Мостът „Чавдар“ става първото място за легални графити в София

Градът ни се сдобива с все повече арт спотове, а ето къде вече може да рисуваш на воля без абсолютно никакви забрани

0 коментара Сподели:

снимки: 0511.bg, Кръстьо Милев

Градът ни трябва да живее, да се развива, да разгръща цветните си пространства, да диша с тях и да ни дава все повече поводи за снимки, усмивки, готини разходки и нови любими места, които да наречем свои.

Ето защо, когато на хоризонта на софийската карта се появи нещо ново и то съчетава в себе си творчество, графити, авторски творби, и то в самото сърце на София, ние казваме три пъти „Ура!“ и с радост ти съобщаваме една от най-свежите новини тези дни –

пространството под моста „Чавдар“ става свободна зона за графити! Тоест може да рисуваш на воля точно там, съвсем легално и да ни впечатляваш с личните си произведения на изкуството.

Всичко това се случи благодарение на страхотните 0511.bg и първото издание на фестивала за графити и улично изкуство „МОСТЪ“, който се проведе на 2 и 3 септември под моста „Чавдар“ с любезната подкрепа на Столична община и София – европейска столица на спорта. В рамките на два дни всички влюбени в това изкуство се насладиха на състезание, демонстрация, уроци, скици и свободни стени.

Десет артисти рисуваха в рамките на фестивала, а накрая жури от 0511, Visionary и Sofia Graffiti Tour избра трима победители,

които спечелиха ваучери за спрейове и графити материали. Видяхме също съвсем на живо артистите от 0511 и Visionary как създават огромен графити мюръл върху една от основните стени. На фестивала имаше още специална зона за свободно рисуване, където можеше всеки спокойно да рисува това, което му харесва, без ограничение в цветовете и формите.

Най-хубавото от всичко обаче е, че това е първото място за легални графити в София, което се обособява от общината, информира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той заяви: „Поредна инициативи на талантливите млади графити артисти на София. Преди няколко месеца приехме едни нови правила, по които много по-лесно се случва всичко вече, а именно възможността да се изрисува стенопис на калкана на жилищната ви сграда, или пък публично пространство да бъде облагородено.

Това е начинът да спрем вандализма, това е начинът да дадем поле за изява на младите хора, за да могат да рисуват там, където му е мястото, а не да шарят къщите на хората, жилищните блокове, фасадите.

Много усилия в тази посока полагаме – от една страна изграждането на свободните стени и тези пространства. Почистваме обществени, но и жилищни сгради“.

Ние пък се присъединяваме, към това което казаха след финала на феста и 0511.bg:  „Сърдечно се надяваме и други градове и общини в България да последват този добър пример и да има много повече легални места за графити и уличното изкуство! П.С.: Не забравяйте, че всичко зависи от нас, като будни граждани, това да се случи. Затова дерзайте и гонете целите си и ако имате подобни идеи, съберете екип и се борете заедно за тази кауза! Нищо не идва наготово в този живот!“. Браво, момчета, нека цветната революция започне сега! А на всички, на които им се рисува, вземайте спрейовете и право напред – мостът „Чавдар“ ви очаква!

За още от същото – Нови градски съкровища – преобразените спирки на КУРАЖ

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *