„Създадох вечния скандал“ – тормоз, хомофобия или Милена?

ЛГБТ организации обвиниха певицата Милена Славова в дискриминация, тя ги набеди в системен тормоз, а от това пострадаха други две много по-важни неща

0 коментара Сподели:

Не знаем дали си станал свидетел на интернет вендетата, която се разиграва напоследък в онлайн пространството, но ако не си, ти разказваме случая обобщено. През юни 2021 г. една от рок легендите ни, бунтарката и символ на пънка през 90-те Милена Славова, сподели във фейсбук предизборен клип, в който има кадри от София Прайд – ежегодното шествие за правата на ЛГБТ общността. Кадрите бяха придружени от надписа: „Над християнска Европа тегне опасност“.

В публикацията си към клипа тогава Милена написа: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите!

Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци“. След това в няколко телевизионни изяви, тя направи отново подобни изказвания, а заради статуса и думите й ЛГБТ организация се обърна към Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Комисията каза, че дискриминация няма, но потърсеният на втора инстанция Административен съд – София град каза, че такава е на лице. Накрая случаят стигна до Върховния административен съд. Там Милена Славова е само подпомагаща страна по делото и всъщност не е съдена, както се твърди в социалните мрежи.

Решението на ВАС се очаква след около месец, но преди него пред Съдебната палата имаше протест в подкрепа на певицата,

в допълнение в нета се разпространява и петиция в нейна подкрепа, която събира близо 11 хиляди подписа за кратко време. В защита на Милена се включват и редица популярни лица, включително един прокурор, и всички твърдят, че всъщност тя е обект на системен тормоз и е сложена на мушката на редица ЛГБТ организации.

Къде е ключът от палатката

В тази сага позициите са две – едната е, че никой няма право да обижда, дискриминира и предприема каквото и да е публично унижение на лица с различна сексуална ориентация, другата е, че всеки има право на свобода на словото. Ние разбираме това, но държим да подчертаем нещо доста по-важно в създалата се ситуация – докато замесените страни се карат, всъщност от случая пострадаха две огромни неща. Разми се разбирането за свобода на словото и особеното внимание, което трябва да отделяме при изразяването на лично мнение, което някои може „да яхне“ или овласти.

Пострадаха понятията, а те са ни важни! Пострадаха генерални разбирания, демек основата на къщата се разклати, а основата трябва да пазим.

Да започнем с разбирането за свобода на словото. Всеки има право свободно и без цензура да изразява мнението си. Дали харесваме прайда или не, това всеки може свободно да каже за себе си и е абсолютно ок и да го харесва, и да не го харесва. Всеки обаче носи отговорност за словото си. Свобода на словото не означава „свободия“. Ако словото ти съдържа дискриминация, реч на омразата, подтикване към агресия и насилие или какъвто и да било токсичен хейт и твоето слово е изразено публично, то тогава ти носиш отговорност за казаното.

Както ти имаш свободата свободно да изразяваш словото си, така и някой има свободата свободно да те съди, ако реши и ако словото ти е нарушило норми, закони и конвенции. Свободата изисква поемане на отговорност. Когато си обществена личност, особено. Дотук с първото понятие. Нека видим второто – личното мнение и как то може да бъде използвано. Към публикациите на Милена, към петицията в нейна подкрепа и към протеста в нейна защита са се „прикрепили“ супер много националистически организации и политически такива с крайни позиции.

Приятели много, врагове в изобилие

През последните години станахме свидетели как много популярни лица защитават други популярни лица. Редица известни хора се качваха пили зад волана или правеха друга грандиозна изцепка, а в социалните мрежи техни приятели им казваха „спокойно, и това ще мине“. Няма да мине. По никаква причина не трябва да се качваш пил зад волана, независимо дали си известен или не. „Защитата“ на известни лица често води до редица ползи за защитаващите.

Те буквално „яхват“ вълната или „овластяват“ случващото се за техни цели и нужди. В тези случаи трябва да си много наясно дали хората те подкрепят, защото искрено ти симпатизират, или го правят за лична изгода.

Аудиторията също трябва да е наясно. Един медиен скандал никога не е просто медиен скандал. Той винаги има редица подводни камъни, които неминуемо са съставени от доста повече от основните замесени лица. Личното мнение на Милена, правилно или не, дискриминиращо или не, беше „овластено“. Яхнато от всички хора, които правят и анти шествията против прайда. То не беше подкрепено, а използвано за лични цели и политически позиции. За финал ще кажем – пазете понятията. Ценностите също. Хомофобията е недопустима, независимо дали я изразява известен човек или не. Свободата на словото също е свещена, свободата да обичаш, когото си искаш, също, а свободата да изразяваш мнение още повече.

Трябва обаче да боравим с всички тези свободи изключително отговорно, за да не попаднат те в ръцете, на някой на когото му е удобно от нашия „непримирим глас“, и за да не набедим, обидим, унижим или дискриминираме някого, който изобщо не е виновен за това, което е. Говорете, обичайте, търсете правата си, но винаги, ама абсолютно винаги мислете преди това. Ценно е да знаем, че свободата ни трябва да е чиста и да носи отговорността си. Независимо дали избира да го прави е левия или десния си джоб.

За още от същото – виж Въртим старите идоли, а къде са новите?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *