Ето кой стои зад спасената и реновирана къща на ул. „Веслец“ 23

Радвахме й се, снимахме я, но ето и истинската история, на човека, който й протегна ръка, за да я реновира за нов живот

0 коментара Сподели:

Благодарение на нашите приятели от квАРТал разбрахме, че на столичната улица „Веслец“ 23 се е случил малък архитектурен празник, за който преди няколко седмици ти разказахме тук.

Припомняме, че става въпрос за къща, построена преди точно 110 години, която се намира на втория ред от сгради на улицата и в момента е изцяло реновирана, за да се превърне в истинско архитектурно съкровище.

Сградата е била почти разрушена, но благодарение на това, че е „скрита“ на втория ред къщи в квартала, не е станала обект на пазарен интерес и е запазила автентичния си чар. Къщата всъщност можеше да се превърне в луксозен хотел, нова жилищна кооперация или поредния магазин за хранителни стоки. Съдбата й обаче е да я открие и спаси един човек, който определено има око за безценни имоти, съхранили духа на времето. Днес те срещаме с него – Николай Малинов е мъжът, който съвсем сам с лични средства открива, реновира и връща стария блясък на тази сграда диамант. Той е този, който не оставя случайността да заличи поредния архитектурен паметник, а ние наричаме него добрия пример. София е нашето лично вкъщи, за което трябва да се грижим с любов и най-вече с усет към нейните най-ценни артефакти, затова нека чуем разказа на Николай и срещата с неговата Стара градска къща, облякла нежен цвят мента и съхранила велики истории за славни времена.

Здравей, Николай! Как би ни се представил?

Казвам се Николай Малинов, на 38 години съм. Завършил съм Международни отношения, но като цяло се занимавам с имоти, които купувам, реновирам и след това отдавам под наем.

Разкажи ни как стана срещата ви с тази къща?

Къщата не ми е наследствен имот. Закупих я преди две години от наследник на първия собственик.

Построена е по данни през 1911 г., като първоначално е била на един етаж, след това през 1924 г. са построени и останалите два етажа.

През 50-те години е национализирана и през 90-те е реституирана.

В какво състояние я завари, когато я взе?

Сградата беше полусрутена. Целият покрив и всички междуетажни плочи бяха сринати. Вътрешността всъщност беше разрушена, реално стояха само външните стени и всичко това, което виждате в момента, е изграждано през последната година и половина.

Как реши не да я продадеш или бутнеш, а да я реставрираш?

Това е имот, с който може би човек може да се сдобие веднъж в живота – в идеалния център на София, стара къща на повече от 110 години, с уникална архитектура. Предпочетох да я запазя и стопанисвам, вместо да разрушавам или продавам.

Докоснала е сърцето ти?

Да, признавам си, че е така. Като цяло аз обичам много архитектурното и историческо наследство и затова се старая тя да е в максимално автентичен вид. Къщата не е паметник на културата, затова няма финансиране от държавата.

Направихме план за реконструкция, одобрен от Общината с разрешение за строеж, а конкретно архитектурните й елементи са изготвени от реставратор специалист във Велико Търново.

Плочките също са ръчно правени и рисувани, автентични български плочки от фирма в Пазарджик. Старали сме се да работим с български материали и фирми. Процесът беше бавен и труден, тъй като състоянието на къщата беше изключително тежко, но се радвам, че постигнахме този резултат.

Очакваше ли къщата да предизвика такъв фурор в интернет?

Не! Изобщо не съм имал никакви очаквания или такива намерения.

Просто видях, че темата на тазгодишното издание на квАРТал е Архитектурно наследство, показах къщата на организаторката Мартина, те я харесаха изключително много и реших да се включа във фестивала.

Какво можем да кажем на хората, които ги е грижа за архитектурните съкровища на София?

Процесът е много сложен и труден, но хората трябва да съхраняват историческото ни наследство. Ние всички заедно трябва да направим всичко възможно да съхраним тези сгради, защото това е визията на София. Нея трябва да пазим!

За още от същото – виж Най-новата спасена къща в София разтапя сърца

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *