Ето го и българското предложение за „Оскар“

Залагаме на Командарев и „Уроците на Блага“ да ни представят на 96-ата церемония

0 коментара Сподели:

снимки: „Уроците на Блага“

Не без скандали минаваше досега и това ни участие в международни форуми за киноизкуство, но да се надяваме, че този път сме уцелили право в десетката.

На 7 септември 2023 г. в Националния филмов център се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация

за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия.

Комисията единодушно реши – българското предложение да бъде филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

Лентата проследява историята на пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама.

Тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща и Блага осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи. Филмът е копродукция на България и Германия, а сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, музиката е на Калина Василева,

а в ролите гледаме страхотните Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов и Асен Блатечки.

Както знаем, Стефан Командарев е едно от знаковите имена в българското кино, автор и на седем значими и награждавани документални филма, както и член на Европейската филмова академия. Майсторството си на разказвач доказва и с

„Уроците на Блага“, който на международния филмов фестивал в Карлови Вари получи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм,

наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности.

Както каза режисьорът Зорница София – „Уроците на Блага“ е филм, който за мен не е час и 50 минути, а 7 дни, защото 7 дни не ме е пуснал“. Стискаме му палци и чакаме церемонията!

За още от същото – виж Предстои нещо огромно на българската арт сцена – филмът „TAM“ обещава да ни разтърси

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *