7 езера, на които ще се слееш с природата

Чуваш ли тишината?

0 коментара Сподели:
Lake Bled cover

Боси крака, калинка на рамото и високи сини планини. На вечния въпрос „планина или море?“, отговаряме с „езеро!“.

Европа с право е известна със своето разнообразие от плажове, простиращи се от Алгарве до Черно море. Но когато става дума за пътуване, дай шанс и на сладката вода. Има няколко причини да избереш бягство край езерото, точно както кралските особи и аристократите са правили преди векове.

В наши дни нямаш нужда от замък или дворец на брега, за да се докоснеш до усещането за свобода.

Изживей пикник край водата с домашна лимонада и чабата сандвичи, наеми лодка за няколко часа и плажувай на носа ѝ, предизвикай се с пано, бои, четки и нарисувай русалката на брега. Има богатство от активности, които можеш да добавиш към романтичните гледки от езерата на Европа.

Блед, Словения

Заслужава си да вземеш пощенска картичка от езерото Блед в Словения.

Блед е заобиколено от природата на Алпите и разполага с приказни гледки. Кътчето е още по-специално заради Church of the Assumption, която се намира на миниатюрен остров насред водата. За да стигнеш до него, можеш да гребеш сам или да вземеш pletna – словенската интерпретация на венецианската гондола. Запази си и място за парче от традиционната торта за региона. Сладкишът с крем „Блед“ е изобретен от Ищван Лукачевич през 1953 г. в кафенето на Hotel Park, където ще го откриеш и днес.

Анси, Франция

Анси е най-чистото езеро в Европа благодарение на строгите екологични разпоредби. Местните го наричат „Венеция на Алпите“ заради поредицата от канали, а на туристи любим е 110-годишният хотел Imperial Palace на брега, приветствал хора като Чарли Чаплин и Едит Пиаф. Разходката ти може да се запълни със слънчеви бани на един от многото плажове, плуване в освежаващите води (които обикновено достигат около 24 градуса през лятото),

наем на гребна лодка и гмуркане с шнорхел. 

Ресторант Le Clos de Sens (с три звезди Мишлен) предлага елегантно приготвени ястия, като специалитет са костурите. За нещо малко по-домашно посетителите се кълнат в Tête de Cochon и неговите отворени сандвичи, пълни с местни сирена и колбаси.

Ветерн, Швеция

Страната има над 100 000 езера, но басейнът на Ветерн се оказва най-предпочитаната локация. Намира се на около 3 часа път с кола от Стокхолм и е заобиколено от исторически селища като Hjo – дървен град на западния бряг на езерото. Експериментирай със стая в STF Vandrarhem Hjo, уютен хотел-хостел в дървена къща от XIX век в градския парк.

А ако не опиташ градската плаваща сауна на дърва и историческия параход S/S Trafik, ще ти се разсърдим.

Плаващият музей е построен през 1892 година и ще те отведе на сезонни летни круизи около езерото до места като остров Visingsö. Там ще намериш руините на първия кралски замък на Швеция, построен през XII век. За да опиташ домашна шведска храна, посети живописния Stampens Kvarn, разположен в мелница за брашно от XVII век. И тъй като е Швеция, не можеш да минеш без ритуала fika (обедна закуска и топла напитка) в Handelsboden Njuta, Vete & Råg или Guldkanten Café.

Комо, Италия

Алпийското подножие на Ломбардия крие езерото на езерата. Кътчето съхранява гористи хълмове, извисяващи се над цветни села, пастелни дворци, буйни градини, изпълнени с палми и рододендрони, криволичещи планински пътища, идеални за шофиране през уикенда. Около бреговете на Комо са градовете Варена, Тремецина и Беладжо, които можеш да посетиш, след като наемеш лодка. Дръж очите си отворени за имението на Джордж Клуни от XVIII век, Villa Oleandra, в Лальо. Извън водата също има какво да правиш – от уроци по готвене до обиколка на исторически местенца като Villa del Balbianello.

Лох Нес, Шотландия

Лох Нес съдържа повече вода от всички езера в Англия и Уелс взети заедно. Бреговете са богати на вековна история, която можеш да изследваш в руините на Urquhart Castle, а ако се чувстваш особено амбициозен, поеми по пътеката на Loch Ness 360º.

Очаква те 80-километрова алея за пешеходци и колоездачи, която обикаля цялото езеро.

Възможностите за настаняване – Loch Ness Lodge, Foyers Lodge и The Lovat, изобилстват от гостоприемни шотландски домакини. Ресторант Station Road ще ти поднесе традиционни ястия като диво еленско месо и смърчови мадлени.

Саймаа, Финландия 

Има нещо митично в тази огромна водна смесица от гористи островчета и скалисти канали. Саймаа има най-дългата езерна брегова линия в света и близо 14 000 острова.

Земята е дом на диви животни, а вярваме, че приютява и горски феи.

Саймаа пази редкия пръстенчат тюлен, наброяващ по-малко от 400 представители. Районът предлага и разнообразие от гъби, горски плодове и морски дарове. Наоколо е хотел Punkaharju, построен през 1845 г. по поръчка на цар Николай I. Ако ти се слива с природата, избери лятна вила (сауната е задължителна) или наеми mökki. Малка пържена бяла риба, сервирана с картофено пюре, пък е летният отговор на Финландия за фиш енд чипс.

Кьонигзее, Германия

Образувано от ледници през последната ледникова епоха, това изумруденозелено баварско езеро прилича на фиорд във вътрешността на страната. Разположено в Националния парк „Берхтесгаден“, Кьонигзее е хем диво, хем приказно място. Наляво, надясно и зад теб има забележителности,

приличащи на извадени от приказките на братя Грим.

Най-любими са ни църквата с червени куполи St. Bartholomew’s Church и малкият остров Christlieger с неговата мраморна статуя от XVIII век на Свети Йоан Непомуцки. На север от езерото се открива кошер от малки къщи за гости, в които освен прохладна стая ще откриеш и топла домашна кухня.

Пренасяме джунглата в града на After Work Social Club

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.  

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *