Фолк певица на гроба на Вазов… Сериозно ли?!

Вече всички знаем, че клип на песен, заснет на гроба на Иван Вазов скандализира мрежата, а сега да видим кога оправданието не е оправдание…

0 коментара Сподели:

„О, Българийо, никога не си тъй мила, както кога сме вън от тебе! Никога не си ни тъй необходима, както когато те изгубим безнадеждно!“ И.В.

Да започнем ли с новината, или тя вече е известна на всички, станали рано сутринта и изпили своето кафе преди натоварения си работен ден.

За съжаление правилно сте чули – фолк певицата Андреа пусна нова песен като сама посочи, че видеото към нея е заснето на гроба на Иван Вазов.

Само часове след новината социалните мрежи гръмнаха от масово възмущение, телевизиите пуснаха материали по темата, а Столична община специално провери дали от началото на годината е имала запитване за разрешение да се снима на гроба на Вазов, което е задължително. Такова не е подавано и следователно Общината не е разрешавала на това свято място да има каквато и да било видеопродукция. Не помогна и трогателната история на самата певица, че причината да заснеме видеото там е разказ на прабаба ѝ за срещата ѝ с Вазов.

Поетесата и драматург в Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова, която коментира темата пред БТВ, каза: „Някога това е била най-високата точка на София. Неслучайно тук е избрано мястото за вечен покой на нашия национален класик. Прочетох в социалните мрежи за това видео и с огромно усилие на волята успях да го изгледам и изслушам. Струва ми се, меко казано, кощунствено социално неприличие да включиш гроба, мястото за вечен покой на нашия национален писател, в такъв чалга продукт“.

Госпожа Иванова използва една фраза в своето изявление, която изключително харесваме – „ценностна разгащеност“.

Смятаме, че в последните години много сме се разгащили. Толкова много, че чак сме прекалили и долните ни гащи са ниско смъкнати до най-неприемливото ниво на интелектуалното ни възприятие за света. Смятаме също, че долните ни гащи често и позорно се развяват на различни места. Развяват се при снимките на друга поп певица, нежно разкрачена върху костите на загинали в Априлското въстание, развяват се смело в Студентски град между балоните с газ и тийнейджърите, които карат коли за хиляди левове, купени от мама и тати, най-често без книжка или най-често в компанията на алкохол и опиати.

Смятаме, че бельото ни се развява доста оскърбително и по време на матурите и зрелостните изпити, на които децата ни не знаят я къде е връх Шипка, я кой е Христо Ботев. Смятаме също, че неприятно подръпваме долните си гащи с надеждата да ги върнем на мястото им, но не осъзнаваме, че те окончателно и отдавна са компрометирани.

Ако трябва да кажем поне едно хубаво нещо по темата, то е, че песента е балада,

певицата е със сравнително обрана черна рокля в клипа и кадрите са стилистично издържани, което не е достатъчно, но поне е по-малкото зло от това да гледаме кючеци и маанета на това свещено място или някой да подвиква yes yes yes yes shtib shtibidi dip dibidi, което щеше да е абсолютна трагедия. Има случаи, в които оправданието не е оправдание.

Има моменти като този, в които, колкото и да мразим назидаването и размахването на пръст, трябва да го направим. А има и моменти, в които най-после трябва да си вдигнем морала, ценностите и разрешителните от Общината, но най-вече гащите. Онези от „ценностната разгащеност“.

За още от същото – СЪС СТАРИ К**** НОВ БАРДАК НЕ СТАВА

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *