13 неща, които да не правиш в Италия

Освен ако не искаш да те гледат странно, разбира се

0 коментара Сподели:

Италия е страхотно място, но има своите специфики в обичаите. Повечето, кой знае защо, са свързани с ритуали за хранене. Италианците са доста чувствителни по темата и за да не стане нова световна война, по-добре да спазваш тези правила като божи заповеди.

Ето какво не бива да правиш в Италия:

Да сложиш кетчуп на пица

Ако поискаш сос за пица в заведение, сервитьорът ще ти се изсмее в лицето, а клиентите ще се обърнат към теб с физиономия, сякаш звучно си изпуснал газове. В тази връзка истинската италианска пица идва с няколко топинга и сред тях не са пиле, кашкавал и със сигурност при никакви обстоятелства ананас. По-добре не отваряй темата.

Да поискаш пармезан

Пармезанът е в графа кетчуп – също толкова неприемлив рикуест. Келнерът спокойно може да откаже да донесе настърган пармезан под предлог, че не може да позволи унищожение на храната.

И, честно казано, най-вероятно ще е прав.

Да поръчаш капучино след 14 часа

За италианците капучиното е част от закуската, така че да поискаш подобно кафе със спагетите си, е все едно да хапваш спагети заедно с мюсли и кисело мляко, толкова неадекватно им седи. Също така, ако кажеш „лате“, ще получиш чаша мляко. Трябва поръчаш „лате макиато“. А „кафе“ значи шот в най-малката възможна чашка, за отскок, без много застояване.

Да закусваш тип шведска маса

Този ритуал нарушава няколко основни правила на италианщината. Първо – закуската е нещо сладко. Техният еквивалент на баничка с айрянче е кроасанче с капучино, като кифлата се топи в течността, без капка свян.

Също така възпитанието повелява различните храни да са в различни чинии.

Да си построиш пирамида от храна в една купа е еквивалента на това у нас да си обираш сосчето с крайшниче.

Да ядеш шумно

Сърбане, хрускане, мляскане и прочие изрази на възхищение към кулинарния гений на готвача са крайно неприемливи. Оригването пък е нещо като атомна бомба – направиш ли го, обидата е толкова голяма, че няма извинение, с което да замажеш вече стореното.

Да пиеш и ядеш по улицата

Като продължение на темата – хапването и пийването на кафе в Италия е свещен ритуал. Затова и ако видиш някой да го прави по улицата, това значи две неща: няма дом или не държи на своето положение в обществото. Ако не искаш да те гледат като клошар, не го прави.

Да се чувстваш като у дома си

Правилото в италианска къща е

чувствай се като у дома си, но не забравяй, че си на гости.

Например не си сваляй обувките, преди да влезеш. Това не се приема за загриженост, а за неприятен жест, сякаш се опитваш да погнусиш домакините с гледката на краката си. Също така не можеш да си налееш чаша вода, да бъркаш в хладилника или да пипаш по секциите, без първо да попиташ.

Да подариш хризантеми

При нас това е евтината неутрална опция да отбиеш номера с несексуален букет. В Италия хризантемите имат само една функция и тя е погребална украса. Освен ако не ги поднасяш на някой опечален, избягвай това цвете.

Да не започнеш целувката от дясната буза

Италианците са силно целуваща се нация. Даже да не сте чак толкова близки или дори току-що да сте се запознали, традицията повелява две или три бузки цун-цун (в зависимост от региона). Много важно правило, което те винаги спазват: започваш от дясната бузка. Защото иначе може да се случи немислимото. А именно да се цункате както си трябва. А в този период от историята последното, което ти трябва, са подобни засечки.

Да носиш бели чорапи

По неясна културно-историческа причина белите чорапи за италианците са като бяло знаме – знак че си се предал и модата няма какво повече да ти даде, а и не искаш нищо от цивилизацията.

Роден еквивалент би било носенето на сини джапанки от пазара.

Да шерваш пица

Джоуи е италианец и затова не дели храна. Пицата е за един човек, не за цялата маса. Ако си представяш, че просто можеш да си вземеш парче от чужда пица, помисли отново. Кървави вендети е имало и за по-малки обиди, капиш?

Да искаш паста с кюфтета

В италианската кухня съществува паста, има и кюфтенца. Двете в една чиния са смъртна обида към всичко свято на света. За истинския италианец това е измислица от анимационните филми, глупост на чужденците и повод за едночасова тирада. Няма да се намери и уважаващ себе си местен готвач, който да приготви това извращение.

Да пиеш като българин

По отношение на алкохола Италия е царството на умерената консумация.

Чаша вино тук и там, бира с усещане за газирана вода, както и цяла лавица с диджестиви –

така се пие там. Водка в големи чаши, уиски в промишлени количества и бира, сякаш няма утре, това са специфики на едни други нации. Шотовете са по екшън филмите. Ако не искаш да те гледат, сякаш току-що си слязъл от клона, по-добре е да подходиш предпазливо към алкохола. Не да скочиш с двата крака в приключението, с вътрешна настройка за счупване на ръба на потрошаване. Както правим ние.

Ето няколко предложения ако си търсиш какво да гледаш този месец.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *