Четири теории за синия цвят на Шефшауен

Синята перла на Мароко

0 коментара Сподели:
Chefchaouen-9

Разпръснати през скалистата планинска верига Риф, криволичещите алеи на Шефшауен те пренасят в химера. 

Заобиколен от епична планинска природа и с 500-годишна крепост в центъра си, Шефшауен се превръща в любимец по туристическата пътека на Мароко. И все пак не планините или архитектурата от Game of Thrones са това, което привлича приключенците. Причината за вълнението към Шауен е синият цвят. Той покрива не само къщите, но и неговите джамии, правителствени сгради, обществени площади и дори неговите стълбове и кофи за боклук.

Докато си в града, разгледай древната Kasbah

(на турски и урду – думата се отнася до селище, по-голямо от село, но по-малко от град), посети спокойния водопад Ras El Maa или просто отскочи до музея на града. Любителите на пешеходния туризъм също ще намерят пътеките и преходите на мароканското бижу за достойно предизвикателство. И все пак имай предвид, че Шефшауен е по-лесен за очите, отколкото за езика.

Историята разказва, че Шефшауен е основан през XV век от далечен потомък на ислямския пророк Мохамед.

Първоначалното селище се е състояло от малка крепост, издигната, за да помогне за защитата на района от атаки на португалски нашественици. Около крепостта се разраства селище като традиционна оградена зона от домове и други сгради. 

През 1920 година испанците превземат Шефшауен, образувайки своя територия в Мароко. Районът преживява втори голям приток, но този път на евреи, бягащи от Европа по време на Втората световна война. В края на 40-те еврейската общност се мести в Израел, а по-късно Шефшауен става свободен, когато Мароко получава независимост през 1956 година.

А откъде идва синьото?

Chefchauen 4

Някои смятат, че боядисването на буквално всичко в синьо е дело на евреите. Твърди се, че обичаят възниква след тяхното пристигане в Шауен и пренасянето на вярване им, че синият цвят отразява небето и ги свързва с Бог. Практиката продължава и до днес.

Втората теория е, че нюансите на синьото помагат на града да ограничи комарите.

Оказва се, че тези насекоми избират да живеят близо до вода, но никак не обичат да са в нея. Синият цвят, с който е оцветен Шефшауен, изглежда точно като течаща вода и по този начин местните надхитрили комарите. В същия контекст откриваме още едно твърдение, свързано със синия цвят и водата. Жителите на града разказват, че традицията по боядисване е започнала в чест на водопада Ras el-Maa наблизо, защото неговата питейна вода ги е спасила от иначе враждебните сухи планини.

Трети твърдят, че синьото е дошло от ислямската култура като символ на щастие и оптимизъм. Четвърти са сигурни, че цветът помага да поддържат домовете си прохладни през по-топлите месеци. Където и да се крие истината,

някогашният бежански лагер се е превърнал във фотогенична Мека.

Шефшауен е живите сгради в синьо, украсените с цветни саксии тераси, уличните котки, традиционните марокански килими, лампи, бижута.

Aït Benhaddou 2

Между другото, в близост до Шауен е средновековният ксар (укрепено селище) на Аит Бенхаду. Локацията е играла ролята на египетски град в екшън филма от 1999 година „Мумията“, африкански град от римската епоха в класиката от 2000 година „Гладиатор“ и е познат като Юнкай от „Игра на тронове“.

Как да изживееш на пълни обороти Италия, слънцето и летните приключения

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.  

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *