Висшата лига на посланията: Жлъч, Григовор, Гена

Разказваме ти за албума "Втори Живот", лицата и посланията в него

0 коментара Сподели:
Жлъч, Григовор, Гена

Топлото начало на градската есен вече е факт, а ние сме удобно настанени обратно в столицата и сме на вълна нова музика. Ама от тази музика – нашата си. Тази, която гърми от сцената, в колата, в бунтовническите умове, но и в лиричната душа. Тази, която се усеща като „здрав секс от колоните“ или като студен душ в зноен юли. Имаме дълго чакан повод – момчетата изкарват чисто нов албум! Промото е на 9 септември в Маймунарника, а ние го очакваме с трепет. Сигурни сме – и ти.

Познаваме ги добре, преслушали сме всичко –

много корабчета отплаваха в очите след „Без дни“, размислите, следствие всички рими, са колкото и приливите в цялата вселена, а за да сложим точка, съвсем не е дошло време. Даже точно обратното – поемаме глътка въздух за нов живот. Втори живот.

Открехваме вратата на умовете, в които се случва цялата ритмично-лирична секси магия.

Август, софийска мараня, озоваваме се в студиото с Матю, Илия и Евгени, където измежду бийтове и чисто нови рими ни разказаха за новия си проект – „Втори живот“. Пием по една „люта“ Пелистерка, обстановката е нажежена от нови тракове, репетира се кротко, посланията са честни. „За губене нямаме даже секунда!“ Чети и слушай, момчетата винаги има какво да кажат.

Жлъч, Григовор, Гена

Определено сте познати на аудиторията, но все пак кога започна всичко и как се събрахте?

Илия: Събрахме се чрез, разбира се, силата на хип-хопа. Гената и Матю вече се познаваха и бяха започнали да правят музика заедно, а аз бях в групата „Лого5“. Надушихме се на един рожден ден, много ми допадаше как Евгени постоянно прави музика и песни и започнахме да се виждаме все по-често. Години след това тримата станахме много добри приятели – освен всичко останало.

Кои са изпълнителите, от които сте се повлияли в музикално отношение?

Илия: Тримата имаме много разнородни, но и много еднакви музикални вкусове. И тримата сме израснали в семейства, в които музиката е била нещо много важно и ценено. Ако започна да изброявам, със сигурност няма да ви стигне хартията, но амплитудата е от Viva Forever в Лексуса на Гената, на път за концерт в Бургас, през Don’t Stop Believin на Journey до нови неща като Aquamarine на Black Thought и Danger Mouse.

Каква роля изпълнява всеки от вас в конфигурацията Жлъч, Григовор, Гена?

Евгени: В ЖГГ всеки има по повече от една роля, но най-общо казано – Жлъч и Григовор пишат огнените лирики, а после ги изпълняват, докато не са вир-вода на сцената. Аз правя бийтовете, записвам и смесвам песните.

През последните години изкарахте много нова продукция, както общи, така и самостоятелни проекти. Колко време беше необходимо да реализирате новия албум – от идеята, до пускането? Имаше ли предизвикателства или компромиси, с които се сблъскахте?

Евгени: Работата по новия албум започна преди две години, тогава бяха направени първите бийтове, които бяха специално за този проект. Не много след това започнахме някакви начални записи. Цялото нещо стартира бавно, защото не бяхме правили албум заедно от доста време и трябваше да се синхронизираме малко, но шест-седем месеца по-късно имахме бегла идея какво искаме да кажем и как искаме да звучи цялото нещо. Направихме си няколко творчески екскурзии в различни планини за по няколко дни, където писахме и продуцирахме музика. В комбинация с много стоене в новото ни студио целият процес отне 13–14 месеца, докато не стигахме до финалните 13 песни.

Какво правите като сте в режим на записване, имате ли си някаква рутина, за да мине по-гладко?

Евгени: При нас писането и записът могат да се случат в един ден, а може и да са с няколко месеца помежду им. Всичко винаги започва от инструментала, а след това идва писането. Накрая, когато сме доволни от куплети и припеви, избираме ден за запис и за груб микс след това. Не обичаме прекалено много тейкове, повечето песни са с между два и четири на куплетите.

Ясно е, че не е „Прилив“ номер две, но с какво се различава от него? В звучене, в послания, във вас самите?

Илия: Всъщност, всичко започна от това че искахме пак да направим албум заедно. „Прилив 2“ беше просто шега, защото това е единственият ни албум заедно тримата. Има някакво естествено продължение в звученето, но е много по-голямо, обемно и цветно. Вече завършили го, мога да кажа, че основната разлика с „Прилив“ е желанието ни да имаме цялостно позитивно послание към хората и света. И преди сме го правили, но сега е наистина осезаемо.

Кои теми сте засегнали в новия албум? Каква е смисловата нишка, която върви между траковете и ги обединява в единно цяло?

Илия: Смисловата нишка е „преходността“ и едновременно „устойчивостта“ на човешката душа. И арена рокът.

Откъде дойде вдъхновение за музиката и бийтовете?

Матю: Очевидно отправната точка беше предишният ни албум заедно, който беше повлиян от какво ли не: барабаните на Dr. Dre, всичко на Vangelis, счупените аранжименти на El-P от Run The Jewels, всичките най-добри начини да инкорпорираш електрическа китара в хип-хоп музика, The Alchemist, Just Blaze, Brockhampton, Odd Future. Май продължихме с тоя списък и добавихме още много нови неща, но се надяваме да не си проличат веднага.

Чия е визуализацията? Какво стои зад изображението?

Матю: Идеята да сложим амонит на обложката е на Илийката, а фотографиите са на Михаил Георгиев – Fact. Амонитите са древни животни, чиито спираловидни черупки са служили както за изплуване към повърхността, така и за слизане в дълбокото, за подслон и щит срещу света. Сега служат на човешкото любопитство и така са отново полезни. Темата за дълбочината и за защитните обвивки в рап музиката (а и в живота) ни е много интересна, а амонитите просто паснаха прекрасно.

Защо „Втори живот“?

Матю: Заради усещането от това да правим албум тримата заедно. Беше нещо напълно ново въпреки споменатите по-горе влияния. Отне ни много време да се спрем на „Втори живот“, но когато изскочи, всичко се подреди от раз.

И за финал, коя за вас е движещата сила? Като crew или за всеки един от вас поотделно?

Матю: Желанието да направим нещо още по-добро всеки път. И заедно, и поотделно.

Виж – Жлъч, Григовор и Гена ни подаряват „Втори Живот“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *