Само на 16 и 12 години – ето ги двете млади български надежди, които ни направиха лятото!

От юни България си има световни шампионки по брейк и кайт, а ние можем само да кажем – браво, момичета!

0 коментара Сподели:

Нямаше шанс лятото ни да започне по-добре от една супер голяма спортна новина.

Винаги сме знаели, че българските спортисти могат много, но фактът, че младите български надежди също покоряват световните спортни форуми, наистина ни накара да се усмихнем.

Без да увъртаме повече, съобщаваме официално – 12-годишната Ая Касабова стана световна шампионка по кайт, а бургазлийката  Пламена Георгиева с псевдоним bgirl Fire bird е новият световен шампион по брейк в категория до 18 г. жени.

Тези две талантливи изгряващи звезди буквално ни скриха шапката в спортове, които повечето хора определят като основно мъжки.

Пламена Георгиева – bgirl FireBird, превзе титлата с виртуозните си брейк изпълнения на World kids breaking championship, който се състоя в Любляна. Пламена, с треньор Христо Андонов, взе надмощие над трийсет и една състезателки от цял свят, след като спечели квота за участие в Словения от Urban zone София.

През април пък шестнайсетгодишната девойка победи в изцяло мъжка надпревара – прецедент, който ще остане в историята на брейк танца.

От друга страна, българката Ая Касабова, която е само на 12 години, продължи спортните ни успехи, като спечели категорично първото място в световния шампионат по кайт сърф за юноши в Тарифа, Испания. Ая триумфира в категория Freestyle за момичета до 16 години и спечели още един медал – трето място в Kite surf strapless при момичетата до 19 години.

На кайт състезанието четиридесет и пет млади атлети от 19 нации по света се бориха за слава в категориите мъже и жени U14, U16 и U19 и в двете дисциплини в продължение на три епични състезателни дни при перфектен вятър. На място присъстваха и някои абсолютни легенди в този спорт –

Лиъм Уейли, Поли Краторн, Алекс Пастор и Гил Влугт, които взеха участие в семинарите на CasaExplora.

За финал пишем отличен на нашите момичета, стискаме им палци да покоряват още брейк подиуми и безбрежна морска шир и да ни носят поне още толкова добри новини. Лятото ни започва с надежда в спорта и с мотивация, че побеждават наистина смелите по сърце. Този път поводът за гордост си е чисто наш и български. Браво Пламена и Ая!

За още от същото – виж 6 идеи за мега яки приключения навън

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *