Защо наградата „Кристален глобус“ на Стефан Командарев за „Уроците на Блага“ е толкова специална?

Първо „Букър“ за Господинов, сега и „Кристален глобус“ за Командарев - защо аплодираме тези успехи, станали на крака - разказваме сега...

0 коментара Сподели:
Уроците на Блага филм

Сними: Уроците на Блага / Blaga’s Lessons

Ставаме на крака за Стефан Командарев и „Уроците на Блага“.

След „Букър“ на Георги Господинов имаме нов повод за гордост. Филмът на Стефан Командарев взе три отличия от 57-ото издание на Международния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия. Продукцията покори върха на фестивала и грабна голямата награда „Кристален глобус“, след което Ели Скорчева хвана статуетката за най-добра женска роля.

Уникалното е, че филмът взе и наградата на журито.

Тя се връчва на заглавия с фокус върху социалните, политическите, етичните и духовните ценности. Поглеждаме към „Уроците на Блага“, определен като „социална драма“.

„Уроците на Блага“ представя историята на възрастна учителка, която става жертва на телефонна измама. Загубените спестявания я принуждават самата тя да стане измамник. Филмът е режисиран от Стефан Командарев, продуциран от Катя Тричкова, а в главната роля е Ели Скорчева. Освен статуетки филмът получи и парична награда от 25 000 щатски долара, която ще се раздели между режисьора и продуцента.

„Уроците на Блага“ ще дебютира в България през есента.

Първата премиера на филма е на фестивала „Златна роза“, а после ще открие „Киномания“. В прожекцията гледаме още превъплъщенията на Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев – Геро.

Помните ли Емилия Велева от „Мадам Бовари от Сливен“,

Тони от „Ева на третия етаж“ и Вероника от „Адаптация“? Е, завръщането на актрисата след 30-годишна пауза се увековечи с отличие за най-добра женска роля.

2023 донесе приз за „Времеубежище“, а сега „Уроците на Блага“ заблестя.

Очакваме опашките за среща с Георги Господинов пред Панаира на книгата на НДК през юни да се повторят при чакането за билети за „Уроците на Блага“ на филмовите фестивали през есента. А също се надяваме да има все повече такива новини за начало на седмицата.

Когато да чакаш на опашка носи радост

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *