техни именно в тази част на града. След въпросната 1944 г. кварталът повяхва, а след демократичните промени през 1989 г. той напълно е изгубил блясъка си и даже се води за опасен. Все още продължава изчезването на исторически сгради откъм „Сливница“ в посока „Дондуков“. Преди осем години обаче, когато създадохме инициативата да възродим тази част на София, нещата започнаха да се обръщат.

Кварталът стана притегателна точка за артисти, за страхотни заведения, за хора, искащи да живеят тук. Собствениците на сградите сами започнаха да връщат стария им облик, да махат климатиците от фасадите.

Кварталът определено се възроди и заживя нов живот, за което сме много щастливи, и е доказателство, че всички усилия имат смисъл.

Това трябва да е новата визия на София. Ако отидем в Пловдив – посещаваме Капана, ако сме в Созопол – разглеждаме Стария град, а ако сме в София – трябва да покажем на гостите на града именно този стар исторически квартал. Трябва да ги доведем тук, където историята още живее между етажите, под красивите арки на къщите и между парапетите от ковано желязо. Чрез култура ние можем да променяме, имаме тази сила и аз вярвам, че това е правилния път за новата визитна картичка на София.

За още от същото – виж Ето кой стои зад спасената и реновирана къща на ул. „Веслец“ 23

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *