Събития за седмицата: 14-20 август

Какво крие седмицата в столицата

0 коментара Сподели:
Събития-за-седмицата

Тази седмица градският пейзаж е оцветен от музика, отговори на безсмъртни въпроси, истории за емблематично изкуство и цветни срещи. Да си на морето през август е прекалено мейнстрийм, така че не се притеснявай да се пуснеш по течението на града и да разлееш емоцията си в него. Тръгваме заедно по топлите стъпки на лятото и първата ни спирка е:

Смърт на смъртта
14 август, Kino Cabana

Обичаме събитията, които освен че ни вадят от зоната ни на комфорт, ни дават и много знания. А по-добри от Ratio рядко се срещат. От безсмъртните гръцки богове през Гилгамеш и Кашчей Безсмертни до Doctor Who и Лорд Елронд, безсмъртието винаги е имало роля в разказването на истории. Затова днес след работа се отправяме към кино Cabana, за да погледнем на този въпрос и от художествена гледна точка. Очаква ни пътешествие отвъд живота и смъртта, разговори за различни форми на безсмъртие и начините за постигането му. Ще научим как прогресът на биоинформатика, генетика, биотехнологии и тъканно инженерство ни доближават до безсмъртието.

Изкуството на синтеза на Емилия Николова
15 август, Национална галерия

През творчеството на Емилия Николова-Байер експозицията, чието откриване е на 15 август, насочва вниманието ни към слабо изследвания синтез между монументалните изкуства и архитектурата у нас в периода 1956 – 1989. Представени са декоративните релефи, които художничката създава за два емблематични театъра – „София“ в столицата (1973 – 1975) и „Фридрихщат паласт“ в Берлин (1982 – 1984). Сегментите в изложбата са опит за критичен поглед към разбирането на жената-творец в България от втората половина на ХХ век – авангардна, силна и смела – и ни дава възможността за първи път да надникнем в пъстрия свят на художничката, да се запознаем с нейния нов за времето си език и да получим ново изживяване в публичното архитектурно пространство.

Hayes & Y
17 август, Stroeja Open Air Music Bar

HAYES & Y

Постиженията им се дължат на много здрава работа, постоянство и талант. Светът е тяхната сцена – размиват границите на стила си. Срещали сме те с момчетата от бандата, а сега те приканваме ако все още не си се потопил в творчеството им, да промениш този факт. Четвъртък вечер запазваме за концерта им в Stroeja Open Air Music Bar, където ще звучи музика под открито небе. Не се колебай, а взимай билети докато не са се изчерпали.

Plant Swap
19 август, Наклона бар

Искаш да имаш растения вкъщи? Вече имаш няколко? Имаш повече от няколко? Може би… доста? Имаш малка джунгла? В живота ти всъщност има повече цветя, отколкото хора? Ами, чудесна новина! В събота сме на растително приключение в любимото ни барче Наклона, известно с богатата си история и приютяваща жадните ни души прохладна градина. Всеки ще има възможността (даже ще бъде поощрен) да размени, подари или получи красиви растения от усмихнати хора. Така че грабвай китките и се присъединявай!

Ако все пак си по морските ширини: Къмпингите по Черноморието, които винаги ще избираме

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *