Как да изживееш на пълни обороти Италия, слънцето и летните приключения

Един разказ за кътчетата от рая, разпилени сред лимонови гори

0 коментара Сподели:
Amalfi

Италия пълни очите, душата, стомаха.

Западната част на южна Италия е магично място, което и на живо, и на снимки прилича на рисувана от Моне картина. Крайбрежието на Амалфи и съседните му Соренто, Капри и Неапол са мечтаната почивка, която ще запълни паметта ти със спомени от

едни от най-живописните гледки на Земята.

Стягай куфара, взимаме те на лично приключение до дестинациите, които наричаме “кътчета от рая”. Слънцето е силно, слагай шапка и слънцезащита от BABÉ.

Неапол

Napoli cover

Шум, цветове, умопомрачително добро капучино и street seafood на всеки ъгъл.

Неапол има много лица и е добре да останеш поне няколко дни, за да ги видиш. Градът е толкова пъстър и различен и предлага едни от най-красивите гледки, изпълващи със смисъл израза „сладък живот“. Наполи, както италианците наричат града, е място на крайностите – или те впечатлява от пръв поглед, или не искаш никога да се върнеш там заради лудницата и така разпространеното схващане за много високо ниво на престъпност.

Като любител пътешественик обичам да изследвам нови места и да откривам красотата,

пречупвайки я през своята призма, без съображения и без да вярвам сляпо на схващания. Всичко, което си чел и чувал за неаполитанците, обаче е вярно. Жегата дори в средата на юни е трудно поносима, особено ако си свикнал да стоиш в офиса на климатик през лятото, и тъй като аз не съм, това не беше проблем за мен.

Napoli 2

За мен беше истинско удоволствие да се срещна от първо лице с темпераментните жители на града. Феновете на футбола, за които бях слушала много, действително приемат този спорт и техния отбор за религия. Открих също красиви площади, неаполитанска пица, клаустрофобично тесни улички, дворци и гета. Както е казал Гьоте: Vedi Napoli e poi muori.

Капри

Capri

Островният живот е различен. Гледките, които Капри разкрива, не може да запечата нито една камера. Аромат на лимони, красиви зелени градини, мистично усещане за късче от рая. До Капри се стига с лодка, а от пристанището на острова до самия град придвижването става с фуникулер. Щом слезеш от него, пред очите ти се разкрива гледка, която те кара да се замислиш: „Това сън ли е или реалност?“. 

Ако искаш да пиеш най-доброто Limocello Spritz в Италия, определено в Капри трябва да го опиташ. 

Островът си заслужава да се види и от море. Тъй като си запазих пътуване с лодка, успях да видя, дори за час и половина, острова от всичките му страни. Преминах и през впечатляващите Фаральони – скалните колоси, издигащи се от морето, които са се превърнали в символ на Капри.

Соренто

Sorrento Italy

Паста с морски дарове в рибарските села на Соренто, до които се стига през лимонови гори. Истина е, да. Разположен на черни скали от тъмен вулканичен камък, градът гледа право към Неаполитанския залив и разкрива картини, за които човек е добре да отдели време, за да им се наслади.

Амалфи и Позитано

Amalfi Coast 2

До Амалфи и Позитано стигнах също с лодка. Терасовидното разположение на градовете ги прави изключително впечатляващи. Можеш да им се насладиш както ако ги гледаш от брега, така и ако се качиш до най-високата им точка, седнеш в някой случаен бар и погледнеш откриващата се пред теб гледка –

цветните сгради и безкрайното синьо море.

Първата ми спирка за деня беше Позитано – всичко, което си чувал е вярно – невероятно красиво е! Стайнбек го описва в своя статия за Harper’s Bazaar като „малко рибарско, почти непознато градче“ и след това мястото се превръща в една от най-посещаваните италиански дестинации. 

Усещането за лекота, ароматът на вкусни кулинарни изкушения, стръмните улици и малките магазинчета създават атмосфера, от която искаш да си част възможно най-дълго. Имах няколко часа на разположение, а след това се отправих и към Амалфи, наричан с причина ,,красивата тераса на Италия“. Катедралата Duomo di Sant’ Andrea, крайбрежната улица, скритите малки улички и гледката към амалфийското крайбрежие събуждат желание да снимаш с очи, за да запазиш тези мигове завинаги.

Денят продължи с отбивка до Pasticceria Andrea Pansa.

Мястото е впечатляваща сладкарница, гордо управлявана от типично италианско семейство в продължение на пет поколения. Основана през 1830 година, но запазила непроменено очарованието си до днес, Pasticceria Andrea Pansa съхранява духа на миналото. Десертите с лимон са must. Препоръчвам с две ръце, ако планираш трип до Амалфи, да се отбиеш до това впечатляващо място.

И между другото – не ти трябва много багаж.

Но ако пропуснеш слънцезащитата, то очаквай повече лунички и червени бузи.

В моя багаж присъстваше разнообразие от продукти на BABÉ. И между другото – всеки се побира в малка дамска чанта. Слънцезащитният суперфлуид за лице с SPF 50 ще те спаси в дните със силно слънце. Оцветяващият слънцезащитен суперфлуид за лице с SPF 50 е добър избор след втория ден от пътуването. Тогава ще изравниш естествения тен на кожата ти. Прозрачният слънцезащитен спрей за влажна кожа SPF 50 + 200 Ml ще ти послужи на плажа в Бая Домиция. Отскочи до градчето, само 70 километра го делят от Неапол.

Продуктът, който използвах най-много, беше слънцезащитният матиращ суперфлуид на BABÉ с SPF 50. Текстурата му е лека и кремообразна, не утежнява кожата на лицето. Напротив – хидратира добре и спомага за регулирането на излишния себум. Въпреки динамиката на пътуването, високите температури и постоянно греещото слънце мога да кажа, че този продукт пасна много добре на кожата ми. Не вярвах, че е възможно след цял ден обикаляне по малките италиански улички на почти 30-градусови температури, да нямам лъщене на кожата на лицето.

Е, има и такава козметика.

Гледай и видеото, което заснех по време на пътуването:

13 неща, които да не правиш в Италия

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *