Един разговор с д-р Гергана Велева за озарените усмивки и близалките

Говорим си с едно момиче за най-важните неща по пътя към здрави и красиви зъби

0 коментара Сподели:
д-р Гергана Велева

Гледал ли си „Чарли и шоколадовата фабрика“? В историята на Роалд Дал Уили Уонка е най-известният, най-гениалният творец на шоколадови чудесии в целия свят. Баща му, Уилбърт Уонка, е зъболекар с много категорична позиция, когато става въпрос за диетата на сина му.

И тя е – без никакви бонбони!

„Карамелките биха се залепили за шините ти, нали знаеш?“ „Близалките трябва да бъдат кръстени „кариес на клечка“. „Знаеш ли, че някои деца са алергични към шоколада? Кара носовете им да сърбят.“ „Отвори уста, нека видим какви са пораженията от тази година“. Образът на господин Уонка, изигран от Кристофър Лий в адаптацията от 2005 година е авторитетен, извисяващ се високо над малкия Уили и много, много страшен. Заради персонажи като неговия много деца изпитват страх от зъболекарския стол, а регулярните посещения в кабинета се превръщат в истински кошмар.

Днес денталните специалисти далеч не са това, което бяха преди.

В забързания си свят е лесно да пренебрегнем важността на поддържането на подходяща дентална хигиена. Въпреки това, както подчертава д-р Гергана Велева, добрата рутина може да направи чудеса както за нашето здраве, така и за самочувствието ни.

В края на краищата кой не се чувства like a million bucks, когато блести със сияеща усмивка?

В разговора се задълбочихме в някои основни стъпки за постигане на красива и здрава усмивка. Д-р Велева със своята експертиза ни води по пътя към съвършенството. Освен това си говорим и за технологичните постижения в грижата за устната кухина, със специален фокус върху новата електрическа четка за зъби, представена от Philips, водещ иноватор в денталната индустрия. Philips Sonicare 9900 Prestige е пример за най-доброто от технологията, а какви са ползите от ползването ѝ и какво можеш да очакваш от нея, чети надолу:

Здрасти, как се чувстваш в този супер слънчев ден?

Чудесно, радвам се, че съм тук и ни очаква един доста интересен и, надявам се, полезен, разговор.

Да започнем по същество. Колко е трудно да сме изрядни в грижата за здравето на зъбите си?

Важно е първо да уточним, че е невъзможно да живеем в скафандър и да отбягваме всички неща, които не са особено полезни за нас. Никой не би имал дори най-малкото желание да подобри ежедневието си, ако се притеснява на всяка крачка.

С това казано, малките промени могат да доведат до големи ползи в дългосрочен план.

Откъде идват най-големите здравословни проблеми на хората?

От това, че нямат достатъчно информация. Децата гледат как родителите им си мият зъбите и попиват като гъбки. Възрастните хора имат изградени навици, които трудно могат да бъдат елиминирани. Но почти никой не помни някой да го е учил точно как да си мие зъбите. Имам пациенти, които не знаят, че вътрешната част на зъбите също трябва да се изчетка (смее се).

Е, стига…

Ами да. Имала съм всякакви случаи, които могат да те шокират. Важното е да сме наясно, че можем да заблудим всеки, но не и денталния си специалист. Когато седнеш на стола и отвориш широко уста, всичко се вижда.

Често ме питат за препоръки за продукти и винаги съм казвала, че най-добрите продукти за грижа за устната хигиена са тези, които използваш. Ще се изненадаш колко хора пропускат миенето на зъби два пъти дневно.

Пред себе си имаме няколко примера за това, което похапваме ежедневно. Би ли ни разказала малко повече за добрите и лошите храни и напитки?

С удоволствие. Има няколко компонента, които играят роля в този въпрос, и те са pH, цвят, лепливост и захаринност. Фрешовете и лимонадите, които пием в топлите дни, например нямат никаква хранителна стойност, в тях остават само захарите от плода, а pH-то им е много ниско. Тоест, това са киселини, които е най-добре да пием възможно най-бързо и, разбира се, със сламка. Интересното в схващането за захарите е, че сме се научили да демонизираме изкуствените подсладители, а това не е съвсем правилно. Те нямат калорийна стойност, така че имат ползи и в диетата на хора, които се борят с килограмите, но има и такива, които дори са полезни за зъбите.

Така ли?

Да. Такъв е ксилитолът например, който често виждаме на опаковките на дъвки. Когато става въпрос за здравето на зъбите ни, със сигурност са по-полезни от захарта. Близалките са най-лошото нещо, което можем да направим за себе си, наистина.

Храната, която поемаме, е храна за бактериите, които имаме естествено в устната ни кухина. Въглехидратите като цяло са доста вредни. Кафето, виното и всички оцветяващи напитки, трябва да избягваме да обливат зъбите ни, но не съм виждала никой да пие еспресо или червено вино със сламка (смее се).

Да, не знам дали някой би могъл да си поръча такава напитка със сламка… А за храната?

Бухтите, които така апетитно ме гледат от масата, съчетават два компонента, които могат рязко да влошат състоянието на зъбите ни, и те са бялото тесто, което се полепва по зъбите, и количеството захар в това ароматно домашно сладко.

Храната често променя pH-то в устната ни кухина, затова е полезно да не сядаме на тричасови софри или пък да пием кафето си на малки глътки от сутринта до следобед. Организмът ни има възможността да го регулира, но не трябва постоянно да му „подаваме“ неща, които го спират от тази функция. Веднага споделям един трик, който може да е полезен, макар и да звучи неестествено на някои хора. Например поръчали сме яйца с нещо като катък върху хлебче. Киселото мляко и сиренето са два много добри примера за полезни за здравето на зъбите ни храни. А ако след сладкото си хапваме и една хапка сиренце, за да отмием захарта и да си набавим малко калций, правим голяма услуга на зъбите си.

Въпросът е хората да намерят лесни начини, с които да си помагат.

А трябва ли да си мием зъбите след всяко хранене?

Не, това е грешно схващане и често може да е по-вредно, отколкото полезно. Прекаленото четкане е вредно за емайла и венците ни. Напълно достатъчно е да пием повече вода, за да „отмием“ остатъците от храна и да помогнем на устната кухина да нормализира pH-то си. Дъвка за няколко минути също е супер вариант.

Какви са точните насоки, които даваш на пациентите си?

Зъбите се мият внимателно и от всички възможни страни и ъгли. Почистват се с конец и интердентални четки, използва се качествена паста за зъби. Ако всичко това се спазва, в едно със здравословното хранене, на човек почти няма да му се налага да бъде лекуван от зъболекар.

Как можем да сме сигурни, че правим нужните движения и прилагаме подходящия натиск?

Ето тук идват електрическите четки за зъби и техните плюсове. Иновациите в технологиите ни помагат изключително много в това да сме по-добри в грижата за себе си.

Новият модел на Philips Sonicare 9900 Prestige е пример за точно това.

Звуковата технология помага за почистване дори на труднодостъпни места и това е нещо, което механичната четка не може да симулира. Едно от най-яките неща, които придружават четката, е приложението. То в реално време дава информация и единственото, което се изисква от теб, е да можеш да четеш. В приложението има всичко – изкуственият интелект измерва натиск, колко секунди се фокусираш над четкане точно тези два зъба, на какво трябва да наблегнеш. Четката ти дава сигнал и ти помага да си по-ефективен в това, което правиш. Освен това да можеш да проследиш прогреса си е истински кеф! Наистина е стимул, като да гледаш прогреса си след фитнес тренировка. В приложението имаш информация за всичко, което се случва със зъбите ти.

Еха, звучи сякаш вече сме в бъдещето.

Наистина! Четката се адаптира към начина на миене автоматично и в реално време, като регулира интензивността, когато долови, че натискаш твърде силно. Статистиката е полезна, защото е като персонализирано проучване на твоя начин на миене на зъбите. В началото наистина се чувствах като в друг свят, но сега не мога да си представя да използвам друго. Освен това все пак сме жени, можем да оценим и дизайна, а той наистина е черешката на тортата. Или сиренцето по-скоро. Елегантният и компактен калъф влиза в чантата безпроблемно и можеш да го объркаш със стилен калъф за очила.

Нека обобщим – хигиена, по-малко въглехидрати и по-рядко пиене на кафето три часа.

Точно така. Разбира се, ако ти се яде мед – яж! Просто го хапни с кисело мляко. Не всичко е еднакво вредно и полезно. Плодовете също – между банана и ябълката има доста голяма разлика. Отхапването на нещо твърдо, чисто механично, почиства зъбите. Комбинираме вредното с по-полезното, ядем повече млечни продукти заради калция, пием повече вода и си мием зъбите. Това е всичко! И няма да се виждаме толкова често, ако се грижим за зъбите си ежедневно.

Повече информация за продукта можеш да откриеш на този линк.

А след като си измиеш зъбите се потопи в Сериалите с по-малко от 5 сезона, които си заслужава да бинджнеш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *