Най-новата спасена къща в София разтапя сърца

Благодарение на квАРТал научихме, че столицата ни вече си има реновирана сграда от 1911 г., която изглежда точно така…

0 коментара Сподели:

снимки: квАРТал

Всички знаем каква красавица е София.

Всички сме се губили по улиците ѝ, въздишали сме в полите на Витоша, снимали сме се пред старите сгради покрай Джамията, Халите и Женския пазар. Всички сме наясно, че в нашата любимка живеят сгради, строени от майстори на сецесиона, от виенски архитекти, от знакови имена в света на архитектурата.

Всички обаче още знаем, че повечето стари къщи в града, които несъмнено са си паметници на културата отвсякъде, са в окаяно състояние и се рушат.

Така и не се намери някой, който да възстанови прословутата Къща с ягодите, така и държавата не намери сили и най-вече пари да реновира десетки сгради около Женския пазар и Стара София. Някои от архитектурните красавици на миналото столетие отидоха в забвение, като на техни места се появиха или нови кооперации, или лъскави молове.

Все пак явно има светлина в тунела и надежда за жадните ни за красота и история души, защото благодарение на нашите приятели от квАРТал разбрахме за чисто нова перла, появила се в софийската корона. Къщата е разкошна сграда от 1911 г., която доскоро е била на път напълно да се разруши, докато не попада в ръцете на съвестен собственик.

Той буквално я спасява и я реновира по толкова прецизен начин, че мястото възвръща 100-годишния си блясък отпреди век.

За всички любопитни – тази красива фамилна къща е скрита на втори ред зад основната линия от къщи на ул. „Веслец“, в заден двор, и ще бъде и част от програмата на КвАРТал Фестивал 2023: Силата на хората. Ние изказваме истински поздравления към собственика, вложил толкова много усилия не за да бута, продава и руши, а за да спасява и създава, като поздравяваме и квАРТал за откритието.

На всички останали и на нас пък си пожелаваме София да има поне още дузина такива сгради, за да ги обичаме, снимаме, да се разхождаме около чудните им детайли и да си припомняме всеки ден, че градската ни среда е пълна със съкровища, стига да има кой да ги вдигне и изтупа от праха.

За още от същото – виж Разходи се с нас по 5 от най-красивите улици на София

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *