Заглавията, които избираме да гледаме на CineLibri 2023

Фестивалът е селектирал каймака на киното, а ето кои световни премиери ни накараха да настръхнем

0 коментара Сподели:
CineLibri 2023

CineLibri 2023 приближава с програма, по-силна от всякога.

Кино-литературният фестивал предстои да обиколи София и още 6 български града под мотото „Метаморфози“. Изданието празнува 140 години Франц Кафка и включва селекция с разнообразни филмови приключения,

чиито герои не познават бавния разказ.

Програмата обещава да подари на публиката месец с грандиозни премиери, като в рамките 6-29 октомври на екран ще видим заглавия, за които цял свят говори. Ето кои сюжети от книги и филми ни завъртяха главата, а ти побързай, защото билетите излитат:

Бели сенки

Не обичаме, обожаваме филмови адаптации, които те хващат за гърлото. Биографичната драма на Фернандо Вендрел е поетично-романтична история за уважавания писател Жозе Кардозо Пиреш. Разказът е личен и тежък, а героят минава през тежък инсулт, губи паметта си и способността да общува с останалия свят. И когато отчаянието е близо, у писателя се буди желанието да напише един роман. Такъв, с който да разкаже на света, че в живота има и от тези „приключения“.

Престъплението е мое

Франция ни дърпа освен с красивите си гледки, но и с великолепните си режисьори. Един от задължителните филми в списъка ни за фестивала е именно черната комедия на Франсоа Озон. Той влиза в мозъка на жената, събира я с най-добрата ѝ приятелка и им спретва изпитание, което двете не минават. Изглежда, че с признаването на вина може да се злоупотребява и както винаги се случва – истината излиза наяве.

Приключенията на барон Мюнхаузен

По време на кино-литературния фестивал празнуваме 35 години от създаването на това бижу в кариерата на Тери Гилиъм. Влюбихме се още като деца в този сюжет, а благодарение на подобни филми повярвахме в гигантските морски чудовища, пътуването до Луната и други щуротии, които поддържат пъстро въображението и креативността ни.

Убийците на цветната луна

на откриващата снимка

Ако всичко дотук е влязло и в твоя списък със задължителни заглавия, то виж кой се задава на хоризонта.

Познаваме Мартин Скорсезе, обичаме Ди Каприо, а когато двамата се съберат продукцията просто гърми. Премиерата на новата им колаборация идва с история за пари, бунт, терор и наказание. Сюжетът преминава през много завои, като започва с радостта на бедно племе, открило залежи на петрол. Златната гъска е намерена бързо от представители на едрия бизнес, а племето – убито. Случаят привлича вниманието на ФБР, но разследването става една от най-мрачните конспирации в американската история. Уау!

Казваме едно огромно „Браво!“ на CineLibri за подбора на филми. Ще се видим на първите редове.

Editors’ Choice: палитрата на септември

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *