Botanical Design Events: препоръчителна доза зелени знания

Книгата House of plants и един различен поглед върху отглеждането на растения в града

0 коментара Сподели:

През изминалата седмица се състоя първото от серията събития #botanicaldesignevents, които под шапката на Cactus Lab ще насочват вниманието на зелените градски бохеми върху красиви бутикови издания, посветени на "зелените домашни любимци".

Първа на рафта застана House of plants – living with succulents, air plants and cacti, дело на талантливите дизайнери Caro Langton и Rose Ray, която бързо набра популярност по света благодарение на красиво поднесеното съдържание, прекрасните фотографии, полезни съвети и лесно приложими идеи за естественото вплитане на растенията в нашия градски живот.

Като човек, който отскоро се учи на търпение в отглеждането на растения, а и относно всички други аспекти в живота, за мен беше изненада това, че ме поканиха да модерирам събитието. Може би точно човек като мен обаче е потенциалният реципиент на написаното.

Признавам си, след като я наснимах за спомен (доста Instagram-ска корица, визии и изобщо доста е фотогенична тази книга), прочетох няколко страници от нея и заспах.

Толкова силна доза спокойствие лъха от страниците, че сякаш те унася в един утопичен зелен свят, от който логично се пренасяш в съня си.

Rose & Caro, двете авторки на книгата, не са професионални градинари, нито ботаници и са създали едно издание, лишено от термини и сложни обяснения, което среща нормалния градски човек с растенията по един очарователен начин. Книгата започва с историята на една от тях, която се сблъсква с градинарството в наследената от баба й къща в Северен Лондон. Както го описва тя: "Това е едно вълшебно място, изпълнено с древни кактуси и сукуленти, всеки от които е намерил много ясно мястото си".

Когато момичетата се заемат с мисията да наглеждат къщата и растенията, те бързо се влюбват в мястото, започват да прелистват специализираната литература, докато сами не се впускат в експерименти с тях, но запазвайки иновативния подход на баба им за уникални саксии и кашпи, в които да бъдат отглеждани.

Разбира се, освен личната история, от една страна, от друга книгата е интересен практически пътеводител, който провокира хората да направят живота си по-зелен с лесни за отглеждане растения като кактуси, сукуленти и въздушни растения.

Тя представя различен поглед върху отглеждането на растения в града и ни среща с устойчивия характер на тропическите индивиди.

От нея можеш да черпиш знания за това, как да се грижиш за тях и как да ги направиш естествена част от интериора у дома или в офиса. Страниците на книгата изобилстват от стилни, лесни и красиво илюстрирани съвети за създаване на растителни терариуми, ръчно изработени съдове за растения като кашпи, саксии и аксесоари за тях.

Богато на информация издание за хора като мен, които правят първи стъпки в опознаването на растенията и може би точно като мен зад гърба си имат изминати километри без никакво зелено самосъзнание.

House of plants е налична тук, а за повече подобни събития можеш да следиш страниците на cactusLab и новия готин спейс Generator.

Кога sustainability се превърна в тема всъщност?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *