8 причини да посетиш Милано

Хващай самолета за един прекрасен италиански уикенд

0 коментара Сподели:

Милано е вторият най-голям град в Италия и е едно от най-привлекателните места в цяла Европа. Ето 8 причини, поради които си струва да посетиш Милано поне за уикенд!

1. Има директни полети от София до Милано
3 авиокомпании изпълняват директни полети до Милано от София, като две от тях са нискотарифни. Ако имаш късмет, може да пътуваш за не повече от 120-130 лева и в двете посоки. Градът се обслужва от 2 международни летища – „Малпенса“ и „Орио ал Серио“, познато повече като Бергамо. Пътуването и от двете летища до центъра на града се осъществява с влак или с автобус. Отнема около час и струва между 8 и 15 евро.

[ad_zone id=45]

Tip: Цената на билет за еднократно пътуване в цялата градска мрежа на Милано (вкл. метрото) струва 1,50 евро. Билетът важи за 90 минути от първоначалното му валидиране, като с него можеш да се прекачваш на колкото превозни средства се нуждаеш. Билети се продават в магазините за цигари и алкохол, чрез машините за билети в метрото или в повечето супермаркети. 

[ad_zone id=45]

Виж повече: На какво всъщност те учи Италия? 

2. Десетките музеи
В Милано има много повече музеи, отколкото може да се предположи за един силно индустриализиран град. Най-популярната забележителност в града е наистина величествената катедрала „Дуомо“, строежът на която е започнал в края на XIV век и е продължил чак до XIX век. В непосредствена близост до катедралата се намира и музеят „Дуомо“. Билетът и за двете забележителности заедно струва 13 евро.

3. Аперитивите
Най-предпочитаните заведения както от местните, така и от туристите са така наречените „аперитиви“. Там посетителят си закупува желания алкохолен или безалкохолен коктейл, като цената на всички напитки в заведението е една и съща (обикновено между 7 и 10 евро). Но освен до предпочитаната напитка гостите на тези заведения имат постоянен достъп до шведска маса.

4. Красивите паркове
В Милано има няколко парка. Най-посещаваният парк е „Семпионе“, разположен в северозападната периферия на центъра. В него има много езера, гори и множество поляни с красиви гледки към скайлайна на града.

Tip: Ако посетиш парк в Милано привечер обаче, задължително носи със себе си репелент против комари. Паркове на града почти всяка вечер са обект на инвазии от тези тъй неприятни жужащи животинки.

5. Сладоледът
Буквално на всяко кьоше в Милано може да опиташ тамошния сладолед, който италианците наричат джелато. Цената на сладоледа в Милано обикновено е между 3 и 5 евро.

Tip: В повечето случаи количеството на сладоледените топки няма отношение към цената. Тоест не настоявай пред момчето или момичето, което продава сладолед, да сложи по-малко количество в твоята фунийка, тъй като почти винаги така сладоледът ти няма да излезе по-евтин.

6. Модата
Милано е най-популярен по света именно като столица на модата. Най-престижната търговска галерия в града е „Виктор Емануил“. Недалеч от там се намира търговската улица „Виа Торино“. На нея може да намериш бутици на много популярни марки и дрехи, които са достъпни за всеки джоб, като нерядко някои колекции се предлагат дори по-евтино, отколкото в София.

7. Нощният живот
Целият център на Милано е изпълнен с нощни барове и дискотеки, включително и алтернативни заведения. Вероятно най-приятните нощни заведения през топлите месеци на годината са разположени в парка Семпионе. Там може да разпускаш с приятели в някой от баровете или в дискотека под открито небе.

Tip: Разбира се, желателно е да предвидиш, че повечето заведения в Милано са доста по-скъпи, отколкото тези в София. Излизане на дискотека в града излиза средно около 30 евро. Но ако си любител на нощния живот, то определено би си струвало.

Виж повече: Италианската мъдрост за живота – лесна за изпълнение

8. Езерото Комо

Езерото Комо сe намира в първите възвишения на Алпите, само на 85 км от Милано. То е изключително красиво място, величието на което без съмнение ще те остави без дъх задълго. Имот в близост до езерото притежава актьорът Джордж Клуни. Преди около 100 години край езерото Комо пътешества и намира преждевременната си смърт големият български поет Пенчо Славейков. Днес в двора на библиотеката на крайезерното градче Брунате е издигнат негов паметник.

Tip: Най-бързият начин, за да достигнете до езерото Комо, е с влак от жп гарата Кадорна. Само след около час и срещу 5 евро в едната посока ще бъдете на езерото Комо. Последната спирка на влака е в градчето Комо, като гарата е в непосредствена близост до красивото езеро. 

Когато се завърнеш, любимите интернационални ресторанти на местна почва, те чакат.

Търсиш още вдъхновение? Последвай ни в Instagram

Абонирай се за youtube канала ни и очаквай още много изненади!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *